Din hjerne ved, hvad dine øjne vil se
'Øjet ser kun, hvad hjernen er klar til at begribe' er mere sandt, end man skulle tro. Hjernen bestemmer nemlig på forhånd, hvad dine øjne vil fokusere på, når du bevæger dem.

Den franske filosof Henri Bergson sagde engang: 'Øjet ser kun, hvad hjernen er klar til at begribe'. Han mente det nok kun metaforisk, men nu har psykologen Martin Rolfs fundet ud af, at det faktisk er sandt i bogstaveligste forstand.

Rolfs og hans kolleger forsker i, hvilken rolle øjnenes hurtige bevægelser spiller for vores visuelle opfattelsesevne. Og de har fundet ud af, at selv om vi bevæger øjnene hele tiden (over 100.000 gange om dagen!), forstyrrer det ikke vores evne til at fokusere på et bestemt objekt.

Hjernen gør nemlig øjnene klar til at fokusere der, hvor objektet vil befinde sig i ens ændrede synsfelt, efter de har bevæget sig. Se hvordan i denne video fra ScienceFriday.

 

Filmet og produceret af: Flora Lichtman
Yderligere billeder: Prelinger Archives og Martin Rolfs
Fransk mand: David Zax

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce:

Det sker

Se flere events