Annonceinfo

Hvorfor skal dyr ikke børste tænder?

Spørg VidenskabenEn læser har undret sig over, hvorfor dyr ikke behøver at børste tænder. Og kan hunde overhovedet få tandpine - eller hvad med heste og huller i tænderne? Vi har spurgt videnskaben til råds.

Har du nogensinde hørt om en hest med huller i tænderne? Det har vores læser ikke, og han undrer sig over, om dyr overhovedet behøver at børste tænder. (Foto: Colourbox)

Husk lige tandbørsten!

Den besked erindrer de fleste nok fra barndommen, hvad end den kom fra tv’et eller et par strenge forældre, som ville sikre sig, at gebisset blev godt og grundigt skrubbet fri for madrester og fredagsslik inden sengetid.

LÆS OGSÅ: Dine tænder er ikke så rene, som du tror

Og havde vi bare lyttet, for danskerne er utroligt dårlige til at holde munden ren for de wienerbrødselskende Karius og Baktus, hvilket er ret skidt. For dårlig mundhygiejne kan formentlig føre til alvorlig sygdom senere i livet.

Men alt det er en af vores læsere slet ikke interesseret i at høre om. Han vil derimod vide, hvorfor det kun er os mennesker, der skal tvinges gennem den trivielle tandbørstning hver morgen og aften, mens dyr kan ignorere ritualet fuldstændig.

»Hvorfor skal dyr ikke børste tænder? Man hører aldrig om en hund med tandpine eller en hest med huller i tænderne?«, skriver vores læser i en e-mail til redaktionen.

Og det er jo faktisk et godt spørgsmål.

Dyrenes madvaner holder tænderne rene

For at få svar har vi kontaktet Mads Frost Bertelsen, der er dyrlæge ved København Zoo.

Det viser sig, at det alt sammen afhænger af, hvad vi – eller dyrene – putter i munden.

»Dyr, der spiser, ligesom vi spiser, er også nødt til at børste tænder,« slår Mads Frost Bertelsen hurtigt fast.

Årsagen er sukker, »der er det helt store problem ved vores kost,« siger dyrlægen.

Inde i vores og dyrenes munde sidder der nemlig nogle bestemte bakterier, som begynder at formere sig helt vildt, når de får sukker – hvad enten det er fra wienerbrød eller søde frugter.

Alle bakterierne sætter sig som en plak omkring tænderne og udskiller nogle syreholdige affaldsstoffer. Og det kan nedbryde tænderne, hvis ikke plakken bliver skrubbet væk, forklarer Mads Frost Bertelsen.

Læs også: Bakterier hjælper dig til nul huller

Hvide tænder kommer af grøntsager og råt kød

Men det at skrubbe tænderne er dyrene faktisk ret gode til at gøre, viser det sig – de er nok bare ikke klar over det selv, for det sker helt naturligt på grund af deres kost.

Mange dyr lever nemlig af mad, som intet eller næsten ingen sukker indeholder. Til gengæld er det rigt på fibre, og det kan rense tænderne.

Spiste man hele tiden gulerødder, så renser det tænderne, siger Mads Frost Bertelsen.

Men lagde vi mennesker vores kost om, ville vi faktisk også kunne lægge tandbørsten på hylden.

»Hvis et menneske spiste grøntsager og ikke noget frugt eller raffineret sukker, så ville vi heller ikke behøve at børste tænder,« forklarer Mads Frost Bertelsen.

Det samme gør sig gældende for dyrene – bare omvendt:

»En gorilla, som lever af blade, vil aldrig have brug for at børste tænder, men hvis man fodrede den med matadormiks og småkager, så ville den meget hurtigt skulle en tur til tandlægen.«

Dyr kan godt få tandpine

Og med det har vi jo for så vidt besvaret den første del af læserens spørgsmål:

  • Dyr behøver ikke at børste tænder, men kun fordi de ikke spiser lige så store mængder sukker som os mennesker.
  • Sukkeret skruer nemlig op for bakterieproduktionen i munden, og de små Karius og Baktus’er sætter sig som en hinde – plak – omkring tænderne, mens de udskiller syre, der nedbryder tænderne.
  • En kost med masser af rå grøntsager eller råt kød med fibre hjælper med at skrubbe tænderne rene for plakken, og derfor behøver dyr ikke at børste tænderne med en tandbørste.

Men før vi slipper Mads Frost Bertelsen fri igen, spørger vi lige, om han nogensinde har hørt om en hund med tandpine eller en hest, der har huller i tænderne.

Fakta

Parodontose er en betændelsestilstand i den knogle, som tandroden sidder fast i. Betændelsen fører til, at knoglen langsomt ’ædes op’, og tanden begynder at føles løs.

Parodontose giver sjældent symptomer og kan ikke ses med det blotte øje. For det meste tager det lang tid, men selv efter årelang behandling ender mange med at blive tandløse på grund af sygdommen.

Det har han, fortæller han, og sker faktisk så tit, at der er dyreklinikker i Danmark, som næsten kun tager sig af kæledyrs tandproblemer.

»Ofte er det fordi en tand knækker, og der opstår der en infektion. Så er det en regulær tandpine,« siger han.

Heste kan også godt få deciderede huller i tænderne, men det sker ret sjældent. Typisk er det en kombination af forkert foder og sammensætningen af bakterierne i hestens mund, forklarer Mads Frost Bertelsen.

Råt kød og grøntsager træner tænderne

Faktisk er forkert foder en af de mest almindelige årsager til en dårlig mundhygiejne hos kæledyr.

»Dyr som kun får hakket kød – og det er for eksempel et kæmpe problem i zoologiske haver i USA – får slet ikke brugt deres tænder nok,« siger Mads Frost Bertelsen.

Det giver dyrene løse tænder, og så kan de udvikle en form for paradentose (se faktaboks).

Både dyrene og vores tænder sidder nemlig en smule løs, så de kan rokke lidt frem og tilbage.

»Og det skal ligesom alt muligt andet trænes hele tiden. Så hver gang tænderne bliver brugt, styrker det dem,« siger Mads Frost Bertelsen.

»Det er lidt det samme princip som muskler,« tilføjer han.

Hvis de kødædende dyr kun får blød kost, holder de næsten op med at tygge, og så kan tænderne falde ud.

Men hvad med dyr, som godt kan lide sukker?

Som altid er der en undtagelse, der bekræfter reglen. For der findes også dyr, som har en forholdsvis sukkerholdig kost. Og hvordan holder de tænderne rene?

Det er et godt spørgsmål, siger Mads Frost Bertelsen og erkender, at han ikke har noget godt svar på det.

»Men hvis man nu tager en bjørn, som er meget glad for at spise honning og bær, så spiser de jo også en masse kød og grønt ved siden af, og det kan jo være, at det hjælper dem med at rense deres tænder,« gætter han.

Sukkeret udgør kun en lille del af bjørnenes kost

Det forklaring mener Thomas Secher Jensen, der er seniorforsker ved Naturhistorisk Museum, Aarhus, er ganske rigtig.

»Bjørne er jo altædende, og det er rigtigt, at de spiser en del sukker, men jeg tror ikke, at man skal overvurdere det,« forklarer han.

For når bjørnen går og labber bær i sig om efteråret, får den også skovlet en masse grønt materiale ind samtidig med. Hvilket de er helt ligeglade med, siger Thomas Secher Jensen.

»Men der er forsvindende lidt sukker i forhold til deres totale indtag, og derfor får de ikke den syrebelastning, som vi andre får. Og desuden drikker de jo ikke cola,« siger han.

Og lad det være det sidste ord i denne sag.

Vi takker vores læser for det gode spørgsmål og kvitterer med en T-shirt.

Tak til Mads Frost Bertelsen samt Thomas Secher Jensen for at hjælpe med besvarelsen.

Som altid vil vi opfordre vores læsere til at undre sig over verden omkring dem og sende deres undren ind på redaktion@videnskab.dk. Du kan læse mange flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben her på sitet.

Du kan også blive klogere ved at læse Videnskab.dk's seneste bog med det bedste fra Spørg Videnskaben: 'Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet?

Mine katte fik noget

Diarré, så jeg er meget påpasselig med foder- og rengøring (af bakker og madskåle)!

Og jeg hader decideret kogt kylling/fisk, som de fik som skånekost..... Bare lugten er kvalmende. Ikke at jeg selv spiser fjerkræ/fisk (kun på dåse). URGH!

Min gamle hund fik kogt lever, det stinker også!

Mvh
Tine

Svært spørgsmål

Der er to problemer i spørgsmålet. Jeg kender ikke svaret med sikkerhed. Men vil alligevel forsøge:

Det ene problemer er plak, eller bakteriekolonier og det andet er bakterien carious.

Plak er en bakterie-hinde eller en bakterie-plet, som sætter sig på tænderne.

Bakterien carious er den, som laver syre.

I Afrika undersøgte tandlægerne en masse folk som aldrig havde haft adgang til sukker. Og der var mange med fine tænder og mange med dårlige tænder. Særligt i vestafrika hvor slavejægerne havde travl med at skaffe slaver så er der mange som nærmest er tandløse i ung alder. En forklaring er at slaver med dårlige tænder kunne det ikke svare sig at sejle over atlanten med, da prisen var for lav. Så derfor kom befolkningen til at bestå af tandløse. Dette vil sige at huller i tænderne er et arveligt problem. At folk som aldrig har huller i tænderne har en evne i spyttet til at opløse Plak og en evne i spyttet til at dræbe bakterien carious.

At problemet er arveligt forklare også at den uddøde Hulebjørn havde problemer med huller i tænderne. Da den var så stor, så blev den ikke bare ædt af et andet rovdyr hvis den var syg af en dårlig tand.
Hvis man tænke sig at en han-hjort havde en dårlig tand så var det så stort et problem for den at den ikke kunne klare kampene om hunnerne og den ville derfor ikke blive far til noget hjortekid. Så derfor har hjorte altid fine tænder.

Foder en religiøs ting?

Tja - måske.

Men når man har prøvet at have en hund med diabetes og en anden med sart mave - så bliver man altså lidt påpasselig :-)

Foder er en religiøs ting efterhånden

Men hunde har behov for 1/3 protein mod kattes 2/3 behov. Desuden har katte brug for taurin (essentiel fedtsyre), der er godt for synet og hjertets funktion.

Heste har da gule tænder?! Beklager, jeg har ikke selv haft hest/fodret på dem, så selvom jeg er glad ved heste, og ved noget om dem, så ved jeg ikke lige dét!

Er det ikke noget, der kommer med alderen?

Mvh
Tine

Det er vist ikke så enkelt?

Tak for kommentarerne, Tine!

Mine heste havde ikke problemer med tænderne - andet end at tænderne kunne se lidt gule ud. Men det skyldtes vel græsset eller høet?

Ang. hunde: Jeg fodrer med et specielt tørfoder, der indeholder 80% forskellige friskankomne fiske- og kødprodukter + 20 % frugt, grønt og urter. Ingen korn.

Ang. katte: Fodrer med et produkt fra samme firma med ca. samme indhold.

Min hunkat fik konstateret plak, og da hun så sidste år alligevel skulle steriliseres, ordnede dyrlægen ved samme lejlighed hendes tænder.

Tænker lidt, at

* enten er problemstillingen forenklet?

* eller også snyder dyrlægerne os?

Vil helst tro det første:-)

Heste kan få huller

Ved tandstillingsfejl, og ved forkert eller manglende tandpleje. En del dyrlæger rasper fortsat tænder forkert, og særligt trappe- eller bølgebid kan give huller, da foder kan sidde fast i tænderne. Der er i dag særligt uddannede hestetandplejere, der kan ordne sådan noget i samarbejde med en dyrlæge. Tandplejerne må ikke bedøve, og det er oftest nødvendigt, hvis de skal ordentligt om bag i hestenes mund.

En opmærksom rytter vil tit kunne mærke at hesten stiver sig på den ene volte, virker anderledes i sin mund/nakke, eller at hesten decideret ændrer opførsel og bryder ud af holdning fordi, den har ondt.

Mvh
Tine- men jeg ved intet om køers eller svins tandpleje!

Tørfoder kan være et problem

Hos hunde og katte, for selvom det er tørt og lidt hårdt, så kan det ende med at "sidde i tænderne", og selvom der ikke er sukker i, så kan kulhydraterne give gode muligheder for plak.

Noget andet er, at hos katte er der en arvelig tandsygdom, FORL, der gør at tænderne falder ud (særligt de små fortænder) eller nedbrydes. Det gælder også huskatte (raceløse katte), mine dyrlæger mener at omkring 25-50 % katte har det, en dyrlæge med speciale i tænder mener at så mange som 3/4 af alle katte har det. (Men han ser nok flere). Det er i alle fald en meget dyr sygdom, min gamle kat fik fjernet tænder/tandrødder i flere omgange, det kostede flere tusinde kroner. Og han fik det kun gjort (fremfor aflivning) fordi, han var en kær kat, der trivedes, havde han mistrivedes, så havde den stået på den lilla sprøjte.

Mine katte får nu kun tørfoder, men jeg må holde lidt øje med om de "krummer mere" eller evt savler. og jævnligt kigge tænder- tre af mine huskatte har muligvis FORL. Og 4 har loppeallergi!

Med hund: Mine hunde fik hver 14. dg et kødben med marv, deres bisser var flotte. Mine hunde plukkede gerne bær (og ærter), og åd nødder, som de var fikse til at knække, krak- skallerne ud, mens nøddekernerne blev ædt.

Mvh
Tine

Hunde

kan nu sagtens få plakbelægninger, selvom de ikke får sukker.

Det havde mine gamle hunde, der ALDRIG fik kager eller hvidt brød men næsten kun tørfoder - og ofte ben at gnave i.

Så jeg børster altså tænder på min nye hund. Det råd fik jeg af hans opdrætter. Han kan så heller ikke tåle ben - sært nok - men gnaver gerne i gule- og andre rødder, grene og den slags.

Tandbørstning hos dyr

1. Man er nødt til at skelne mellem dyr, der beholder deres tænder gennem hele livet (dig , mig og hunde) og dem der har tænder, der vokser konstant (heste og elefanter).

2. Nu er der altså heller ikke mange dyr, der overhovedet kan holde på en tandbørste, endsige få tandpastaen ud af tuben og så ville det jo også kræve en tandbørste af passende størrelse til eksempelvis en spækhugger.

Venlig hilsen.

Seneste fra Spørg Videnskaben

Grønlandske stemmer

Bo Albrechtsen, museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, drømmer om at få et naturhistorisk museum i Grønland.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg