Få styr på søvnen og få en bedre start efter ferien
Ferien er slut, og det betyder, at du skal tilbage til lange arbejdsdage og måske stress og pres. Få her forskningens råd til, hvad du kan gøre for at få en bedre start på hverdagen.
søvn er vigtig for arbejdsglæden hverdag arbejde

Bliver du aggressiv af lyden af dit vækkeur? Så bør du læse med her, når to forskere giver dig gode råd til en bedre opstart på arbejdet efter ferien. (Foto: Shutterstock)

Der er de dage, hvor man kan sove længe og stå op til kaffe og dagens nyheder (selvfølgelig på Videnskab.dk) i sit helt eget tempo. Og så er der dage, hvor lyden af vækkeuret føles så uretfærdig, at du får lyst til at græde.

Tiden efter en ferie kan føles grå og trist, og nogle oplever ligefrem depressive symptomer.

Og det er der en helt naturlig forklaring på, mener Ejnar Baldvin Baldursson, der er lektor på Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet:

»Vi må konstatere, hvor utroligt krævende det meste moderne arbejde er. På ferien oplever vi en mere rolig måde at leve på, hvor tiden kan gå hurtigt eller langsomt. På arbejdet tikker klokken altid, og der er altid ting, der skal nås og et pres for at præstere,« siger han i Videnskab.dk's ugentlige podcast.

Derfor er du ikke udhvilet efter ferien

Men burde man egentlig ikke være afslappet, udhvilet og klar til at komme tilbage på arbejde efter en lang og varm sommerferie, tænker du måske?

tilbage på arbejde drømmer om ferie

Mange af os drømmer om ferie fra den første dag tilbage på pinden, og det skyldes måske, at vi ikke har slappet ordentligt af i ferien. (Foto: Shutterstock)

Nej, lyder svaret fra Janne Skakon, der er ekstern lektor og forsker i arbejdsmiljø og stress ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

»For den del af os, der oplever pres i det daglige arbejde, virker ferien ikke nødvendigvis som et break, for vi risikerer at bringe vores bekymringer med ind i sommerferien. Så det pres, vi har oplevet før sommerferien, bliver hurtigt aktiveret igen,« siger hun i ugens podcast.

Hvis du er blevet trist til mode nu, så hold lige fast, for her kommer forskernes tre råd til, hvordan du kan få mere energi og glæde på arbejdet og i hverdagen.

Råd 1: Start onsdag i stedet for mandag

Mandag har ikke altid været første dag i ugen
  • Indtil omkring år 1970 havde vi i Danmark og en række andre lande første ugedag om søndagen, hvilket bunder i en kristen og jødisk tradition, hvor lørdag var helligdag og søndag derfor blev den naturlige start på ugen.
  • I flere jødiske samfund og i Australien har man fortsat første ugedag om søndagen.

Læs mere i artiklen: Hvorfor starter ugen om mandagen? 

Det første råd handler om, at turde sætte sine egne rammer for et godt arbejdsliv – med andre ord at gå imod »arbejdstyranniet«:

»Det, vi gør, når vi kommer tilbage fra ferien, er, at vi går ind i vores automatiske tendens til at adlyde arbejdstyranniet. Man kan gøre det, at man møder ind en onsdag i stedet for en mandag. For så kan man ikke nå så meget, men i stedet danne sig et overblik ens arbejdsopgaver,« siger Ejnar Baldursson.

Det lyder måske lidt spøjst, at opstart en onsdag skulle være bedre end en mandag, men ifølge forskeren handler det om at forsøge at indrette sin hverdag, så den giver mening og er behagelig for en selv.

På den måde yder man nemlig også en bedre indsats på arbejdspladsen.

Råd 2: Drop alkohol og fede snacks før sengetid

Et andet råd fra forskerne er at undgå koffein, alkohol og fed kost lige før sengetid.

Forskning viser nemlig, at koffein og alkohol forstyrrer vores døgnrytme, fordi kroppen bliver opkvikket, og vi derfor ikke kan sove og derved ikke præstere på arbejdet.

Bare 400 milligram koffein, der er indtaget seks timer før sengetid, er nok til at reducere søvnen med en times varighed, lød konklusionen eksempelvis i et studie fra 2013.

»Jeg plejer at sige, at man ikke skal indtage koffein efter klokken 17, men det handler også om, hvor følsom den enkelte er,« sagde Birgitte Kornum, der er søvnforsker på Glostrup Hospital til Videnskab.dk i en artikel fra 2017.

tilbage på arbejde drømmer om ferie

Selvom det er fristende at glemme arbejdsdagen med snacks og TV i sengen, er det ikke godt for vores søvn og arbejdsglæde på den lange bane, mener forskerne. (Foto: Shutterstock)

Råd 3: Sov for pokker!

I det hele taget er søvn helt essentielt for vores hverdag og evne til at koncentrere os på arbejdet:

»Søvn er en af de faktorer, der er helt grundlæggende for de ressourcer, vi har på arbejdet – både i forhold til komplekse arbejdsopgaver og arbejdsmæssige relationer,« siger Janne Skakon i podcasten og fortsætter:

»Vi skal i slutningen af vores ferie begynde at tilpasse vores søvnmønster, så vi går tilstrækkeligt tidligt i seng og er friske om morgenen.«

Søvn hjælper nemlig vores immunforsvar, holder styr på kroppens temperatur, genopbygger vores væv, styrker vores hukommelse, og er i det hele taget utrolig vigtig i forhold til vores fysiske og mentale overskud.

Læs mere om søvns uvurderlige egenskaber i artiklen 'Det gør søvn ved kroppen' fra 2009.

Men selvom vi sover en tredjedel af vores liv, er det langtfra alle, der får de anbefalede syv timer per nat.

Også her har forskerne en række gode råd til, hvordan du kan forbedre timerne i dynerne:

  • Drop mobilen før sengetid
  • Brug mørklægningsgardiner om sommeren
  • Dyrk ikke motion op til, at du skal sove

Få flere gode råd i artiklen '5 videnskabelige råd til en god søvn'.

Vi skal altså sove, spise ordentligt og huske at tage ejerskab over vores eget arbejdsliv, så det ikke bliver så surt, lyder rådene fra forskerne.

Hør forskernes snak om den gode opstart efter ferien i ugens podcast.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.