Wikipedias opslag om videnskab saboteres af dets egne brugere
Kilde: 
24 august 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Wikipedia-artikler om politisk kontroversielle temaer som for eksempel global opvarmning, evolution og syreregn bliver alt for ofte ændret, hvilket kan føre til misinformation. Sådan lyder det i et amerikansk studie, hvor forskerne har undersøgt den engelsksprogede udgave af onlineleksikonet. Det skriver Forskning.no.

I studiet, som er publiceret i tidsskriftet PLOS ONE, viste det sig, at nogle artikler om videnskabelige temaer bliver redigeret langt oftere end andre, og at flere af disse artikler bliver udsat for, hvad der svarer til ren sabotage. Et eksempel på det er artiklen om syreregn.

»I forskningsmiljøet er syreregn ikke et kontroversielt tema. Fænomenet har været forstået i årtier. Alligevel, selvom artiklen er ’semibeskytte’, så anonyme brugere ikke kan ændre i den, bliver der næsten dagligt ændret i den. Nogle af disse ændringer har resulteret i fejl og information som strider imod videnskab, som der ellers er konsensus om,« siger professor Gene E. Likens fra University of Connecticut, som er en af forskerne bag studiet.

På Wikipedia er der over 30.000 frivillige redaktører, som kan redigere leksikonets indhold. Hver måned laves der cirka tre millioner ændringer i artiklerne.

Læs også:

Derfor er de globale bidrag til Wikipedia så skævt fordelt

Sådan ændrer Google verdenskortet

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

mft
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.