Fisk er desværre stadig en overset spise i mange danske hjem. De fleste ved godt, at fisk er sundt, og de har hørt, at det anbefales at spise fisk to gange om ugen.
Det er dog de færreste, der rent faktisk følger dette kostråd. Men kan man så ikke bare spise fiskeolie?
\ Mytedrab på ForskerZonen
Bogen ‘100 myter om fordøjelse og kost’ er skrevet af Sofie Ingdam Halkjær og Andreas Munk Petersen og udgivet på FADL’s forlag.
ForskerZonen har de seneste uger bragt en række ‘mytedrab’ fra bogen. Dette er den sidste myte. Læs mere om bogen her.
Fisk består primært af hvide muskelfibre, hvilket giver kødet fra mange fisketyper dets lyse farve. Men fisk indeholder også røde muskelfibre, og forholdet mellem disse muskelfibre varierer efter fiskens aktivitet.
\ Læs mere
Fisk, der er meget aktive og svømmer konstant som sild og makrel, indeholder flere røde end hvide muskelfibre. Et eksempel på en mindre aktiv fisk er rødspætten. Fedtet i fisk oplagres hovedsageligt i fiskens røde muskler, og derfor ses disse fiskearter også som værende fede fisk.
Fiskens fedt har et højt indhold af de gavnlige omega-3-fedtsyrer. De vigtigste fedtsyrer fra fisk hedder eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Faktisk findes der derudover to essentielle fedtsyrer, den ene er en omega-3-fedtsyre, og den anden er en omega-6-fedtsyre.
Essentielle fedtsyrer kan kroppen ikke selv danne, og derfor er det vigtigt at få dem tilført gennem kosten (gik du glip af de andre mytedrab fra ‘100 myter om fordøjelse og kost’? Så læs med her).
Fisk er en af de rigeste kilder
Den essentielle omega-3-fedtsyre hedder linolensyre (ALA), mens den essentielle omega-6-fedtsyre hedder linolsyre (LA). Ved hjælp af enzymer i kroppen kan disse to fedtsyrer omdannes til andre fedtsyrer, som er vigtige for kroppen.
Omega-3-fedtsyrer fås også fra planteriget, for eksempel indeholder hørfrø, hampfrø, havtorn og alger også disse fedtsyrer. Det vigtige ved at spise omega-3-fedtsyrer er, at det virker antiinflammatorisk i kroppen og dermed hæmmer betændelse. Og øgede betændelsesniveauer indgår i udviklingen af stort set alle de velfærdssygdomme, som mange danskere lider af i dag.
\ ForskerZonen
Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.
ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.
Derfor er det så vigtigt at spise nok omega-3-fedtsyrer. Fisk er en af de rigeste kilder, vi kender, til omega-3-fedtsyrer, og derfor er det klart bedst at få dækket sit behov gennem fisk. Fisk er desuden en fremragede kilde til mange andre sunde næringsstoffer.
Men kan du absolut ikke fordrage fisk, er det selvfølgelig fornuftigt at få dækket dit omega-3-behov gennem et kosttilskud, der indeholder fiskeolie, fordi det er godt for kroppen og et sundt helbred.
Læs flere mytedrab fra ‘100 myter om fordøjelse og kost’ her.