Danske forskere advarer mod e-cigaretter
01 september 2014

Vi kender ikke de langsigtede virkninger ved at bruge e-cigaretter. Derfor bør de 150.000 danskere, der bruger dem, tænke sig grundigt om, før de bapper løs.

Sådan lyder opfordringen fra Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Danmarks Lungeforening og Hjerteforeningen ifølge en pressemeddelelse fra Ugeskrift for Læger. Alle advarer de mod at bruge e-cigaretterne, indtil vi ved, hvor skadelige, de er.

E-cigaretter indeholder nikotin, og det er afhængighedsskabende. Forskerne fra de forskellige organisationer frygter derfor, at e-cigaretterne bliver et skridt på vejen til at få dækket sit nikotinbehov fra rigtige cigaretter.

Der er kun lavet få undersøgelser af e-cigaretternes påvirkning på os. Men de tyder på, at e-cigaretter påvirker lungefunktionen mindre, end normale cigaretter gør. Desuden indeholder e-cigaretter heller ikke lige så mange kræftfremkaldende stoffer som rigtige smøger. Til gengæld har e-cigaret-væske et højt indhold af stofferne propylengglykol og glycerin, som vi overhovedet ikke kender de langvarige effekter af.

Problemet bliver bhandlet i det nye nummer af Ugeskrift for Læger.

Læs også:

Er e-cigaretter sundhedsskadelige?

Unge ikke-rygere eksperimenterer med e-cigaretter

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ne

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.