Mobilen kan skanne din hjerne
Takket være danske forskere er det nu muligt at koble et headset med elektroder til en smartphone, så man kan aflæse hjernens signaler, mens man er på farten.

Mobilen kan vise billeder, der stimulerer hjernen. Samtidig bliver hjerneaktiviteten overvåget af et headset med 14 elektroder, mens mobiltelefonen analyserer signalerne, som forskerne til sidst kan aflæse på mobilens display. Alt sammen i naturlige omgivelser. (Foto: Jakob Eg Larsen/DTU)

Mobilen kan vise billeder, der stimulerer hjernen. Samtidig bliver hjerneaktiviteten overvåget af et headset med 14 elektroder, mens mobiltelefonen analyserer signalerne, som forskerne til sidst kan aflæse på mobilens display. Alt sammen i naturlige omgivelser. (Foto: Jakob Eg Larsen/DTU)

»Hold din hjerne i din håndflade,« lyder det fra forskere på Danmarks Tekniske Universitet.

Ved at koble en handy hjerneskanner til en smartphone har de for første gang gjort det muligt at overvåge hjernen direkte på mobiltelefonens skærm – uanset hvor man er, og hvad man laver.

»Når man laver traditionelle studier af hjernen, tager man folk ind på et laboratorium, hvor der står noget dyrt edb-udstyr. Man er nødt til at isolere folk fra deres vante omgivelser og give dem nogle meget specifikke opgaver, og det begrænser, hvad man kan få ud af undersøgelserne,« siger lektor Jakob Eg Larsen, der har lavet den mobile hjerneskanner sammen med kolleger på DTU Informatics.

»Vi har derfor prøvet at lave noget udstyr, som man kan bruge i felten, så man kan studere hjernen, når folk er i almindelige omgivelser,« siger han.

App rekonstruerer 3D-billede af hjernen

Til at opfange hjernens elektriske aktivitet har forskerne brugt et relativt billigt EEG-headset fra firmaet Emotiv. Det indeholder 14 elektroder, som sættes på hovedet, og som normalt trådløst kommunikerer med en PC via en USB-modtager, så man eksempelvis kan styre computerspil med ’tankens kraft’.

I stedet for at bruge en PC har forskerne designet en app – altså et lille program - til en Nokia N900-smartphone, så telefonen bliver i stand til at opsamle og analysere data fra EEG-headsettet.

Når man bærer headsettet, viser app’en en 3D-model af hjernen, hvor områder lyser op, når hjernebølger bliver opfanget. Det giver for eksempel mulighed for at studere de netværk i hjernen, der afspejler, hvordan vi følelsesmæssigt reagerer på billeder eller tekst.

Aflæs hjernebølger mobilt

På længere sigt vil en smartphone-hjerneskanner give mulighed for at gennemføre neurofeedback-forsøg på mobilen. Tidligere studier har vist, at hvis man selv lærer at kontrollere forskellige typer af hjernebølger, kan det have en positiv effekt, der formindsker koncentrationsbesvær f.eks. hos børn, der lider af ADHD, fortæller forskerne.

De har gentaget en række klassiske forsøg, og det viser sig, at det mobile system med 14 elektroder gør det muligt at aflæse det samme som med mere sofistikerede hjerneskannere, men til de mest avancerede undersøgelser vil traditionelle, store hjerneskannere stadig være at foretrække.

»Man kan jo ikke både blæse og have mel i munden. Det er klart, at man kan få en højere opløsning og en højere præcision ved at tage folk ind i et laboratorium og give dem en badehætte på med 64 elektroder. Men der har vi så ulemperne, at man skal sidde med alle ledningerne på i et laboratorium. Hvilket system, man skal bruge, afhænger af, om man har behov for høj præcision eller for at være mobil,« forklarer Jakob Eg Larsen.

Bærer vi alle snart hjerneskannere?

Forskerne har designet en app til denne Nokia-smartphone, så mobiltelefonen kan analysere signaler opfanget af EEG-headsettet og rekonstruere en 3D-model af hjernen på skærmen. (Foto: Jakob Eg Larsen/DTU)

I første omgang vil opfinderne bruge systemet i forskningssammenhæng, men en dag kan den slags små hjerneskannere måske blive hvermandseje.

»Der er en trend i øjeblikket om at måle mere og mere på sig selv. Et eksempel fra dagligdagen er programmet Runkeeper til iPhone, som måler på brugerens løbeture og gåture, og der kommer flere og flere af den type sensorer, som man kan bære på kroppen og koble sammen med telefonen, så man kan se det data, der bliver samlet op,« siger Jakob Eg Larsen og giver et bud på, hvor en mobil hjerneskanner kan være nyttig:

»Hvis man er ved at døse hen, så kan man faktisk læse det ud af sådan et EEG-signal. Hvis man kører bil eller er langturschauffør, kunne man have det her mobiludstyr med, og så kunne man have et system, der giver en advarsel, hvis man er ved at falde i søvn.«

»Vi kommer nok ikke alle sammen til at rende rundt med et EEG-headset på den måde, som det ser ud nu, men hvem ved hvordan verden ser ud om nogle år, når det her kan bygges meget mere enkelt?« spørger han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk