Få svar på, hvordan du bedst forbereder dig til eksamen
Skal du til eksamen snart, og vil du gerne vide, hvordan du bedst forbereder dig til den nervepirrende dag, så læs med her.
eksamen_uddannelse_studie_prøve_test_gymnasium_ungdomsuddannelse_årsprøver_elev

Der er mange ting, du selv kan gøre for at blive mere velforberedt til eksamen. For eksempel skulle en middagslur efter sigende styrke din indlæring. (Foto: Shutterstock)

Der er mange ting, du selv kan gøre for at blive mere velforberedt til eksamen. For eksempel skulle en middagslur efter sigende styrke din indlæring. (Foto: Shutterstock)

Puha, eksamenstiden står lige for døren. Det betyder for mange af os lange dage på læsesale, stort indtag af koffeinholdige drikke og frustrationer over, at læsestoffet simpelthen ikke vil sætte sig ordentligt fast.

Men heldigvis er der hjælp at hente i forskningens verden – den beskæftiger sig nemlig også med koncentration, nerver og eksamensangst.

Grib jernhesten - og snup en kop kaffe

Når du starter din læsedag, kan det være en fordel for dig at cykle hen til læsesalen, biblioteket eller skolen, da det får koncentrationen til at holde længst op ad dagen. Hvis du, på trods af cykelturen, døser hen i løbet af eftermiddagen, vil du få mest koffein ud af en kop kaffe frem for en cola eller energidrik.

Skulle en kop kaffe ikke gøre det for dig, så kan det faktisk hjælpe på din indlæring med en middagslur, fordi hjernen rydder og i din korttidshukommelse, når du sover.

Og hvis du skal gøre det nemmere at huske, alt det du læser, vil det være en hjælp for dig selv, hvis du på en eller anden måde kan skabe associationer og sammenhænge, mellem det du læser og den virkelige verden.  

Forbered dig på eksamenssituationen

Selvom du er velforberedt og har fulgt ethvert godt råd, du nogensinde har fået om eksamensforberedelse, kan du alligevel opleve en decideret eksamensangst. For at overkomme den, kan det faktisk hjælpe dig, hvis du skriver dine tanker om angsten ned til dig selv.

Det kan også være, at du skal bruge lidt ekstra tid på at forberede dig på selve eksamenssituationen, og de følelser og tanker den kan fremkalde hos dig. 

Og når du endelig sidder inde til eksamen, så oplever du måske, at klappen af en eller anden grund går ned. Du kan måske ikke huske, hvad ordene hedder, fordi det kan blive svært at genkalde ord fra langtidshukommelsen.

Måske begynder du at grine, selvom der ikke er noget at grine af. Det kan ske, fordi smilet er vores naturlige frygtgrimasse, som viser, at du er underdanig i situationen.

Og husk så lige selvtilliden

Det sidste råd, vi kan give med på vejen er: Husk selvtilliden, når du træder ind i eksamenslokalet.

Det viser sig nemlig, at hvis du vurderer dine egne evner højt, så smitter det også af på karaktererne.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.