Din kæreste er sur og ked af det, men vender pludselig rundt på en tallerken og glæder sig over det gode vejr.
En halv time efter flipper hun ud over opvasken og smækker med døren.
Du tænker måske, at det kan have noget med det der PMS (præmenstruelt syndrom) at gøre. Det kan i hvert fald ikke skyldes noget, du selv har gjort.
Spørg Videnskaben undersøger denne gang et af mysterierne om kvinder – nemlig sammenhængen mellem et lunefuldt humør og menstruationscyklus.
En læser vil nemlig gerne have afklaret, hvorvidt det er en myte, at vrede kvinder ofte er PMS-ramte?
»At kvinder bliver sure og humørsvingende under menstruationen er jo en påstand, som man som kvinde tit skal lægge øre til. Men er der noget forskningsmæssigt belæg for det?,« skriver Kamilla Zingenberg i en mail.
PMS er ikke en myte
Vi har derfor taget en snak med en kvinde, der på professionel vis ved en hel del om PMS. Ditte Trolle er nemlig overlæge på Gynækologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital.
»Der er ingen forskningsmæssig tvivl om, at PMS eksisterer. Og man har altid vidst, at kvinder kunne have humørsvingninger op til menstruation.«
PMS rammer dog langt fra alle kvinder. Faktisk er antallet af kvinder med psykiske lidelser meget lille, ifølge overlægen.
LÆS OGSÅ: Er der en evolutionær årsag til PMS?
Præmenstruelle symptomer er ifølge netdoktor.dk helt normale.
Op til 70-80 procent af alle kvinder oplever fysiske og/eller psykiske ændringer op til menstruations-tidspunktet.
Netdoktor.dk skriver, at mellem tre og 10 procent af kvinder oplever symptomer, som i væsentlig grad påvirker de daglige gøremål.
PMS skyldes progesteron
Det såkaldte præmenstruelle syndrom finder ikke sted under menstruationen, men lige før blødningen.
PMS hænger nemlig sammen med hormonet progesteron, som bliver dannet i æggestokkene lige efter ægløsning og gør livmoderen klar til en eventuel graviditet.
Hormonet påvirker ikke kun livmoderen. Det kan også give uheldige fysiske og psykiske symptomer.
De fysiske symptomer er for eksempel:
- Spændinger i brystet
- Hovedpine
- Ledsmerter
- Vægtforøgning
- Ondt i maven
- Udslæt
- Bumser
De psykiske symptomer er eksempelvis:
- Humørsvingninger
- Følelse af håbløshed
- Nedtrykthed
- Irritabilitet og vrede
- Mangel på energi
- Trækker sig socialt tilbage
»Man ved ikke præcis, hvad det er der sker i kroppen, når progesteron udløser PMS. Der er ikke sådan, at jo mere progesteron, der er i kroppen, jo hårdere ramt bliver man af PMS. Det har nærmere noget med individets modtagelighed at gøre,« siger Ditte Trolle.
Nogle kvinder oplever så ubehagelige gener, at de søger behandling for PMS. Kuren består ofte i at forsøge sig med forskellige former for p-piller, hvis kvinden samtidig ikke ønsker ægløsning. Nogle steder har lægerne også brugt antidepressiv medicin til kvinder i de perioder, hvor kvinderne var hårdt ramt af PMS.
Man kan også forsøge sig med naturlægemidlet Perikon, som hjælper nogle kvinder mod PMS-symptomer (se faktaboks).
Hvis du har tendens til PMS, kan du forsøge dig med naturmedicin, der bliver udvundet af blomsten Perikon. Det findes i håndkøb på apoteket.
Kilde: Overlæge Ditte Trolle
PMS ophører, når menstruationscyklussen ophører
PMS rammer ikke alle. Gravide kvinder får eksempelvis ikke PMS. Kvinder, som ikke længere er i den fødedygtige alder og ikke menstruerer, udløser heller ikke progesteron og får derfor hverken hovedpine eller humørsvingninger på grund af PMS.
Rigtig mange andre kvinder har heller ikke problemer med PMS.
Der findes flere måder at definere syndromet på. Men Ditte Trolle har fundet en videnskabelig artikel frem til Spørg Videnskaben, som viser, at det kun er 25 procent af alle kvinder, der bliver ramt af fysiske PMS-symptomer. De psykiske symptomer viser sig ligeledes kun hos fem procent af alle kvinder.
Der er altså meget få kvinder, som med rette kan blive beskyldt for PMS-surhed. Eller som kan undskylde sig med PMS.
»Forestillingerne om, hvor mange der har PMS er helt sikkert overdrevet,« siger Ditte Trolle.
Hendes indtryk er, at PMS ofte bliver brugt som en undskyldning for ikke at høre på sine kones måske berettigede vrede, surhed eller kritik.
Vi sender Kamilla Zingenberg en T-shirt som tak for det gode spørgsmål. Har du også et spørgsmål til Spørg Videnskaben, så send det til redaktion@videnskab.dk, så har du også en chance for at vinde en flot T-shirt.