Ny fjerklædt dinosaur fundet i Kina
En ny dino-art er fundet i Asien under udgravning til en ny jernbane. Dinoen minder om en fugl med næb og hanekam.

En kunstners beskrivelse af hvordan den nye dino-art skulle have set ud med fjer og et mærkeligformet hoved (Foto: Chuang Zhao)

En kunstners beskrivelse af hvordan den nye dino-art skulle have set ud med fjer og et mærkeligformet hoved (Foto: Chuang Zhao)

 

Et hold forskere fra Sverige og Kina har fundet en ny art af dinoer, der havde slægtninge i det område, som vi i dag kender som Asien.

Opdagelsen er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.

Dinoerne skulle have vandret fra Mongoliet til den sydlige del af Kina, siger forskerne i en pressemeddelelse.

Fundet i det sydlige Kina

Man tror, at det er en ny type af arten oviraptorosaur, som var en underlig gruppe fjerbeklædte dinoer. De varierede meget i størrelsen, og kunne være alt i mellem størrelsen på en kalkun og helt op til en længde på otte meter.

Dinoerne havde nogle unikke egenskaber i form af et lille næb og en benet kam oven på hovedet.

Den nye dino, der kaldes Huanansaurus ganzhouensis, blev fundet under udlægningen af en ny jernbane i Jiangxi provinsen i det sydlige Kina.

Her kan du se kraniet på Huanansaurus, der levede for mere end 65 millioner år siden (Foto: Junchang Lü)

Det er ikke det første spændende fund, der er opdaget i samme område.

Tidligere er fire andre arter af oviraptorisaur og dinodauræg gravet frem, siger forskerne i deres artikel.

 

Levede for 65 millioner år siden

Man tror, at Huanansaurus skulle have levet i den geografiske periode Kridt, som var for 100 til 65 millioner år siden. 

Huanansaurus tætteste relation er fundet 3000 kilometer væk i det sydlige Mongoliet, og ifølge forskerne bag studiet tyder det på, at der har været tilsvarende miljøforhold på tværs af hele dette område, så gruppen af dinoer kunne udvide sig over hele kontinentet.  

Oversat af Ida Kløvgaard

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk