Forskerens favorit: Hvad sker der i hjernen, når vi hører musik?
Professor Peter Vuust fortæller om, hvordan musikken påvirker den menneskelige hjerne.

Hvad sker der i hjernen, når vi hører musik? Se med her. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Hvad sker der i hjernen, når vi hører musik? Se med her. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Hvorfor får vi mennesker lyst til at danse, når vi hører en bestemt slags musik, når andre dyr ikke får den samme trang til at bevæge sig? 

Det er ét af de spørgsmål som Peter Vuust, professor ved Aarhus Universitet og Det Jyske Musikkonservatorium, arbejder med at finde svar på. 

Siden Peter Vuust hørte Beatles’ album Abbey Road med det ikoniske cover, har han været opslugt af musik. I dag leder han Center for Music in the Brain, hvor de skanner folks hjerner, imens de lytter til musik for at finde ud af, hvordan musik påvirker os.

Forskerens favorit

I 'Forskerens favorit' kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.

I dette afsnit kan du se Peter Vuust fortælle om, hvordan musikken påvirker den menneskelige hjerne.

I andre episoder fra 'Forskerens favorit' kan du bl.a. møde et spedalsk skeletskydeskuret på Christiania, en bro ud af vand, en hebraisk bibel og de utrolige bjørnedyr. Se alle episoder her

Både musik og eksistens hviler på forudsigelser 

Musik opbygger forventninger i hjernen, som den kan lege med. Derfor er det også den del af hjernen, der forsøger at forudsige ting og sager, som Peter Vuust og forskningscentret er særligt interesserede i at undersøge. 

Det at forudsige er nemlig hele grundlaget for vores eksistens, men også for musikken, mener Peter Vuust.

»På den måde kan man lave nogle utroligt simple eksperimenter med musik, som siger noget meget generelt og noget meget dybt om, hvad vores hjerne egentlig gør.«

Se videoen, og bliv klogere på, hvorfor synkoper (rytmiske brud) får os på dansegulvet, og hvorfor Peter Vuust også forsker i, hvad der sker, når mennesker, der har svært ved at bevæge sig, hører de samme rytmer.

LÆS OGSÅ: Gråd, latter og nostalgi: Hvorfor kan musik aktivere vores følelser?​

Hør Videnskab.dk's podcast med Peter Vuust herunder:

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk