Undersøgelse: E-cigaretter får ikke unge til at stoppe rygning
Kilde: 
07 marts 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

En ny undersøgelse viser, at unge, som bruger e-cigaretter, har større sandsynlighed for at ryge rigtige cigaretter – og mindre sandsynlighed for at stoppe rygning.

Det skriver New York Times.

Forskeren bag undersøgelsen er kritisk over for e-cigaretter og siger til New York Times, at brugen af e-cigaretter fører til færre rygestop.

»Brugen af e-cigaretter afskrækker ikke, men kan måske tilskynde unge til at ryge rigtige cigaretter,« siger professor Stanton Glantz fra University of California til The New York Times.

Andre forskere er dog uenige i denne tolkning af de nye data, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift JAMA Pediatrics.

De siger til New York Times, at bare fordi e-cigaretter bliver brugt af unge, som også ryger rigtige cigaretter, så betyder det ikke, at e-cigaretterne er årsagen til problemet. Det er måske muligt, at de unge, som bruger e-cigaretter, i forvejen var storrygere eller ville have blevet det under alle omstændigheder, lyder det fra forskerne ifølge The New York Times.

E-cigaretter er elektroniske cigaretter, som bliver markedsført som et middel til rygestop.

Men flere eksperter har tidligere udtalt til Videnskab.dk, at de frygter, at e-cigaretterne kan have den stik modsatte effekt og komme til at introducere unge til rygning.

I den nye undersøgelse har forskerne brugt oplysninger fra mere end 17.000 amerikanske unge, som var på skole- og gymnasieniveau i 2011, samt mere 22.000 elever på samme niveau i 2012.

Læs også:

Unge ikke-rygere eksperimenterer med e-cigaretter

Er e-cigaretter sundhedsskadelige?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.