Kan man spare søvn op ved at sove middagslur?
En eftermiddagstræt læser vil gerne vide, om man kan spare lidt på nattesøvnen ved også at sove om dagen.
Kan man spare søvn op sove middagslur

Hvis du har sovet for lidt og er træt om dagen, så tag en eftermiddagslur. Det er bedre end at forsøge at indhente dit søvnunderskud i weekenden. (Foto: Shutterstock)

Hvis du har sovet for lidt og er træt om dagen, så tag en eftermiddagslur. Det er bedre end at forsøge at indhente dit søvnunderskud i weekenden. (Foto: Shutterstock)

De fleste kender situationen: Det er ikke alle dage, man er lige frisk, og hvis nattesøvnen synes for langt væk, kan man af og til blive nødt til at bearbejde dagens strabadser med en god eftermiddagslur.

Sådan har Kristian Selch Larsen det i hvert fald ind imellem. Som gymnasieelev oplever han tit, at han ikke altid får tilstrækkeligt med nattesøvn, så han indhenter noget af søvnen om dagen. Han har derfor skrevet til Spørg Videnskaben:

»Kan jeg 'oplagre' søvnen og 'bygge videre' på den efterfølgende? Kan jeg for eksempel sove to timer om eftermiddagen og yderligere seks timer om natten for så at have energi om morgenen svarende til otte timers søvn?« spørger han og fortsætter:

»Problemet ligger i, at man efter et par timer på øjet efter skole har svært ved at falde i søvn om aftenen, og derfor vil jeg vide, om jeg med god samvittighed kan gå lidt senere i seng, hvis jeg har fået sovet i løbet af dagen.«

Behøver ikke have dårlig samvittighed

Med blandt andet lektier og eksamener hængende over hovedet kan man i gymnasiet jo ofte rende rundt med rigeligt dårlig samvittighed, så Spørg Videnskaben vil selvfølgelig hjælpe, hvor vi kan.

Vi spørger derfor søvnforsker og psykiater Gordon Wildschiødtz, og hans prompte og klare svar bør berolige Kristian Selch Larsen. Han fortæller nemlig, at Kristians samvittighed ikke bør belastes af hans søvnvaner.

»Man kan uden problemer lægge søvnperioden på forskellige perioder af døgnet. Hvis man bruger noget af sin søvn om eftermiddagen, kan man få sværere ved at falde i søvn om natten, men hvis man stadig kan sove godt om natten og har det fint med det, er det helt uproblematisk,« siger Gordon Wildschiødtz.

LÆS OGSÅ: 5 videnskabelige råd til god søvn

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Kroppen tilpasser sig rytmen

Men hvad så med de forskellige stadier af den gode nattesøvn? Kan man opnå den dybe søvn, REM-søvnen og de andre søvnstadier, hvis man fordeler søvnen over hele døgnet og bare sover et par timer ad gangen?

Heller ikke her er der et problem, siger Gordon Wildschiødtz. Han fortæller, at menneskets søvncyklus, der indeholder alle søvnstadierne, kun varer cirka 90 minutter. I løbet af nattesøvnen bliver den cyklus så gentaget flere gange.

»Hvis man for eksempel sover de to timer om eftermiddagen, kan man godt nå igennem en cyklus,« siger Gordon Wildschiødtz. Og kroppen vil også tilpasse sig, hvis man ofte benytter sig af denne søvnrytme.

»Der sker nogle indstillinger i kroppen, så man hurtigt går ned i dyb søvn, hvis man har behov for det. Hvis man følger rytmen mere regelmæssigt, vil kroppen kunne tilpasse sig, og så vil der i hvert fald ikke være problemer,« siger han.

Han tilføjer dog, at det vil være svært at nå ned til den dybe søvn, hvis man bare tager en powernap på tyve minutter.

LÆS OGSÅ: Det er ufarligt at sove for lidt et par nætter

Sværere at indhente søvn i weekenden

Til gengæld er det ikke helt så nemt for dem, der får for lidt søvn i løbet af ugen og så forsøger at indhente det i løbet af weekenden.

Undersøgelser fra USA og Sverige har nemlig tidligere vist, at det tager en uge eller mere at indhente de negative konsekvenser for indlæringen, som et ugelangt søvnunderskud forårsager.

LÆS OGSÅ: Fem dages søvnunderskud kan ikke indhentes på en weekend

Så hvis man får for lidt søvn om natten, bør man endelig snuppe den eftermiddagslur, men altså ikke forsøge at indhente det hele i weekenden i stedet.

Og Kristian kan gå sent i seng med god samvittighed. Hvis han skal bruge nattøj, kan han jo sove i sin nye Videnskab.dk-T-shirt, som vi sender ham som tak for det gode spørgsmål.

Husk, at du kan læse flere spændende spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben. Ligger du selv inde med et godt spørgsmål, er du meget velkommen til at sende det til sv@videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Hvad er mareridt, og hvorfor får vi dem?

LÆS OGSÅ: Kan søvn bremse skizofreni, Alzheimer og ADHD?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk