Børn, der får for lidt søvn, bliver lettere overvægtige
Små børn med kronisk søvnmangel risikerer at blive overvægtige senere i opvæksten. Forældre bliver nødt til at skabe gode søvnrutiner, lyder advarslen fra forskerne.

Forældre kan nogle gange fejlfortolke, når deres børn er overtrætte, og tro, at de er friske og veloplagte, selvom de har brug for søvn. (Foto: Colourbox)

Forældre kan nogle gange fejlfortolke, når deres børn er overtrætte, og tro, at de er friske og veloplagte, selvom de har brug for søvn. (Foto: Colourbox)

Trætte børn kan blive morsyge og i dårligt humør. Men søvnmanglen kan også få fysiske konsekvenser.

Hvis barnet sover mindre end anbefalet, stiger risikoen for overvægt.

Det opdagede nogle forskere ved universitetssygehuset Massachusetts General Hospital, tilknyttet Harvard Medical School i USA.

Studiet at børn mellem seks måneder og syv år bekræfter noget, som meget tidligere forskning har vist i de seneste år: Søvn er en af faktorerne, der påvirker vægten.

»Der er god grund til at advare mod, at børn får for lidt søvn,« siger Bjørn Bjorvatn, professor i almenmedicin ved Universitetet i Bergen og leder Nationalt kompetencecenter for søvnlidelser.

Flere internationale og norske studier har vist, at der er en sammenhæng mellem børns søvn og vægt, fortæller han til forskning.no.

For lidt søvn har konsekvenser uanset alder

De amerikanske forskeres definition af for lidt søvn er, hvis barnet sover mindre end 12 timer, når det er mellem seks måneder og to år, mindre end 10 timer som tre-fireårig, og mindre end 9 timer som fem-syvårig.

I undersøgelsen rapporterede 1046 forældre, hvor meget deres børn sov i forskellige perioder gennem opvæksten. Forskerne fulgte altså børnene over tid for at se, om for lidt søvn påvirkede vægten og mængden af kropsfedt senere i barndommen.

Nogle studier har peget på, at søvn er særligt vigtigt for de helt små. Men de amerikanske forskeres studie viste, at der ikke var en bestemt alder, som var mere risikofyldt end en anden.

»For lidt søvn i den tidlige opvækst har konsekvenser uanset alder,« siger en af forskerne bag studiet, Elsie Taveras, i en pressemeddelelse.

Tv har en indvirkning

Forskerne vejede børnene på et tidligt tidspunkt, så de kunne følge udviklingen og sikre, at de målte betydningen af søvn. Overvægt kan nemlig også føre til søvnforstyrrelser, ifølge Elsie Taveras.

Det er ikke slået fast, hvorfor søvnmangel hænger sammen med overvægt.

Elsie Taveras giver flere mulige forklaringer. Får man for lidt søvn, kan man blive så træt, at man træffer nogle dårlige valg, når det kommer til mad. Og når man ofte er vågen, har man også mere tid til at spise.

Forskerne opdagede, at det at se tv hang sammen med søvnmangel for de ældste børn.

Andre studier har påvist, at også pc-skærme, tablets og mobiltelefoner er syndere, når de handler om at holde folk vågne.

Det er kendt, at meget tid foran tv’et kan bidrage til fedme. Der er ofte snacks og usund mad involveret. Men selv da forskerne tog tv-faktoren med i deres betragtning, havde søvn en betydning for vægten.

Da forskerne også har taget højde for en række andre faktorer, kan det tyde på, at søvn har en selvstændig indvirkning.

Mere appetit ved søvnmangel

Der kan også være nogle biologiske faktorer bag sammenhængen mellem søvn og overvægt.

Undersøgelsen viste også at tv havde en negativ indflydelse på søvnmønsteret hos de ældste børn. (Foto: Colourbox)

»For lidt søvn kan føre til hormonændringer, som giver en øget appetit, og man kan få lyst til at spise mere kalorierig mad,« siger søvnekspert Bjørn Bjorvatn.

»Der er brug for mere forskning for at kunne sige, det at forbedre søvnen mindsker overvægt,« siger Elsie Taveras.

Foreløbig har hun nogle råd til forældrene:

»Lav rutiner for barnet, vær forsigtig med koffeinholdige drikke og hold teknologiske distraktioner væk fra barnets soveværelse,« skriver hun i en mail til forskning.no.

Forældrene styrer søvnen

I et andet studie undersøgte Elsie Taveras betydningen af gode rutiner i hjemmet.

»Vi så, at rutiner som regelmæssig søvn, skærmtid og måltider fører til bedre søvn og lavere BMI,« skriver Elsie Taveras

For små børn er det i høj grad forældrene, der styrer søvnen, påpeger Bjørn Bjorvatn.

»Nogle overstimulerer børnene, fordi de vil være sammen med dem mest muligt efter børnehave og arbejde. Men det er vigtigt, at forældrene får børnene lagt i seng tidsnok,« siger han.

Bjørn Bjorvatn siger, at forældre bør følge deres børns søvnrytme og sørge for, de får nok søvn. Det er ikke altid let. Overtrætte børn kan blive hyperaktive, og forældre kan fejlfortolke det som, at de er friske. 

Nogle behøver mindre søvn

Elsie Taveras og hendes kollegaers studie undersøger, hvor længe børn sover, men det undersøger ikke, hvor meget søvn det enkelte barn faktisk har behov for.

Det er noget, de færrest studier tager hensyn til.

»Forskere bør skelne mellem de, der sover for lidt, fordi de ikke behøver mere søvn, og de, der fravælger søvn,« siger Bjørn Bjorvatn.

Mange forældre bliver bekymrede, hvis barnet sovet mindre end det anbefalede antal timer. Det er der ikke nogen grund til så længe barnet virker veloplagt i dagstimerne, mener Bjørn Bjorvatn.

»Det er vigtigt at skelne mellem lidt søvn og for lidt søvn. Nogle behøver mindre søvn end andre. Der er ikke nogen grund til at tro, at disse bliver overvægtige,« siger han.

Han tilføjer, at de fleste børn nok har brug for de anbefalede timer, og det nye studie derfor giver et godt billede af gennemsnittet.

»Hvis barnet fungerer godt, har det fået nok søvn. Men hvis aktiviteter som tv og iPad står i vejen for den søvn, som de har brug for, må forældrene gribe ind,« siger han.

»Sørg for en jævn døgnrytme. Hvis barnet virker vågent i dagstimerne, behøver forældrene ikke at stresse over, at det skal sove et gennemsnitligt antal timer.«

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk