Fem måder, du kan give din hund et længere og sundere liv
Den moderne veterinærmedicin er blevet betydelig bedre, når det kommer til forebyggelse og håndtering af sundhedsproblemer hos hunde.
hunde sundhed langt liv kæledyr zoologi sygdom helbred træning

De seneste årtier har vi fået meget bedre styr på, hvad der skal til, for at holde menneskets bedste ven sund og rask. Ikke så overraskende er det mange af de samme ting, der hjælper os mennesker. (Foto: Shutterstock)

De seneste årtier har vi fået meget bedre styr på, hvad der skal til, for at holde menneskets bedste ven sund og rask. Ikke så overraskende er det mange af de samme ting, der hjælper os mennesker. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Alle, der har haft hund, ved, at det tit føles som om at vi simpelthen ikke har tid nok sammen med vores firbenede venner.

De fleste hunde lever i gennemsnit kun omkring 10 til 14 år - selvom nogle naturligvis kan leve længere, mens andre kan være disponeret for visse sygdomme, der afkorter deres levetid.

Men hvad mange ikke ved er, at mennesker og hunde deler mange genetiske ligheder – blandt andet er begge arter disponeret for aldersrelateret kræft.

Det betyder, at mange af de ting, vi som mennesker kan gøre for at leve sundere og længere, også fungerer for hunde.

I denne artikel er der således fem tips til, hvordan du kan hjælpe din hund med at leve et længere og sundere liv, baseret på veterinærmedicinsk forskning.

1. Pas på vægten

En faktor, der igen og igen bliver sat i forbindelse med lang levetid på tværs af en række arter, er en sund kropsvægt. Det betyder, at hundeejere skal sikre, at deres hunde ikke er overvægtige, og ikke mindst styre vuffes kalorieindtag omhyggeligt.

En slank figur og en sund kropsvægt er ikke alene bedre for din hund på langt sigt - det kan også bidrage til at begrænse konsekvenserne af ​​visse andre lidelser, som eksempelvis slidgigt.

Hold nøje opsyn med din hunds kropsvægt gennem regelmæssig vejning eller body condition scoring. BCS er en skala, der vurdere hundens vægt og fysiske form i forhold til hinanden for at placerer den på en skala, der viser, om de har en sund vægt.

Hvis du bruger begge disse metoder sammen kan du hurtigt spotte udsving i din hunds vægt og ændre kosten efter behov.

God ernæring knyttet til sund aldring

Du kan bruge fodringsretningslinjer som udgangspunkt for, hvor meget du skal fodre din hund, men du skal muligvis ændre fodertype eller mængden af mad for at vedligeholde en sund vægt, når din hund bliver ældre, eller afhængigt af, hvor meget aktivitet de får.

Hvis du ved nøjagtigt, hvor meget du fodrer din hund, har du et afgørende værktøj til vægtstyring - så vej deres mad frem for at fodre på øjemål.

Mere overordnet er god ernæring knyttet til en sund aldringsproces, hvilket indikerer, at hvilket foder, du giver din hund, kan være lige så vigtig som hvor meget mad, du giver den.

Hvad der så egentlig konstituerer 'god ernæring' varierer selvfølgelig fra hund til hund, men sørg for at kigge efter foder og fødevarer, der er sikre, velsmagende og indeholder alle de næringsstoffer, din hund har brug for.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.

Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.

2. Masser af gåture

Motion har mange fysiologiske og psykologiske fordele, både for vores hunde og for os.

Fysisk aktivitet kan hjælpe med at styre hundens kropsvægt og er også blevet knyttet til anti-ældningseffekter hos andre genetisk lignende arter.

Selvom motion alene ikke øger hundens levetid, kan det hjælpe med at beskytte hunden (og dig) mod overskydende kropsvægt.

Faktisk indikerer forskning, at 'glade' gåture med hunden skaber både glade hunde og mennesker.

3. Lær hunden nye tricks

Aldring er mere end fysiske forandringer. Det kan også være gavnligt at holde hundens hjerne aktiv. Ordsproget 'man kan ikke lære en gammel hund nye tricks' passer ikke helt  - og hvis du gør forsøget, kan du måske endda holde både hundens hjerne og krop ung.

Selv når fysisk aktivitet bliver begrænset af ting som slidgigt, kan du udforske alternative aktiviteter, der ikke er så slidsomme for din hund. Det kan eksempelvis være dufte- og snuseaktiviteter, som du og din hund kan lave sammen.

Hunde elsker at bruge deres snude; det er en instinktivt givende og sjov aktivitet for dem, så hundetræning, hvor de skal finde ting ved at snuse rundt efter dem, træner dem både mentalt og fysisk.

Træning som hydroterapi - en form for svømmetræning - kan også være et godt alternativ. Det gælder især for hunde, der har lidelser, der påvirker deres evne til at træne normalt.

Hydroterapi, altså undervandstræning, kan være enormt gavnligt for hunde, der på grund af diverse skavanker ikke længere kan gå lange ture eller fise frem og tilbage efter en bold. (Video: Insider)

4. Bonding

Ligesom mange andre kæledyr udvikler hunde en stærk tilknytning til deres omsorgspersoner. Båndet mellem menneske og hund stikker dybt, og hundeejerne kalder ofte hunde et medlem af familien.

Et stabilt bånd mellem omsorgsperson og hund kan være med til at opretholde et lykkeligt og gensidigt fordelagtigt partnerskab mellem dig og din hund.

At bruge meget tid med din logrende pelsbold kan også hjælpe dig med at opdage subtile ændringer i dens adfærd eller bevægelser, der kan signalere potentielle bekymringer.

Kompatibilitet mellem omsorgsperson og hund fører til et bedre forhold - og endda en række fordele for ejere, blandt andet stressaflastning og motion. At dele positive, sjove oplevelser med din hund, som at lege med den, er fantastisk til at styrke jeres bånd.

Hund kæledyr levetid sundhed genetik slidgigt foder motion kropsvægt træning bonding behandling

Båndet mellem menneske og hund stikker dybt, og hundeejerne betragter ofte hunden som et medlem af familien. (Foto: Shutterstock)

5. Glem ikke dyrlægebesøgene

Moderne veterinærmedicin har gennemgået betydelige forbedringer, når det kommer til forebyggelse og håndtering af sundhedsproblemer hos hunde - se bare de mange videnskabelige, der er linket til i denne artikel.

Succesfulde parasit- og vaccinationsprogrammer har de facto reduceret forekomsten af sygdom, både hos hunde og mennesker, eksempelvis infektion med rundorme (toxocariasis), der kan overføres fra hunde gennem hundens afføring til mennesker, og rabies, som kan overføres fra hund til hund eller hund til menneske .

Et godt forhold til dyrlægen giver dig mulighed for at skræddersy behandlingen og tale om din hunds behov med en professionel.

Regelmæssige helbredstjek kan også hjælpe med at identificere eventuelle problemer på et tidligt behandlingsstadie - for eksempel tandproblemer eller slidgigt - som kan forårsage smerter og påvirke hundens velbefindende negativt.

I sidste ende er det en kombination af hundes genetik samt det miljø, de lever i, der påvirker deres levetid.

Vi kan godt nok ikke ændre deres genetik, men der er altså mange ting, vi kan gøre for at forbedre deres helbred. Ting, som måske kan hjælpe dem til at leve et sundere og længere liv.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk