Forskere: Indtag af cannabis fordobler risikoen for lav sædkvalitet
Kilde: 
06 juni 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Mænd under 30 år, der indtager cannabis, fordobler deres risiko for en lav sædkvalitet og har altså dermed en nedsat chance for at få børn. Det skriver The Independent.

Forskere har i verdens største undersøgelse af livstil og sædkvalitet set på, hvordan rygning, alkohol og cannabis påvirker sæden. Her fandt de, at rygning og alkohol ikke har den store virkning på udseendet af sæden, mens cannabis til gengæld ser ud til at have en stor effekt på sæden. I hvert fald hos mænd under 30 år.

»Hvis du prøver at få et barn, så er det logisk, at du stopper med at ryge joints, men effekten af at stoppe kan ikke ses over en nat,« siger Allan Pacey, der er specialist i mænds fertilitet og ledte studiet på Sheffield University, til The Independent og tilføjer:

»Det tager tre måneder at producere sæd, så du kan ikke stoppe med at ryge cannabis en fredag og forvente at se en forbedring mandag. Du er nødt til at stoppe i juni for at se en effekt i august,« siger han.

Man ved endnu ikke om, og i så fald hvordan, cannabis har en direkte effekt på sædproduktionen. Måske sker påvirkningen i samspil med en anden ukendt faktor. Allan Pacey er dog sikker på, at der ér en sammenhæng.

»Vi fandt ud af, at cannabis fordobler risikoen for, at mænd under 30 har en dårlig sædkvalitet – statistisk hoppede prøverne uden for analyserne. Jeg tror, at det er en reel effekt, og det er ikke blevet påvist så grundigt før,« siger han.

Undersøgelsen er baseret på 318 sædprøver fra 14 forskellige klinikker i England samt interviews med mændene.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Human Reproduction. 

Læs også: 

Er det farligt at ryge hash?

Forskere giver dig sandheden om hash

Cannabis kan dræbe kræftceller og bremse sklerose

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.