Nyheden om, at et hollandsk tv-selskab vil lave reality-tv fra Mars, har fået mange til at rynke øjenbrynene: Er det et medieshow? Sidder der et eller andet sted nogen og griner deres røv i laser?
Videnskab.dk’s spil-blogger Jonas Trier-Knudsen var også skeptisk – og med god grund. Han har nemlig en klar idé om, hvad omtalen af tv-showet ’Mars One’ i virkeligheden går ud på. Omtalen er sandsynligvis en brik i en ny slags spil, der primært udfolder sig på internettet.
»ARGs (Alternate Reality Games) er en forholdsvist ny genre af spil, der i modsætning til de konventionelle computerspil, udgiver sig for at være virkelighed.«
»Spillene bruger mange forskellige interfaces og blander sig ind i spillernes hverdag. Igennem falske hjemmesider, emailadresser, voicemails og et par enkelte events i den virkelige verden. På de forskelligartede platforme arbejder spillerne – typisk kooperativt – på at løse mysteriet. Hvor er den forsvundne karakter? Hvem står bag konspirationen? Hvad betyder det kryptiske ord? Den slags ting,« skiver Jonas Trier-Knudsen på Spilbloggen.
Kode-spil forvandler dig til en detektiv
Når først, man én gang har fulgt med i den kodeknækken, der finder sted i forbindelse med ARG-spil, kommer man nemt til at se alle medie-informationer som mulige kodede meddelelser.
»Når alle hjemmesider, man støder på, potentielt kan være relateret til spillet, begynder man at anskue alt, der bare virker lidt mærkeligt, med en dyb skepsis. Man bliver paranoid og ser konspirationer overalt,« skiver Jonas Trier-Knudsen.
Således blev en detektiv vakt til live i Jonas Trier-Knudsen, da han hørte, at mennesker i den nærmeste fremtid vil rejse til Mars – og dø deroppe.
»Straks går jeg i gang med at google bagmændene, tjekke deres udgivelser og tidligere ansættelser – i håbet om at finde ud af, at det hele er røg og spejle. At det bare er et spil, hvor man pludselig støder på ‘the curtain’, som ARG-designerne kalder den papirstynde barriere, de holder mellem fiktion og virkelighed,« skiver Jonas Trier-Knudsen.
Læs også om gude-agtige rumvæsner
Videnskab.dk’s bloggere har også trakteret med andre spændende blogindlæg de seneste dage.
-
På astro-bloggen kan man læse, at jagten på intelligent liv i rummet fungerer som en salgs religion, der kan give os svar på livets store spørgsmål – for eksempel, hvor vi kommer fra.
-
På evolutionsbloggen bliver vi præsenteret for den fremmeste forskning i menneskers skønhed: Hvornår synes vi, at et andet menneske er attraktivt?
- Hvordan beviser man, at antidepressiv medicin virker – og at det ikke bare er placebo? Det kan du blive klogere på ved at læse Simon Hjerrilds blog om evidensbaseret medicin.
God læselyst!