Danske forskere har fundet et såkaldt endocannabinoidt system i testiklerne.
Mere præcist betyder det, at mænds testikler indeholder nogle biologiske systemer, som formentlig kan blive påvirket af cannabis.
Systemet afhænger fra naturens side ikke af at blive påvirket af at ryge joints eller indtage alternativ medicin med cannabinoider i.
Kroppen producerer selv de molekyler, som påvirker systemet, men alligevel kan udefrakommende cannabinoider formentlig også påvirke kroppens funktioner, herunder altså produktionen af sædceller.
Fundet af et cannabinoidt system i testiklerne peger mod en mulig forklaring på, hvorfor det at ryge marihuana er forbundet med øget risiko for lav sædkvalitet.
Professor Niels Skakkebæk, der er en af de danske hovedkræfter bag fundet, mener derfor også, at vi skal slå bremsen i i forhold til at legalisere hash, indtil vi bedre kender bivirkninger, herunder risiko for dårlig sædkvalitet ved rygning af marihuana.
»Man skal være forsigtig med at konkludere for meget på betydningen af et fund i ét enkelt studie, men det er tankevækkende, at det her system er så specifikt og udbredt i den menneskelige testikel.«
»Man må forvente, at systemets tilstedeværelse i testiklerne gør, at det at ryge marihuana har en effekt på sædkvaliteten, hvilket også flugter med, at vi i et tidligere studie faktisk har vist, at mænd, der røg marihuana, havde lavere sædtal,« siger Niels Skakkebæk, der er professor ved Københavns Universitets Institut for Klinisk Medicin og Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktioner, da Videnskab.dk fanger ham på telefonen.
Det nye studie er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.
\ Hvad er cannabinoider?
Cannabinoider er stoffer, som findes blandt andet i store mængder i cannabis. Cannabis indeholder 480 forskellige biokemiske molekyler, og ud af dem er 66 cannabinoider.
De mest kendte cannabinoider er THC, der er den psykoaktive ingrediens i cannabis, mens cannabidiol (CBD) er den komponent, som er koblet til mange af de gavnlige effekter på blandt andet smerter.
Cannabinoiderne fungerer ved at interagere med forskellige receptorer på overfladen af celler. Hos mennesker er de to vigtigste receptorer CB1 og CB2.
I 1992 opdagede forskere et aktivt stof, andanamid, i hjernen hos mennesker. Andanamid var den første komponent i det, som i dags kaldes for det endocannabinoide system i mennesker.
Forskere finder det cannabinoide system i forskellige organer
Forskere har siden 1992 vidst, at der i mennesker findes et cannabinoidt system, som helt naturligt er en del af cellers kommunikation med hinanden.
Dette (endo)-cannabinoide system (endo betyder inden i kroppen) benytter sig af forskellige receptorer, enzymer og proteiner, der regulerer cellefunktion.
Blandt andet identificerede forskere tidligt det cannabinoide system i hjernen, hvor påvirkning af systemet med cannabinoider, eksempelvis ved at ryge hash, blandt andet kan reducere smerter og påvirke sultfølelse, humør og hukommelse.
Siden århundredeskiftet har forskere imidlertid også identificeret det endocannabinoide system i andre organer samt i sædceller ifølge et studie bragt i tidsskriftet Science i 2016 (læs mere i boksen under artiklen).
»Netop studiet fra Science var medvirkende til, at vi ville undersøge, om det endocannabinoide system også spiller en rolle i sædcelledannelsen og ikke kun for de svømmende sædceller,« forklarer Niels Skakkebæk.
LÆS OGSÅ: Hvordan undgår man at få dårlig sædkvalitet?
Dansk forskning vækker international anerkendelse
Kvinden bag studiet i Science, lektor Polina Lishko fra Cell and Developmental Biology på University of California, Berkeley, USA, har også læst Erik Skakkebæks studie, og hun er begejstret.
I en mail til Videnskab.dk skriver hun, at studiet er vigtigt, da det er et af meget få omfattende studier, der beskriver det endocannabinoide systems funktion i kønsorganerne, hvilket indtil videre kun er dårligt belyst.
Polina Lishko peger også på vigtigheden af, at studiet tilføjer mere data til den voksende bunke af beviser for det endocannabinoides systems påvirkning af mandens testikler og ikke bare sædcellerne. Hun håber på at kunne finde noget tilsvarende i kvindens kønsorganer.
»I det moderne samfund, hvor brug af marihuana benyttes både medicinsk og rekreativt, er det nødvendigt for forbrugerne at være opmærksomme på, at cannabis ikke kun har nogle positive virkninger, men potentielt set også nogle skadelige. Forbrugerne har brug for at kunne lave et oplyst valg, og det her studie er et vigtigt skridt i den retning,« siger hun.
LÆS OGSÅ: Ny forskning udstiller tyndt grundlag for dansk forsøgsordning med medicinsk cannabis
Undersøgt testikelvæv fra 15 danske mænd
I det danske studie har forskerne fra Rigshospitalet undersøgt normalt restvæv fra 15 personer, der fik fjernet testiklerne på grund af testikelkræft.
Testikelvævet har de undersøgt med forskellige analysemetoder. Blandt andet har de benyttet antistoffer mod forskellige dele af det cannabinoide system for at se, om antistofferne kunne finde noget at binde til i testikelvævet og dermed bekræfte komponenternes tilstedeværelse.
Derudover har de lavet forskellige RNA- og DNA-undersøgelser for at bevise tilstedeværelsen af blandt andet en af de centrale molekyler i det cannabinoide system, 2-Arachidonoylglycerol (2-AG), enzymerne FAAH og ABHD2, som nedbryder 2-AG, og receptorer, der kan blive påvirket af blandt andet 2-AG.
Komponenterne i det cannabinoide system var til stede på forskellige tidspunkter af celledelingen, der munder ud i produktionen af svømmefærdige sædceller.
Produktionen af sædceller er en følsom proces
Betydningen af fundet kan man endnu ikke sætte to streger under.
Men ifølge Niels Skakkebæk vil det være en nærliggende tanke at tro, at når man påvirker det cannabinoide system under dannelsen af sædceller, vil det skubbe til en hårfin balance, der helst ikke skal skubbes til.
»Reproduktionssystemet hos både mænd og kvinder er jo fundamentalt i vores biologi, og produktionen af sædceller sker i en følsom proces mellem hormoner og celler i forskellige udviklingsstadier samt kommunikationen mellem disse celler. Denne proces kan muligvis påvirkes af blandt andet at ryge marihuana,« siger Niels Skakkebæk.
LÆS OGSÅ: Dansk rapport: Her er konsekvenserne af hashrygning
LÆS OGSÅ: Hvorfor falder sædkvaliteten blandt vestlige mænd?
LÆS OGSÅ: Legalisering af hash: Hvad kan vi lære af udlandet?
\ Cannabis påvirker sædcellernes funktion
Studiet i Science fra 2016 viste, at påvirkning af det endocannabinoide system i sædceller kan have indflydelse på, hvor godt kvindens kønshormon progesteron kan påvirke sædcellerne og dermed også sædcellernes funktion under befrugtningen af ægget.
Mere præcist fungerer det på den måde, at et enzym holder en komponent i det endocannabinoide system i skak, indtil progesteron binder til enzymet.
Når progesteron gør det, bliver det endocannabinoide system sluppet fri med det resultat, at det åbner for nogle calciumkanaler i sædcellerne.
Calcium spiller en central rolle i sædcellers muligheder for at bevæge sig.