Det er ikke farligt at være 'supermotionist'
Det har ofte været debatteret, om mange timers motion er sundt for kroppen. I en ny dansk rapport konkluderer forskere, at det ikke er skadeligt at være en såkaldt ’supermotionist’.

Supermotionister træner ofte hver dag, men de lider ikke mere af overtræningssyndrom end andre. (Foto: Shutterstock)

Supermotionister træner ofte hver dag, men de lider ikke mere af overtræningssyndrom end andre. (Foto: Shutterstock)

Den første maratonløber Phidippedes løb fra byen Marathon til Athen med buddet om græsk sejr over Persien. Den lange tur på 40,5 kilometer var dog for meget for Phidippedes, der faldt død om kort tid efter.

Du har sikkert en eller flere bekendte, som lystigt hopper i løbeskoene og tilbagelægger 42,195 kilometer i et maraton eller træner sig op til et Ironman på 225,9 kilometer. 

Men kan deres ekstreme træning ikke føre dem til samme skæbne som Phidipeddes?

I en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse konkluderer forskerne, at det ikke er skadeligt at være en såkaldt ’supermotionist’, der træner 10 timer eller mere om ugen.

»Der er nogle risici, men vi kan ikke generelt sige, at det er farligt at være supermotionist. Man skal selvfølgelig individuelt tage stilling til, om træningen er skadelig og være opmærksom på, hvordan kroppen reagerer på træningen. Det er den vigtigste konklusion,« siger Kristian Overgaard, der er lektor ved Institut for Folkesundhed – Idræt på Aarhus Universitet og medforfatter på rapporten.

Dødeligheden er uændret

Ifølge rapporten kan op mod fem procent af danskerne betegnes som ’supermotionister’, og forskerne har derfor undersøgt forskellige aspekter, der er relevante for mennesker, som træner mere end normalt.

I rapporten peger forskerne blandt andet på, at dødeligheden blandt supermotionisterne ikke øges i forhold til den almindelige befolkning. Det er derimod flere gange påvist, at det har en positiv effekt på levetiden at dyrke motion.

»Litteraturen understøtter ikke, at man har en højere dødelighed som supermotionist, men vi ved ikke helt, hvad der sker, hvis man fortsætter langt op i alderen,« siger Kristian Overgaard og tilføjer, at man ikke kan undgå alle sygdomme ved at træne.

Fakta

En Supermotionist

Bruger mange timer på træning (for eksempel mere end 6 timers løb/uge eller mere end 10 timers cykling/uge)

Træner hårdt - presser sig ofte til nær udmattelse

Træner hver dag eller næsten hver dag.

I rapporten var der knap 10 procent mænd og fem procent kvinder, der gennemsnitligt brugte over ti timer på motion. Dette var blandt de 64 procent, som angav at dyrke motion.

Det er især de yngre personer mellem 16 – 19 år, der har et højt motions-tidsforbrug.

Professor Michael Kjær, der ikke har været med til at lave rapporten, bakker Kristian Overgaard op og peger på, at inaktivitet er farligere ned overtræning.

»Meget groft kan man sige, at der kun er én ting, der er farlig, og det er ikke at træne. Det skyldes, at der er flere risici forbundet med at være inaktiv. Du får meget mere sundhed ud at træne,« siger Michael Kjær, der er klinisk professor og chef for Idrætsmedicinsk Institut på Bispebjerg Hospital. 

Pludselig død skyldes tit skjult sygdom

Selvom dødeligheden ikke bliver påvirket af at træne hårdt, så er der alligevel eksempler på mennesker, som er drattet om efter lang tids træning. 

Kristian Overgaard forklarer, at de pludselige dødsfald, som ses blandt sportsudøvere, er sjældenheder, som ikke nødvendigvis hænger sammen med fysisk aktivitet. 

»Når det er unge mennesker, der pludselig dør under sport, så drejer det sig tit om en skjult hjertesygdom, som man ikke var klar over, at man havde. Det behøver ikke at være mængden af træning, der har udløst dødsfaldet,« siger han.

I Italien screener man ifølge Kristian Overgaard alle, der skal dyrke sport på højt niveau. Det er et problem mener han, fordi man på den måde kan komme til at sygeliggøre nogle, som slet ikke er syge.

Udover pludselig hjertedød, har forskerne også set på nogle andre fysiske faktorer.

 • Sportshjertet
   
 • Biokemiske forandringer
   
 • Overbelastningsskader
   
 • Overtræningssyndrom
   
 • Immunsystemet og infektion

Og gældende for dem alle er, at supermotionister ikke afviger fra normalen, så længe de sørger for at lytte til advarselssignaler fra deres krop.

Træning kan blive en besættelse

Fakta

Rapporten er bygget på forskellige litteratur.

Blandt andet to danske undersøgelser: ’Danskernes motions- og sportsvaner 2011’ og ’Motionsløbere i Danmark’.

Der er ud fra disse danske studier lavet supplerende analyser, men ikke lavet nye befolkningsundersøgelser.

Rapporten består ikke kun af aspekter, der vedrører kroppens fysik, når den udsættes for hård træning.

Ph.d. Mia Beck Lichtenstein har leveret et afsnit om træningsafhængighed, hvor hun blandt andet påpeger, at der er nogle, som bliver så passioneret omkring deres træning, at det bliver en besættelse.

Hun forklarer, at træning fylder det meste af livet for den afhængige, og der er ikke meget tid til nogen eller noget andet. Hvis personen ikke kan komme af sted til træning, vil han eller hun opleve abstinenser på niveau med for eksempel alkoholikere.

»Der er et kæmpe fokus på dem, der laver for lidt, men der er også brug for viden og information om dem, der laver for meget,« siger Mia Beck Lichtenstein, der er post doc ved Institut for Psykologi på Syddansk Universitet og Psykiatrien i Region Sydddanmark.

»Du kan ikke træne dig til udødelighed«

Overordnet set er der altså få negative effekter ved at snøre skoene og kaste sig ud i et maraton eller prøve kræfter med en Ironman. Men Michael Kjær medgiver, at et maratonløb nok er på grænsen.

»Et maratonløb er på grænsen af, hvad man fysisk kan klare, men i tiden op til et maratonløb, hvor du træner rigtig meget, får du meget sundhed ud af at det på sigt,« siger Michael Kjær.

Han forklarer, at folk, der har trænet meget gennem hele livet i deres seniorår vil opleve, at kroppens sundhed og funktion vedbliver på et højt niveau.

Kristian Overgaard påpeger dog, at selvom kurven for levetid stiger hos folk, der træner og er fysisk aktive, så kan man ikke træne sig udenom alting.

»Risikoen for at udvikle hjertesygdomme bliver ikke fortsat mindre, hvis man bliver ved og ved med at øge træningsmængden. Du kan ikke træne dig til udødelighed,« siger han.  

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk