Hvad er reality-tv fra Mars i virkeligheden?
Tv-programmet Mars One - som vil kolonisere Mars i 2023 - er i virkeligheden en brik i et kodebryder-spil. Det vurderer en af Videnskab.dk’s bloggere.

Sandsynligvis findes der slet ikke et tv-show, der hedder Mars One, som vil sende mennesker til Mars i 2023. Sådan en medie-historie er nemlig et typisk element i en ny slags spil, der leger med grænsen mellem virkelighed og fantasi. (Foto: Colourbox)

Sandsynligvis findes der slet ikke et tv-show, der hedder Mars One, som vil sende mennesker til Mars i 2023. Sådan en medie-historie er nemlig et typisk element i en ny slags spil, der leger med grænsen mellem virkelighed og fantasi. (Foto: Colourbox)

Nyheden om, at et hollandsk tv-selskab vil lave reality-tv fra Mars, har fået mange til at rynke øjenbrynene: Er det et medieshow? Sidder der et eller andet sted nogen og griner deres røv i laser?

Videnskab.dk’s spil-blogger Jonas Trier-Knudsen var også skeptisk - og med god grund. Han har nemlig en klar idé om, hvad omtalen af tv-showet ’Mars One’ i virkeligheden går ud på. Omtalen er sandsynligvis en brik i en ny slags spil, der primært udfolder sig på internettet.

»ARGs (Alternate Reality Games) er en forholdsvist ny genre af spil, der i modsætning til de konventionelle computerspil, udgiver sig for at være virkelighed.«

»Spillene bruger mange forskellige interfaces og blander sig ind i spillernes hverdag. Igennem falske hjemmesider, emailadresser, voicemails og et par enkelte events i den virkelige verden. På de forskelligartede platforme arbejder spillerne – typisk kooperativt – på at løse mysteriet. Hvor er den forsvundne karakter? Hvem står bag konspirationen? Hvad betyder det kryptiske ord? Den slags ting,« skiver Jonas Trier-Knudsen på Spilbloggen.

Kode-spil forvandler dig til en detektiv

Når først, man én gang har fulgt med i den kodeknækken, der finder sted i forbindelse med ARG-spil, kommer man nemt til at se alle medie-informationer som mulige kodede meddelelser.

»Når alle hjemmesider, man støder på, potentielt kan være relateret til spillet, begynder man at anskue alt, der bare virker lidt mærkeligt, med en dyb skepsis. Man bliver paranoid og ser konspirationer overalt,« skiver Jonas Trier-Knudsen.

Således blev en detektiv vakt til live i Jonas Trier-Knudsen, da han hørte, at mennesker i den nærmeste fremtid vil rejse til Mars – og dø deroppe.

»Straks går jeg i gang med at google bagmændene, tjekke deres udgivelser og tidligere ansættelser – i håbet om at finde ud af, at det hele er røg og spejle. At det bare er et spil, hvor man pludselig støder på 'the curtain', som ARG-designerne kalder den papirstynde barriere, de holder mellem fiktion og virkelighed,« skiver Jonas Trier-Knudsen.

Læs også om gude-agtige rumvæsner

Videnskab.dk’s bloggere har også trakteret med andre spændende blogindlæg de seneste dage.

God læselyst!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk