Hver 10. dansker sover kronisk dårligt og føler sig træt i løbet af dagen. Men hvad sker der egentlig med vores kroppe, når vi ikke sover nok?
En ny dansk-amerikansk undersøgelse peger på, at mindre end 7 timers søvn får vores celler til at fungere dårligere, og det kan være en forklaring på, hvorfor dårlig søvn påvirker vores helbred, lyder det fra de danske forskere, der har undersøgt 30 tvillingepar.
»Tvillingernes cellefunktion lader til at blive nedsat til et niveau, der svarer til, at de var 10 år ældre, når de sov 90 minutter mindre, end de burde over en længere periode,« siger Jonas Mengel-From, lektor hos Syddansk Universitet. Han er en af de danske forskere, der har medvirket til at lave undersøgelsen, der lige er blevet udgivet i tidsskriftet Sleep.
Når man sover mindre end 7 timer hver nat, har man færre af de såkaldte mitokondrie-DNA-kopier i blodets celler, viser den nye undersøgelse. Antallet af mitokondrie-DNA-kopier i cellerne afspejler, hvor godt cellernes 'kraftværk' - mitokondrierne - fungerer (se faktaboks).
Jo bedre mitokondrierne har det, desto bedre fungerer cellerne, og jo friskere er vi.
LÆS OGSÅ: Sådan løser du dine søvnproblemer
Søvn påvirker vores helbred og levetid
Det er et spændende resultat, der peger på, at søvnen påvirker vores mitokondrier, siger lektor Tinna Stevnsner.
»Selvom undersøgelsen er lavet på forholdsvis få personer, er den flot lavet og tager højde for en masse faktorer, så jeg vil mene, at undersøgelsen leverer god evidens for, at søvnen kan have indflydelse på mitokondriernes funktion og dermed vores helbred og levetid,« siger Tinna Stevnsner, lektor på Institut for Molekylærbiologi og Genetik.
Hun har ikke bidraget til undersøgelsen, men forsker selv i aldring på et molekylært niveau.
Mitokondrierne bliver populært kaldt for kroppens kraftværker og producerer hovedparten af den energi, cellerne bruger - også kaldet cellens adenosintrifosfat (ATP) - så de kan levere det arbejde, som de skal. Mitokondrier er desuden med i en række andre vigtige processer såsom cellesignalering og celledeling, og de medvirker desuden ved overvågningen af cellens cyklus og vækst. Mitokondrie-DNA er et lille cirkulært stykke DNA, der ligger inde i cellernes mitokondrier. Antallet af DNA-kopier afspejler, hvor godt mitokondrierne arbejder. Det varierer med alderen, hvor mange kopier af mitokondrier-DNA der findes i mitokondrierne. Kilde: Lektor Jonas Mengel-From
Forskningsresultatet ligger fint i tråd med en tidligere undersøgelse, der fandt, at et lavt antal af mitokondrie-DNA-kopier i blodet er forbundet med kortere levetid.
LÆS MERE: DNA-kopier afslører, hvor frisk du er
Enæggede tvillinger viser søvnens betydning
I undersøgelsen observerede forskerholdet fra Syddansk Universitet, Odense Universitetshospital og University of Washington 30 enæggede tvillingepars søvn 15 nætter i streg.
Tvillingeparrene havde en gennemsnitsalder på 42 år og blev udvalgt til undersøgelsen, fordi den ene tvilling typisk sov mellem 7 og 9 timer hver nat, som det normalt er anbefalet, hvorimod den anden tvilling typisk sov under 7 timer hver nat - altså mindre, end man bør.
Tvillingernes søvn blev målt af en såkaldt aktigraf, der sad på deres håndled og registrerede deres bevægelse. Ved at kigge på hvor uroligt deltagerne sov, og hvornår de begyndte at bevæge sig om morgenen, kunne forskerene se både varigheden og kvaliteten af deltagernes søvn.
Da de 15 nætter var gået, målte forskerne så på antallet af mitokondrie-DNA-kopier i deltagernes hvide blodceller.
Resultatet viste, at tvillinger med et signifikant lavere antal af mitokondrie-DNA-kopier i blodcellerne sov kortest og mest uroligt.
Cellefunktion blev nedsat med 10 år pga. manglende søvn
Da antallet af mitokondrie-DNA-kopier i blodet er et godt mål for mitokondriefunktionen i kroppens celler generelt, er det rimeligt at antage, at dårlig søvn og for lidt søvn påvirker cellernes mitokondriefunktion, konkluderer forskerne.
Søvn kan på den måde sammenlignes med, hvad der sker med vores celler, når vi ældes, siger Jonas Mengel-From.
Ved at tillægge sig den rette livsstil med god søvn, kan man sandsynligvis rette op på faldet i DNA-kopier og nedsat mitokondriefunktion.
»Hvis man sammenligner det generelle antal mitokondrie-DNA-kopier i den gruppe af tvillinger, der sover mindst, med hvad vi ved om andre aldersgrupper, så har tvillingerne det samme antal mitokondrie-DNA-kopier som raske mennesker, der er 10 år ældre. Tvillingernes cellefunktion lader altså til at blive nedsat med 10 år bare ved generelt at sove 90 minutter mindre, end de burde,« siger Jonas Mengel-From.
Undersøgelsens resultater skal dog bekræftes af andre undersøgelser, påpeger lektor Tinna Stevnsner.
»Resultatet skal bekræftes af en større undersøgelse med flere deltagere, før vi kan være sikre. Det er en rigtig god idé at bruge enæggede tvillinger, da man så udelukker, at det er forskelle i generne, der skaber forskellen i mitokondrie-DNA-kopier. Derudover skal det bekræftes, i hvor høj grad antallet af mitokondrie-DNA-kopier i tvillingernes blod afspejler deres mitokondriefunktion,« siger Tinnas Stevnsner.
Bedre søvn retter op på helbredet
Ved at sove bedre, kan man sandsynligvis rette op på antallet af mitokondrie-DNA-kopier, vurderer Jonas Mengel-From.
»Jeg vil mene, det er muligt at genskabe mitokondriefunktionen og dermed antallet af mitokondrie-DNA-kopier,« siger Jonas Mengel-From og fortsætter:
»Mitokondrierne er i høj grad påvirket af vores livsstil. Hvis man får for lidt søvn, belaster man kroppen og giver den ikke ro til at få fjernet affaldsstoffer, og det kan beskadige cellerne. Hvis man derimod begynder at sove i længere tid, giver man kroppen plads til at regenerere, så den kan fungere optimalt igen.«
Med alderen bliver det dog sværere at rette op på mitokondriefunktionen, siger Tinna Stevnsner:
»Ved at tillægge sig den rette livsstil med god søvn, kan man sandsynligvis rette op på faldet i DNA-kopier og nedsat mitokondriefunktion. Fysisk træning gør for eksempel en forskel. Som vi ældes, bliver det dog sværere at rette op på.«