Hvis du skærer dig i fingeren, mens du er i gang med at forberede aftensmaden, kan det svie frygteligt, og når du med fuld kraft kommer til at hamre din tå ind i en stol, kan det gøre helt vanvittigt ondt.
Ud over at smertefulde oplevelser kan være både ubehagelige og ubelejlige, kan smerte også være en vej til at forstå, hvordan vores samlede nervesystem fungerer.
Helt konkret bruger hjerneforskere nemlig smerteforsøg til at finde ud af, hvordan vores hjerner er i tæt dialog med resten af nervesystemet i vores kroppe.
Selvom det kan komme bag på nogen, består nervesystemet af andre essentielle dele end hjernen.
Det dykker Videnskab.dk’s hjerneredaktion, Brainstorm, ned i i denne uges episode, hvor du kan blive klogere på, hvordan dit nervesystem fungerer, og hvordan din krop og hjerne i samarbejde skaber følelsen af smerte.
Podcastværterne Jais Baggestrøm Koch og Josefine Alberg har hevet lektor Christian Bjerggaard Vægter, der forsker i nervesystemet, med i studiet for at kaste lys over kroppens nervesystem.
Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app – bare søg på ‘Brainstorm’.
\ Brainstorm – Videnskab.dk’s hjerneredaktion
Brainstorm dækker neurovidenskab, kognitionsvidenskab og psykologi.
Vi udkommer som podcast, i artikler og på Instagram, hvor vi serverer hjerneviden på en let og spiselig måde.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
Brainstorm-vært lægger krop til smerte-eksperiment
I podcast-afsnittet fortæller Christian Bjerggaard Vægter, der er lektor på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, at der ikke findes ét specifikt smertecenter i din hjerne, som kan slukkes for og dulme følelsen af smerte.
Dog kan hjernen dæmpe din oplevelse af smerte, hvis du kommer til skade i en situation, der gør, at du ikke har tid til at forholde dig til smerten.
Forholde sig til smerten skal Jais dog, da han i podcasten gennemfører et kendt smerte-eksperiment, hvor han skal graduere smerten, han oplever, på en skala fra 0 til 10, hvor 0 er ingen smerte, og 10 er uudholdelige smerte.
Hør, hvordan det går, i denne uges Brainstorm-afsnit, hvor du også får svar på:
- Hvordan man kan forstå kroppens nervesystem ud fra en metafor om elsystemet i et hus
- Hvad det vil sige at have en kroniske nerveskade
- Og hvorvidt forskningen bakker op om den gængse forestilling om, at mindfulness kan lindre smerte?
\ Sådan abonnerer du på Brainstorm
Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner – så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.
Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.