Fossile æggeskaller viser: Dinosaurer byggede 'fuglereder'
Kilde: 
26 november 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Der er efterhånden meget, der tyder på, at visse dinosaur-arter er tæt forbundet med nutidens fugle. Indtil nu har vi både hørt om fjerklædte dinosaurer og dinoskeletter, der minder om fugles skeletstruktur. 

Nu basker endnu et bevis med vingerne. Nye analyser af 150 millioner år gamle fossile æggeskaller viser nemlig, at den kødædende dinosaurart kaldet theropod byggede åbne reder til sine æg - ganske ligesom nutidens fugle, skriver Sciencemag.org.

»Udviklingen af åbne reder og rugende adfærd har tilladt små theropod-dinosaurer, og naturligvis fugle, at flytte til andre rugesteder end på jorden,« siger palæontolog og medforfatter til det nye studie Darla Zelenitsky fra the University of Calgary i Canada til Livescience.com.

Før de nye resultater så dagens lys, har det været velkendt, at de fleste dinosaurer byggede deres reder på samme måde, som nutidens krokodiller gør det: Ved at begrave deres æg under en høj af tørv, blade og grene.

Derfor har Zelenitsky sammen med et forskerhold sammenlignet 127 æggeskaller fra nulevende fugle og krokodiller med fossile æggeskaller fra 29 forskellige dinosaur-arter. Ved at se på størrelsen og formen på de små porrer i æggeskallerne, har forskerne kunnet afgøre, hvordan æggene i sin tid er blevet udklækket.

Ligger et æg indeni en krokodille-rede bliver det dels varmet af det omgivende tørv og dels fra den opvarmede jord. Derfor er porene i en æggeskal fra en sådan rede større, eftersom det overdækkede æg her har større behov for at øge strømmen af ilt ind og ud af reden.

Analyserne viser, at langt de fleste æg blev udklækket på krokodille-manér, men theropoddens æg havde langt mindre porre. Det vidner om, at behovedet for at opsnappe sværttilgængeligt ilt ikke har været tilstede. Simpelthen fordi theropodden rugede på sine æg i det fri. 

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal PLOS ONE.

Læs også:

Ny fjerklædt dinosaur fundet i Kina

Syv-årig dreng opdager besynderlig dinosaur-art

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.