Din hjerne ved, hvad dine øjne vil se
'Øjet ser kun, hvad hjernen er klar til at begribe' er mere sandt, end man skulle tro. Hjernen bestemmer nemlig på forhånd, hvad dine øjne vil fokusere på, når du bevæger dem.

Den franske filosof Henri Bergson sagde engang: 'Øjet ser kun, hvad hjernen er klar til at begribe'. Han mente det nok kun metaforisk, men nu har psykologen Martin Rolfs fundet ud af, at det faktisk er sandt i bogstaveligste forstand.

Rolfs og hans kolleger forsker i, hvilken rolle øjnenes hurtige bevægelser spiller for vores visuelle opfattelsesevne. Og de har fundet ud af, at selv om vi bevæger øjnene hele tiden (over 100.000 gange om dagen!), forstyrrer det ikke vores evne til at fokusere på et bestemt objekt.

Hjernen gør nemlig øjnene klar til at fokusere der, hvor objektet vil befinde sig i ens ændrede synsfelt, efter de har bevæget sig. Se hvordan i denne video fra ScienceFriday.

 

Filmet og produceret af: Flora Lichtman
Yderligere billeder: Prelinger Archives og Martin Rolfs
Fransk mand: David Zax

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk