Få styr på søvnen, og få en bedre start efter ferien
Ferien er slut, og det betyder, at du skal tilbage til lange arbejdsdage og måske stress og pres. Få her forskningens råd til, hvad du kan gøre for at få en bedre start på hverdagen.
styr på søvnen sundhed sove ferie hverdag

Ferien er snart slut, men med disse råd behøver du ikke frygte, at hverdagen starter igen. (Foto: Shutterstock)

Ferien er snart slut, men med disse råd behøver du ikke frygte, at hverdagen starter igen. (Foto: Shutterstock)

Der er de dage, hvor man kan sove længe og stå op til kaffe og dagens nyheder (selvfølgelig på Videnskab.dk) i sit helt eget tempo. 

Og så er der dage, hvor lyden af vækkeuret føles så uretfærdig, at du får lyst til at græde.

Tiden efter en ferie kan føles grå og trist, og nogle oplever ligefrem depressive symptomer.

Og det er der en helt naturlig forklaring på, mener Ejnar Baldvin Baldursson, der er lektor på Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet:

»Vi må konstatere, hvor utroligt krævende det meste moderne arbejde er. På ferien oplever vi en mere rolig måde at leve på, hvor tiden kan gå hurtigt eller langsomt. På arbejdet tikker klokken altid, og der er altid ting, der skal nås og et pres for at præstere,« siger han i Videnskab.dk's ugentlige podcast.

Derfor er du ikke udhvilet efter ferien

Men burde man egentlig ikke være afslappet, udhvilet og klar til at komme tilbage på arbejde efter en dejlig ferie, tænker du måske?

tilbage på arbejde drømmer om ferie

Mange af os drømmer om ferie fra den første dag tilbage på pinden, og det skyldes måske, at vi ikke har slappet ordentligt af i ferien. (Foto: Shutterstock)

Nej, lyder svaret fra Janne Skakon, der er ekstern lektor og forsker i arbejdsmiljø og stress ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

»For den del af os, der oplever pres i det daglige arbejde, virker ferien ikke nødvendigvis som et break, for vi risikerer at bringe vores bekymringer med ind i ferien. Så det pres, vi har oplevet før ferien, bliver hurtigt aktiveret igen,« siger hun i ugens podcast.

Hvis du er blevet trist til mode nu, så hold lige fast, for her kommer forskernes tre råd til, hvordan du kan få mere energi og glæde på arbejdet og i hverdagen.

LÆS OGSÅ: Fem dages søvnunderskud kan ikke indhentes på en weekend

Råd 1: Start onsdag i stedet for mandag

Det første råd handler om at turde sætte sine egne rammer for et godt arbejdsliv – med andre ord at gå imod »arbejdstyranniet«:

»Det, vi gør, når vi kommer tilbage fra ferien, er, at vi går ind i vores automatiske tendens til at adlyde arbejdstyranniet. Man kan gøre det, at man møder ind en onsdag i stedet for en mandag. For så kan man ikke nå så meget, men i stedet danne sig et overblik ens arbejdsopgaver,« siger Ejnar Baldursson.

Ifølge forskeren handler det om at forsøge at indrette sin hverdag, så den giver mening og er behagelig for en selv.

På den måde yder man nemlig også en bedre indsats på arbejdspladsen.

LÆS OGSÅ: 10 fakta om god søvn, søvnbesvær og mærkelige søvnvaner

Mandag har ikke altid været første dag i ugen
  • Indtil omkring år 1970 havde vi i Danmark og en række andre lande første ugedag om søndagen, hvilket bunder i en kristen og jødisk tradition, hvor lørdag var helligdag, og søndag derfor blev den naturlige start på ugen.
  • I flere jødiske samfund og i Australien har man fortsat første ugedag om søndagen.

Læs mere i artiklen: Hvorfor starter ugen om mandagen? 

Råd 2: Drop alkohol og fede snacks før sengetid

Et andet råd fra forskerne er at undgå koffein, alkohol og fed kost lige før sengetid.

Forskning viser nemlig, at koffein og alkohol forstyrrer vores døgnrytme, fordi kroppen bliver opkvikket, og vi derfor ikke kan sove og derved ikke præstere på arbejdet.

Bare 400 milligram koffein, der er indtaget 6 timer før sengetid, er nok til at reducere søvnen med en times varighed, lød konklusionen eksempelvis i et studie fra 2013.

»Jeg plejer at sige, at man ikke skal indtage koffein efter klokken 17, men det handler også om, hvor følsom den enkelte er,« sagde Birgitte Kornum, der er søvnforsker på Glostrup Hospital til Videnskab.dk i artiklen 5 videnskabelige råd til god søvn fra 2017.

tilbage på arbejde drømmer om ferie

Selvom det er fristende at glemme arbejdsdagen med snacks og TV i sengen, er det ikke godt for vores søvn og arbejdsglæde på den lange bane, mener forskerne. (Foto: Shutterstock)

Råd 3: Sov for pokker!

I det hele taget er søvn helt essentielt for vores hverdag og evne til at koncentrere os på arbejdet:

»Søvn er en af de faktorer, der er helt grundlæggende for de ressourcer, vi har på arbejdet – både i forhold til komplekse arbejdsopgaver og arbejdsmæssige relationer,« siger Janne Skakon i podcasten og fortsætter:

»Vi skal i slutningen af vores ferie begynde at tilpasse vores søvnmønster, så vi går tilstrækkeligt tidligt i seng og er friske om morgenen.«

Søvn hjælper nemlig vores immunforsvar, holder styr på kroppens temperatur, genopbygger vores væv, styrker vores hukommelse, og er i det hele taget utrolig vigtig i forhold til vores fysiske og mentale overskud.

Læs mere om søvns uvurderlige egenskaber i artiklen 'Det gør søvn ved kroppen' fra 2009.

Forskernes råd til at forbedre søvnen

Men selvom vi sover en tredjedel af vores liv, er det langtfra alle, der får de anbefalede syv timer per nat.

Også her har forskerne en række gode råd til, hvordan du kan forbedre timerne i dynerne:

  • Drop mobilen før sengetid
  • Brug mørklægningsgardiner om sommeren
  • Dyrk ikke motion, op til at du skal sove

Få flere gode råd i artiklen '5 videnskabelige råd til en god søvn'.

Vi skal altså sove, spise ordentligt og huske at tage ejerskab over vores eget arbejdsliv, så det ikke bliver så surt, lyder rådene fra forskerne.

Hør forskernes snak om den gode opstart efter ferien i ugens podcast.

Eller læs flere af vores mange gode artikler om søvn:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk