Kan man spare søvn op?
CLASSIC: En eftermiddagstræt læser vil gerne vide, om man kan spare lidt på nattesøvnen ved også at sove om dagen.

Hvis du er træt om dagen, så tag en eftermiddagslur. Selvom du sover mindre den efterfølgende nat, kan du alligevel være frisk om morgenen. (Foto: Colourbox)

 

De fleste kender situationen: Det er ikke alle dage, man er lige frisk, og hvis nattesøvnen synes for langt væk, kan man af og til blive nødt til at bearbejde dagens strabadser med en god eftermiddagslur.

Sådan har Kristian Selch Larsen det i hvert fald ind imellem. Som gymnasieelev oplever han tit, at han ikke altid får tilstrækkeligt med nattesøvn, så han indhenter noget af søvnen om dagen. Han har derfor skrevet til Spørg Videnskaben:

»Kan jeg 'oplagre' søvnen og 'bygge videre' på den efterfølgende? Kan jeg for eksempel sove to timer om eftermiddagen og yderligere seks timer om natten for så at have energi om morgenen svarende til otte timers søvn?« spørger han og fortsætter:

»Problemet ligger i, at man efter et par timer på øjet efter skole har svært ved at falde i søvn om aftenen, og derfor vil jeg vide, om jeg med god samvittighed kan gå lidt senere i seng, hvis jeg har fået sovet i løbet af dagen.«

Behøver ikke have dårlig samvittighed

Med blandt andet lektier og eksamener hængende over hovedet, kan man i gymnasiet jo ofte rende rundt med rigeligt dårlig samvittighed, så Spørg Videnskaben vil selvfølgelig hjælpe, hvor vi kan.

Vi spørger derfor søvnforsker og psykiater Gordon Wildschiødtz, og hans prompte og klare svar bør berolige Kristian Selch Larsen. Han fortæller nemlig, at Kristians samvittighed ikke bør belastes af hans søvnvaner.

»Man kan uden problemer lægge søvnperioden på forskellige perioder af døgnet. Hvis man bruger noget af sin søvn om eftermiddagen, kan man få sværere ved at falde i søvn om natten, men hvis man stadig kan sove godt om natten og har det fint med det, er det helt uproblematisk,« siger Gordon Wildschiødtz.

Men hvad så med de forskellige stadier af den gode nattesøvn? Kan man opnå den dybe søvn, REM-søvnen og de andre søvnstadier, hvis man fordeler søvnen over hele døgnet og bare sover et par timer ad gangen?

Heller ikke her er der et problem, siger Gordon Wildschiødtz. Han fortæller, at menneskets søvncyklus, der indeholder alle søvnstadierne, kun varer cirka 90 minutter. I løbet af nattesøvnen bliver den cyklus så gentaget flere gange.

Kroppen tilpasser sig rytmen

Fakta

Spørg Videnskaben Classic Hver uge 'genudsender' vi gode spørgsmål og svar fra Spørg Videnskaben-arkivet. Denne artikel blev første gang bragt i starten af december 2011.

»Hvis man for eksempel sover de to timer om eftermiddagen, kan man godt nå igennem en cyklus,« siger Gordon Wildschiødtz. Og kroppen vil også tilpasse sig, hvis man ofte benytter sig af denne søvnrytme.

»Der sker nogle indstillinger i kroppen, så man hurtigt går ned i dyb søvn, hvis man har behov for det. Hvis man følger rytmen mere regelmæssigt, vil kroppen kunne tilpasse sig, og så vil der i hvert fald ikke være problemer,« siger han.

Han tilføjer dog, at det vil være svært at nå ned til den dybe søvn, hvis man bare tager en powernap på tyve minutter.

Sværere at indhente søvn i weekenden

Til gengæld er det ikke helt så nemt for dem, der får for lidt søvn i løbet af ugen og så forsøger at indhente det i løbet af weekenden.

Undersøgelser fra USA og Sverige har nemlig tidligere vist, at det tager en uge eller mere at indhente de negative konsekvenser for indlæringen, som et ugelangt søvnunderskud forårsager.

Så hvis man får for lidt søvn om natten, bør man endelig snuppe den eftermiddagslur, men altså ikke forsøge at indhente det hele i weekenden i stedet. Og Kristian kan gå sent i seng med god samvittighed. Hvis han skal bruge nattøj, kan han jo sove i sin nye, røde T-shirt, som vi sender ham som tak for det gode spørgsmål.

Husk, at du kan læse flere spændende spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben. Ligger du selv inde med et godt spørgsmål, er du meget velkommen til at sende det til på redaktion@videnskab.dk.

Du kan også købe Videnskab.dk's bestseller 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?' med 77 af de bedste spørgsmål og svar fra arkiverne.