Børn vil helst have kedelig mad
Vi kender det fra ferie og restaurantbesøg, hvor børnene insisterer på pasta og pomfritter i stedet for mere spændende, eksotiske retter. Men hvor villige er børn egentlig til at smage noget nyt?
Det er mere pasta end pastinakker, børnene vælger at putter i munden. Men drengene har mere madmod end pigerne. (Foto: Colourbox)

Drengene er mere modige end pigerne, når det gælder om at smage på noget nyt. Og teenagere er mindre tilbøjelige til at udfordre smagsløgene end de yngste børn.

Det viser Dansk Naturvidenskabsformidlings Masseeksperimentet 2012, som med hjælp fra 19.382 skoleelever har testet børnenes 'madmod'.

Eleverne har i eksperimentet smagt på 'mystiske' fødevarer som frysetørrede hindbær, honningristede havregryn og tørret citronverbena. Derefter har de udfyldt et spørgeskema om deres holdning til ukendte fødevarer.

Angst for ukendte fødevarer

I forskerkredse kaldes manglende madmod for fødevareneofobi. Det defineres som angsten for at smage på ukendte fødevarer, hvorimod kræsenhed er uvilje til at spise noget, man godt kender, men ikke kan lide.

»Det kom lidt bag på os, at drenge har mere madmod end piger, og at de bedre kan lide nye og ukendte fødevarer end pigerne,« fortæller postdoc Helene Hausner fra Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Fakta

Dansk Naturvidenskabsformidling har hvert år siden 2007 gennemført et Masseeksperiment for skoleelever i forbindelse med Dansk Naturvidenskabsfestival. Formålet er dels at skabe ny viden, dels at skabe begejstring for naturvidenskab blandt børn og unge ved at lade dem undersøge ting, der er tæt på deres egen hverdag.

Tidligere Masseeksperimenter har undersøgt drikkevand, smagssans, indeklima, støj i klasseværelset, hudfarve og sol - og i år altså sammenhængen mellem kost, motion og koncentrationsevne.

»Vi blev også overraskede over, at teenagere faktisk var mere nervøse for at smage fremmede ting end de yngste børn. Vi troede, at yngre børn var mest forsigtige med at spise ny og anderledes mad. Det kan tænkes, at teenageres smagsoplevelser er påvirket af hormonforandringer, og det giver anledning til mere forskning på området.«

»Den gode nyhed er, at de yngste har lyst til at smage på ny mad. Det betyder meget i forhold til deres maddannelse. Vi ved for eksempel, at børn skal smage fødevarer, de ikke kan lide, op til 10 gange, inden de lærer at acceptere dem,« siger postdoc Helene Hausner.

I Masseeksperimentet 2012 smagte 19.382 elever på 'mystiske fødevarer', og 3.994 elever indrapporterede deres fødevareneofobi.

Masseeksperimentet 2012 er resultatet af et samarbejde mellem Dansk Naturvidenskabsformidling og Forskningscenter OPUS. Det var en del af den store årlige Dansk Naturvidenskabsfestival i september, og eksperimentet blev udført af forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet.