Indien afprøver kabine til bemandet rumskib
Indien har med held afprøvet en rumkapsel, som er forløberen for et bemandet rumskib med plads til to mand. Hvis alt går efter planen, vil Indien engang efter 2020 blive det andet asiatiske land efter Kina med sit eget bemandede rumprogram.

Løfteraketten GSLV Mk 3 ved opsendelsen fra Satish Dhawan rumcentret på Indiens østkyst. (Foto: ISRO)

Løfteraketten GSLV Mk 3 ved opsendelsen fra Satish Dhawan rumcentret på Indiens østkyst. (Foto: ISRO)

Opsendelsen af en indisk rumkapsel fandt sted fra Satish Dhawan-rumcentret, omkring 80 kilometer nord for byen Chennai på Indiens østkyst.

Den 630 ton tunge raket med betegnelsen GSLV Mk 3 er Indiens største raket, men denne gang blev den opsendt med en attrap af det øverste trin. Derfor kunne kabinen ikke gå i bane om Jorden.

Rumkabinen CARE nåede en højde på 126 kilometer og en fart på næsten 20.000 kilometer i timen, før turen tilbage gennem atmosfæren til en vellykket landing i Den Bengalske Bugt.

Ganske, som da NASA for et par uger siden afprøvede Orion-rumskibet, var det Indiske forsøg en afprøvning af varmeskjoldet.

Intet veldefineret mål

Det indiske, bemandede rumprogram er i sammenligning med Kinas meget beskedent. Kina sigter helt direkte mod en rumstation og langtidsophold i rummet.

Det indiske program, der ledes af ISRO (Indian Space Research Organisation), har ikke noget veldefineret mål.

I første omgang drejer det sig bare om at få sendt et par mennesker ud i rummet, og så vil man derefter tage stilling til programmets videre skæbne.

Men det betyder absolut ikke, at Indien er en lille rummagt.

Det er et land med et i virkeligheden stort og meget aktivt program, som bogstavelig talt blev sparket i gang af en meget omdiskuteret amerikansk lov kaldet ITAR (International Trafficking in Arms Regulation) – en lov, der anvendes til at forbyde teknologioverførsel til lande, USA ikke bryder sig om.

USA forbød teknologioverførsel

Indien havde fra starten meget naturligt tænkt sig at opbygge sit rumprogram med hjælp fra vestlig og især amerikansk teknologi.

Men på grund af det indiske atomvåbenprogram trådte ITAR i kraft og forbød teknologioverførsel til Indien.

Det var ikke særlig smart gjort, for resultatet blev, at Indien tog udfordringen op og begyndte at udvikle både raketter og satellitter selv – godt hjulpet af en stærk regeringsstøtte.

Rumkabinen CARE. (Foto: ISRO)

Således mente Indira Ghandi ikke, at Indien kunne undvære et rumprogram, og en senere præsident for Indien, dr. Abdul Kalam, kom fra en stilling som projektleder i rumprogrammet.

Langt billigere end i Vesten

Det er derfor ikke noget tilfælde, at Nature har kåret den nuværende leder af ISRO, Koppillil Radhakrishnan, som én af årets 10 mest indflydelsesrige forskere i 2014.

Han har et større udsyn end bare bemandet rumfart – under hans ledelse har ISRO vist, hvor vigtig rumfart er for et land som Indien, der jo ikke er et rigt, vestligt land.

Indien har udviklet mange vigtige satellitsystemer, både til overvågning af vejret og landjorden.

De er på vej med deres eget lokale system af navigationssatellitter og har gennem flere år opbygget et system af kommunikationssatellitter – i de kommende tre år skal der opsendes 10 nye, som kan overføre op til 100 GB data i sekundet.

Desuden har Indien udviklet en række raketter, der kan opsende satellitter langt billigere end de dyre, vestligt byggede raketter.

Nok er der blevet slækket på ITAR under Obama, men amerikanerne har stadig en vis kontrol over, hvilke fremmede satellitter med vestlig teknologi, som Indien må opsende.

Marssonde vakte stolthed

Men hvad dr. Radhakrishnan nok især er blevet kendt for, er den første indiske marssonde Mangalyaan, som 'against all odds' nåede godt frem til Mars i september og sendte nogle imponerende billeder af Mars tilbage til Jorden.

Den begivenhed har gjort inderne mindst lige så stolte, som hvis de havde opsendt et par astronauter.

Nye videnskabelige flyvninger, blandt andet mod Solen, er planlagt. Indisk rumfart har i høj grad noget at byde på.

Som Radhakirishnan siger: Det indiske rumprogram skal ikke vurderes ved at sammenligne med andre landes programmer.

Der er ingen tvivl om, at han vil blive savnet, når han træder tilbage ved årsskiftet.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.