Motion ændrer overraskende hurtigt på din hjerne
06 marts 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Sport giver overraskende hurtigt ændringer i din krop - både under huden og indenunder hovedskallen, tyder et nyt tvillinge-studie på. Det skriver The New York Times.

Enæggede tvillinger, der jo har fuldstændig ens DNA og formentlig spillede på samme lilleput-hold i den lokale fodboldklub, kan på få år blive meget forskellige både i krop og hjerne, hvis de får forskellige motionsvaner som voksne.

Forskerholdet fra universitetet i Jyväskylä, Finland, undersøgte 10 mandlige tvillingepar i 20erne, hvor den ene tvilling havde en mere aktiv livsstil end den anden. Og selvom tvillingeparrene kun havde haft forskellig livsstil i gennemsnitligt 3 år, var effekten af motion helt tydelig:

Flere af de gode grå hjerneceller, højere udholdenhed, lavere fedtprocent og ingen tegn på insulin resistens, der er første advarsel om risiko for at udvikle sukkersyge. Så mange fordele havde den aktive af tvillingerne over sin mere stillesiddende bror.

Det viser, at arv og miljø ikke behøver være skæbnesvangre, når det kommer til motionsvaner, fortæller professor i sport og motionsmedicin Urho Kujala fra universitetet i Jyväskylä til The New York Times.

Tvillinge-studier er meget værdifulde. Det har nemlig vist sig at være rigtig svært at måle, præcis hvordan motion og en aktiv livsstil påvirker os generelt, fordi forskelle i genetik og miljø mudrer resultaterne til. Men på grund af ens DNA og opvækst, kan tvillingerne bedre vise os effekten af motion. Og den kan altså måles tydeligt i både krop og hjerne.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Medicine and Science in Sports and Exercise.

Læs også:

Sådan bliver du bedre til at dyrke motion

Blot tanken om motion gør dig stærkere

Hvad er vigtigst: Kost eller motion?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
il

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.