Ny underholdende bog af Videnskab.dk
Videnskab.dk gentager succesen fra 2011 og udgiver en bog med forskeres fascinerende svar på 77 spørgsmål om alt fra universet og meningen med livet til vinterdepression og orgasmer.

Så er Videnskab.dk klar med en ny bog: 'Hvad gør mest ondt - en fødsel eller et spark i skridtet?'

Så er Videnskab.dk klar med en ny bog: 'Hvad gør mest ondt - en fødsel eller et spark i skridtet?'

Videnskab.dk endte sidste år på julens bestseller-liste med bogen ”Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?”. Bogen indeholder en række af de bedste spørgsmål og svar fra vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben.

Nu bliver succesen fulgt op af en ny bog, ”Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet?”. Den nye bog er ligesom sin forgænger udgivet på Politikens Forlag og samler 77 af de bedste spørgsmål, som læserne har stillet Videnskab.dk gennem de sidste par år.

Svarene bliver igen leveret af nogle af landets klogeste hoveder; især forskere fra landets universiteter, som også til daglig bidrager med hjernekraft til et væld af artikler på Videnskab.dk.

Det lugter med andre ord lidt af ny vin på gamle flasker, men det er der faktisk en god grund til:

»Den ligger lige til højrebenet, for vi fik så mange positive tilbagemeldinger på første bog. Mennesker undrer sig hele tiden, og folk er begejstret for at få svar på jordnære spørgsmål, de let kan relatere sig til, om ting de måske selv har gået og spekuleret over. Nu har vi igen en lang række gode historier, der står i kø for at komme ud til den bredere befolkning i en bog, og så det ville da være synd ikke at lave den,« mener Vibeke Hjortlund, chefredaktør på Videnskab.dk.

Skæve øjne, billig benzin og orgasmer

”Hvad gør mest ondt…” giver dig blandt andet svar på:

  • Om mænd er klogere end kvinder
  • Om vitaminerne virkelig sidder i skrællen
  • Om vi måske lever i The Matrix
  • Om der er forskel på billig og dyr benzin
  • Om lysterapi virker mod vinterdepression
  • Om der er flere universer end vores
  • Hvorfor asiater har skæve øjne
  • Hvorfor vi bliver trætte efter en orgasme
  • Hvorfor alle vindmøllevinger drejer samme vej

Det er en god måde at få konkret, funderet viden ud til folk, som ellers ikke ville falde over den.

Vibeke Hjortlund, Videnskab.dk

Du får tilmed forskernes bedste bud på ét af de største spørgsmål, vi stiller os selv: Hvad er meningen med livet?

Spørgsmål er med til at holde forskerne skarpe

Pia Lauritzen er nyslået ph.d. på en afhandling om bl.a. spørgsmål. Hun mener, at bogen har en klar berettigelse, både så folk kan få svar på deres spørgsmål, og så forskerne kan blive tvunget til at forholde sig til verden uden for deres eget laboratorium og få øje på huller i deres egen forskning.

»Jeg betragter det at stille spørgsmål som en menneskelig drivkraft i vores del af verden, og vi forstår og navigerer i verden ved at stille spørgsmål. Det kan være anstrengende for nogle af ’de kloge’ at svare på alle de spørgsmål, men jeg tror, det faktisk er nogle af ’de dumme’, der kan hjælpe de kloge med at få øjnene op for sprækker i deres viden.«

»Så jeg mener, det er en gave for enhver forsker at få andre til at stille spørgsmål,« siger Pia Lauritzen.

Dumme spørgsmål findes ikke

Pia Lauritzen peger på, at folk i den øvre ende af et hierarki – om det så er kloge forskere eller f.eks. virksomhedsledere, som hun selv har fokuseret sin forskning på – kan have svært ved at stille spørgsmål, der for alvor ryster ved deres egen selvforståelse. Det kan andre bedre gøre, om det så er medarbejdere i virksomheden eller læsere på Videnskab.dk.

»I den forbindelse undrer det mig, at nogen – også forskere – kan have den indstilling, at nogle spørgsmål er dumme eller bedre end andre. Hvert spørgsmål springer ud af en undren, der baseres på en erfaring hos den enkelte, og derfor har også de spørgsmål en berettigelse, hvis man vil tegne et nuanceret billede af, hvad det er vigtigt at have viden om,« mener Pia Lauritzen.

Underholdning, der gør dig klogere

’Hvorfor’ og ’hvornår’ er generelt under-repræsenterede, når man ser på de spørgsmål, medlemmer af en gruppe stiller hinanden, når de selv må bestemme, hvad de vil spørge om - og det er lige præcis sådan nogle ’dumme’ spørgsmål, som en Spørge Jørgen kan stille.

Pia Lauritzen, ph.d.

Chefredaktør Vibeke Hjortlund mener tilsvarende, at ”Hvad gør mest ondt…” er meget mere end bare et hurtigt grin hen over sofabordet.

»Bogen er både underholdende og sjov, men den indeholder samtidig rigtig meget viden, så man bliver klog uden at kede sig,« mener Vibeke Hjortlund.

”Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet?” udkommer i dag på Politikens Forlag.

Du kan ’like’ bogen på Facebook og deltage i lodtrækningen om fem eksemplarer. Lodtrækningen finder sted i starten af december, så du kan også nå at få dine venner til at være med.

Hvis du ikke er den store fan af Facebook, kan du holde øje med andre konkurrencer her på sitet, hvor bogen bliver udloddet i den næste tid.

Du kan selvfølgelig også bare gå ned i boghandlen og købe bogen - eller få fingre i den via en boghandler på nettet.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk