ADHD: Er en gåtur i parken lige så effektiv som medicin?
Skolebørn med ADHD koncentrerer sig bedre efter en gåtur i den lokale skov eller park, viser et studie fra USA. Danske forskere vil nu undersøge, hvor stor effekt naturen har, og om natur virker lige så godt som eller kan supplere medicin.
Gåtur børn ADHD naturen effekt opmærksomhed

Uanset om man værdsætter naturen eller er ligeglad med den, er der målbare effekter på ens opmærksomhed af at være i naturen. (Foto: Shutterstock)

Uanset om man værdsætter naturen eller er ligeglad med den, er der målbare effekter på ens opmærksomhed af at være i naturen. (Foto: Shutterstock)

»Det lyder jo lidt flippet ikke? Men det ser faktisk ret interessant ud.«

Sådan lyder reaktionen fra en af Danmarks førende forskere i behandling af ADHD, professor på Aarhus Universitet Per Hove Thomsen, da han bliver præsenteret for et nyt dansk forskningsprojekt, der skal undersøge naturens effekt på børns koncentration.

Projektet køres i samarbejde med University of Otago i New Zealand og har særligt fokus på børn med ADHD.

Forskerne fra Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling på Københavns Universitet er lige nu i gang med at sende newzealandske skolebørn med ADHD ud i omgivelserne i 30 minutter om dagen. Børnene skal enten opholde sig i naturlige omgivelser eller i bymiljøet.

Efterfølgende vil forskerne undersøge, om de børn, som har opholdt sig i naturen, har forbedret deres koncentration mere, end de børn som har opholdt sig i bymiljøet.

Forskningsprojektet har modtaget 1,2 millioner kroner fra TrygFonden.

Gåtur børn ADHD naturen effekt opmærksomhed

Natur får hjernen til at slappe af og regenererer ens opmærksomhed bedre end bymiljø. (Foto: Shutterstock)

Hjernen slapper af i naturen

I New Zealand har 18 skolebørn med ADHD allerede deltaget i forsøget og været ude i naturen. Forskerne skal nu i gang med at undersøge naturens effekt på børnenes opmærksomhedsforstyrrelser og sammenligne med ADHD-medicins effekt.

»Noget tyder på, at natur bliver oplevet på en anden måde i hjernen end menneskeskabte ting. Naturen lader hjernen slappe af på en anden måde, som gør, at ens koncentration og opmærksomhed bliver genoprettet i naturen,« siger ph.d.-studerende på Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling på Københavns Universitet Matt Stevenson.

Han er hovedansvarlig for forskningsprojektet, som bygger videre på tidligere forskning fra USA.

Her blev 17 skolebørn med ADHD sendt ud på en 20 minutter lang gåtur enten i den lokale park eller i det lokale bymiljø.

Forskerne fandt frem til, at de børn, som gik tur i parken, koncentrerede sig bedre bagefter sammenlignet med de børn, som gik tur i bymiljøet. Størrelsen af effekten på børnenes opmærksomhed svarede til effekten af en dosis ADHD-medicin.

Virker naturen som medicin?

Det amerikanske studie er rigtig interessant, mener professor på børne- og ungdomspsykiatrisk Center Risskov Per Hove Thomsen.

Opmærksomhedstest

Opmærksomhedstesten hedder The Attention Network Task og udføres på computer. Den består af nogle opgaver, som giver børnene en score i opmærksomhed.

I en af opgaverne ser man for eksempel billeder af en lille flok fisk, som svømmer på række. Børnene skal svare på, i hvilken retning den midterste fisk svømmer.

Alle børn vil være længere om at svare rigtigt, hvis de andre fisk svømmer i modsat retning, og har man ADHD, vil man i endnu højere grad blive forstyrret af de omgivende fisk. Se grafik.

 »Fra psykiatrien kender vi allerede til helbredende haver, som kan være positive for patienter med angst og depression. Det er spændende, at der tilsyneladende også er en effekt på ADHD,« siger han.

Resultaterne fra USA betyder dog ikke, at man bare kan erstatte en dosis medicin med en gåtur i parken, siger han.

»For at kunne sige det, skulle man have givet nogle børn ture i parken, og nogle børn medicin og sammenlignet deres resultater i opmærksomhedstestene. Man skulle også have mange flere med i undersøgelsen,« siger han.

