Forskere fra Holland og Frankrig hævder at have bekræftet teorien om, at en bestemt type af flygtige organiske forbindelser i urin kan fortælle os, om en person har kræft eller ej.
Flygtige organiske forbindelser omfatter opløsningsmidler og benzin, og kan defineres som stoffer, der har et kogepunkt og fordamper ved en temperatur mellem 50 og 100 grader.
Selv om forskerne ikke ved præcis, hvilke forbindelser der kan afsløre kræft, så viser deres forskning, at den lugt de afgiver, kan identificeres af en veltrænet hundesnude.
En belgisk hyrdehund af racen Malinois blev trænet i to år, før de hollandske forskere testede dens lugteevne i en dobbelt blindtest.
Resultaterne er publiceret i tidsskriftet European Urologi.
Hunden udvalgte næsten alle prøverne
Forskere fik først fat i urin fra 66 personer, 33 med prostatakræft og 33 uden.
Urinen blev herefter frosset ned og tøet op igen, så alle prøver holdt samme temperatur.
Derefter fik hunden lov til at snuse til prøverne, og i 30 af 33 tilfælde var den i stand til at identificere urinen fra kræftpatienter.
Det betyder, at den firbenede supernæse havde en succesrate på over 90 procent.
»Undersøgelsen viser, at hunde kan trænes til at påvise prostatakræft ved at lugte til urin med en betydelig succes rate.«
»Det antyder også, at prostatakræft afgiver en lugtsignatur i urinen, og at identifikation af de flygtige organiske forbindelser, der er involveret, kan være et vigtigt redskab i medicinsk forskning « skriver forskerne i en pressemeddelelse.