Barack Obama fyrer op under dansk hjerneforskning
Danske og udenlandske forskere vil udvikle en hjerneskanningsmetode, som er langt bedre end nutidens PET-scanninger. Til formålet har de fået 1,5 millioner dollars af Barack Obama.

Der foregår meget mere i hjernen, end vi lige nu kan se på de bedste skanningsbilleder. Derfor vil blandt andre danske forskere udvikle en bedre skanningsmetode. (Foto: Colourbox)

Der foregår meget mere i hjernen, end vi lige nu kan se på de bedste skanningsbilleder. Derfor vil blandt andre danske forskere udvikle en bedre skanningsmetode. (Foto: Colourbox)

 

Den amerikanske præsident Barack Obama iværksatte i 2013 et gigantisk forskningsprojekt med et budget på 100 millioner dollars.

Danske forskere får nu en bid af kagen. Med 1,5 millioner dollars i hånden har de en stærk formodning om, at de i samarbejde med forskere fra USA kan udvikle en ny teknologi.

En teknologi, som vil gøre det muligt for os at lave langt bedre hjerneskanninger end de PET-skanninger, som i dag er vores mest følsomme skanningsmetode.

»Det bliver næste generation af skanninger af hjerner, hvor man kan skanne meget hurtigere signaler i hjernen, og hvor man kan skanne meget detaljeret i både rum og tid. Det vil sige, at man både kan få at vide, hvad der sker inden for millisekunder og nanometer,« forklarer den ene af bevillingsmodtagerne Albert Gjedde, der er professor i neurobiologi på Københavns Universitet.

Det, som skaber hjerneaktivitet og ligger til grund for vores bevidsthed, sker nemlig alt for hurtigt til, at det kan opfanges af en PET-skanner.

»Man kan sammenligne den aktuelle PET-teknologi med en trafikundersøgelse, der fortæller, hvornår bilerne ankommer til bestemte punkter på en strækning, men ikke kan dokumentere omveje og forhindringer undervejs. Den nye teknologi inden for billeddannelse vil være i stand til at vise hele bilens rejse inden for millisekunder. Resultatet vil være en langt mere indsigtsfuld forståelse af, hvordan både sunde og usunde hjerner arbejder,« siger professor Dean F. Wong, Johns Hopkins University, som er del af det nye projekt.

Selvlysende stoffer skal give os et kig ind i hjernen

Forskerne vil udvikle et system, hvor man ligesom ved PET-skanninger ikke behøver at trænge ind i kroppen – et såkaldt non-invasivt system.

Fakta

Barack Obama lancerede i april 2013 forskningsprojektet BRAIN, som har et budget på 100 millioner dollars. Projektet skal revolutionere vores viden om den menneskelige hjerne. Albert Gjeddes forskningsprojekt har fået en bevilling på 1,5 millioner dollars, og det løber over de næste tre år. Hans samarbejdspartnere er Arman Rahmim, fysiker og ekspert i billeddiagnostik, Johns Hopkins University, og Dean F. Wong, professor i radiologi, psykiatri og neurovidenskab ved Johns Hopkins University.

Ved hjælp af fluorescerende stoffer, påvirkning med lys og lyd samt avanceret scanningsudstyr kan man måle den levende hjernes aktivitet i tre dimensioner.

Informationerne vil blive analyseret af den nyeste og mest avancerede teknologi.

»For at få de pågældende sporstoffer ind i hjernen kobler vi dem til specielt designede nanopartikler, der gives intravenøst. Nanopartiklen fungerer som en slags rejsekuffert, der frigiver stoffet på det helt rigtige sted i hjernen på den helt rigtige måde,« fortæller professor Albert Gjedde.

Dygtige forskere skal bringe projekt i mål

Professoren fortæller, at han og hans kollegaer mener, de kan lykkes med at udvikle den nye skanningsmetode, fordi de til projektet har hyret forskere, der har flyttet grænser for vores viden netop inden for dette felt.

Med i projektet er blandt andre professor Per Ebbe Roland, som tidligere har kortlagt bølger af aktivitet i dyrehjerner - også kaldt aktivitetudbredninger.

En anden forsker i projektet er postdoc Jakob Kisbye Dreyer, som har opfundet matematiske teknikker til at undersøge aktivitetsbølger under særlige betingelser.

Med disse to erfarne forskere og en masse andre dygtige forskere fra blandt andet USA regner Albert Gjedde altså med, at der efter det tre-årige forskningsprojekt ligger en skitse til en ny teknologi, som måske kan gøre os klogere på Alzheimers sygdom.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.


Det sker