Opmærksomhedstest før og efter

Forskerne fra Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling håber at få 30 børn med i deres undersøgelse. Børnene har en ADHD-diagnose med opmærksomhedsforstyrrelser og tager ADHD-medicin.

gå

I opmærksomhedstesten skal børnene blandt andet set på tegninger af fisk og svare på, hvilken retning midterste fisk svømmer i. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Alle børnene vil møde op fire gange til gåtur i kombination med medicin eller placebo og test. På den måde skal alle børn prøve fire kombinationer:

  • Gåtur i natur og placebo

  • Gåtur i natur og medicin

  • Gåtur i bymiljø og placebo

  • Gåtur i bymiljø og medicin

Når de møder i testlokalet, tager børnene først en pille. Hverken forskere eller børn ved, om det er placebo eller medicin. Så bliver de sat til at løse en skriftlig opgave, som kræver opmærksomhed for at trætte børnenes opmærksomhed.

Herefter udfører de en opmærksomhedstest.

Efter testen skal de ud at gå tur i enten natur eller bymiljø. Efter gåturen bliver deres opmærksomhed testet igen.

På den måde vil forskerne undersøge:

  1. Om naturen har lige så god effekt som en dosis ADHD-medicin.

  2. Om naturen øger effekten af medicinen.

»Vores hypotese er, at forbedringen af opmærksomheden vil være størst hos de børn, som har været i naturen, sammenlignet med bymiljøet. Og vi forventer, at den allerbedste kombination er medicin kombineret med natur,« siger Matt Stevenson.

Ligeglad med omgivelser

Det nye forskningsprojekt bygger videre på tidligere forskning fra USA, Holland og Spanien.

Et hollandsk studie fra 2010 fulgte to grupper børn med ADHD og testede deres opmærksomhed efter en skovtur og en tur til byen.

I alt 12 børn var med i undersøgelsen, som viste, at begge grupper klarede opmærksomhedstesten bedst, når de havde opholdt sig i naturen.

Det interessante i denne undersøgelse var, at i den ene gruppe var børnene gladest for at være i naturen, men den anden gruppe var fuldstændig ligeglad med omgivelserne. Alligevel virkede naturen bedst til at genoprette alles opmærksomhed.

»Vi ved, at det ikke er alle børn, som har gavn af medicin. Det hollandske studie tyder på, at alle har gavn af naturen, også selv om man ikke føler, naturen gør noget særligt for en,« siger Matt Stevenson.

Gåtur børn ADHD naturen effekt opmærksomhed

Natur kan både være egentlig vild natur, men en park kan også fungere. (Foto: Shutterstock)

Raske børn har også gavn af natur

Forskningsprojektet, som er Matt Stevensons ph.d.-projekt, skal også undersøge naturens effekt på 'almindelige' danske skolebørn.

Denne del af forskningsprojektet foregår på danske skoler, som udvælges efter, at de har noget natur, for eksempel en lokal park, i nærheden.

Det er planen at rekruttere mindst 100 skolebørn, som får testet deres trivsel og kognitive udvikling. Halvdelen skal herefter tilbringe morgen og frokostfrikvarteret i naturen, mens den anden halvdel bliver i skolegården. Efter 30 uger måler man igen trivsel, adfærd og kognitiv udvikling.

Er du skolelærer? Så klik her, hvis du og dine elever er interesserede i at deltage i projektet.

En nem og billig måde at ændre skoledagen

Forskningen bygger videre på et spansk studie fra 2015, som fandt frem til, at skolebørns kognitive udvikling forbedres, hvis de opholder sig i og har adgang til naturen. De bliver bedre til at koncentrere sig og fungere i skolen.

»Vi regner ikke med at se en kæmpestor forskel. Men hvis man ser en lille effekt i stor gruppe børn, er det en nem og billig måde at lave ændringer i skoledagen på, som gavner mange,« siger seniorforsker på Steno Sundhedsfremmeforskning, Steno Diabetes Center Copenhagen, og ekstern lektor på Københavns Universitet Peter Bentsen, som er vejleder på ph.d.-projektet.

Professor på Aarhus Universitet Per Hove Thomsen mener klart, at der er perspektiver i den nye forskning.

»Det er interessant. Også i hele denne diskussion vi har om børns opmærksomhed i institutionsmiljøer med lange skoledage og stigende krav om at præstere kognitivt,« siger han.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk