Fik en ægte 'boner': Røntgenbillede afslørede, at mandens penisskaft var ved at blive til knogle
penis ossifikation x-ray hofter sygdom sjælden

En 63-årig mand fik taget dette røntgenbillede af sine hofter. Det afslører, at han lider af en sjælden sygdom, der skaber en belægning af knoglevæv i hans penis. (Kilde: Hasbani et al., Urology Case Reports, 2019)

En 63-årig mand fik taget dette røntgenbillede af sine hofter. Det afslører, at han lider af en sjælden sygdom, der skaber en belægning af knoglevæv i hans penis. (Kilde: Hasbani et al., Urology Case Reports, 2019)

Kilde: 
15 august 2019

Kender du det, når du tager til lægen på grund af en ting og finder ud af, at den er helt gal med noget andet?

Det oplevede en 63-årige mand, da han havde ondt i venstre knæ efter et fald. Han tog derfor på skadestuen.

Men efter at have fået taget et røntgenbillede, trodsede han lægernes råd om at få foretaget yderligere undersøgelser og tog i stedet hjem, da han hørte diagnosen.

Røntgenbilledet viste, at han formentlig har en yderst sjælden sygdom, der i den internationale videnskabelige litteratur kaldes 'penile ossification'. Det skriver ScienceAlert.

Ossifikation betyder dannelse af knoglevæv, og i mandens tilfælde havde calciumsalte ophobet sig i hans bløde væv, hvor det var stivnet til en omfattende belægning langs hele hans penisskaft, som man kan se på billedet nedenunder.

LÆS OGSÅ: Hvorfor har mennesket en stor penis, men små testikler?

penis x-ray sjælden sygdom

På røntgenbilledet kunne lægerne se noget, de mistænker for at være en kalkbelægning omkring mandens penis. (Kilde: Hasbani et al., Urology Case Reports, 2019)

Den sjældne lidelse kan mindske fleksibilitet og i sidste ende forårsage rejsningsproblemer.

Den mest almindelig årsag til lidelsen er Peyronies sygdom, hvor arvæv former sig i en penis. Det kan dog også ske på grund af en skade, nyresygdom og eller andre sygdomme, der fører til overskydende calcium i kroppen.

Hvis du frygter, at det kan ske for dig, så bare rolig. 

Sygdommen er så sjælden, at der har været under 40 dokumenterede tilfælde, siden sygdommen først blev observeret i mennesker i 1827.

Det er straks værre for din hund. 'Penile ossification' er nemlig mere normalt i gamle hunde, men det hænger måske sammen med, at de i lighed med mange andre pattedyr har en penisknogle, hvilket mennesker - normalt - ikke har, fortæller ScienceAlert.

LÆS OGSÅ: Forskere løser mysteriet om mænds manglende penisknogle

LÆS OGSÅ: Endelig fastslået: Så lang er en gennemsnitlig penis

ski

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.