Delfiner har 'navne' og svarer, hvis man kalder
23 juli 2013

Et nyt studie synes at have fundet bevis for, at delfiner har individuelle navne, og at de svarer, hvis man kalder på dem. Det skriver National Geographic.

Delfinforskere har længe vidst, at hver delfin har et unikt kald - forskerne kalder det et 'signaturfløjt' - som de bruger, når de svømmer i flok eller møder andre delfiner i havet.

Nu har forskere fra University of California vist, at delfiner reagerer, når de hører lyden af deres eget signaturfløjt og rent faktisk svarer tilbage på en særlig måde, som ifølge forskerne svarer til, at delfiner sagde: »Ja, jeg er her - kaldte du på mig?«.

Undersøgelsen blev udført ud for Skotlands østlige kyst, hvor forskerne havde fundet en gruppe vilde delfiner. Når en af delfinerne 'præsenterede' sig selv med sit signaturfløjt - f.eks. »Joey!« - så optog forskerne lyden.

Senere afspillede forskerholdet den samme »Joey!«-lyd for at kalde delfinerne tilbage, og i en betydelig del af tilfældene, så svarede delfinen, som de kaldte Joey, med det samme kald - ligesom om Joey sagde: »Ja, jeg er her.«

Delfinerne reagerede en smule, når forskerne afspillede fløjteoptagelser af andre delfiner i flokken, men reagerede overhovedet ikke på fløjtelyde fra ukendte delfiner fra andre flokke.

Ifølge studiet er det et "overbevisende bevis" på, at delfiner bruger lyde som navne. Resultaterne er netop blevet publiceret i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ideen om at delfiner har fløjtelyde som navne, har eksisteret siden 1960'erne, og tidligere studier af delfiner i fangeskab har vist, at dyrene reagerer på fløjt fra delfiner, som de kender.

LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:

Delfiners rettigheder deler forskerne

Delfiner kan mærke elektriske felter

Delfiner kan adskille arter på deres klik

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.