Nu får du chancen for at navngive en planet
HAT-P-29b

Der er ikke lagt nogen faste rammer for, hvad den fjerntliggende planet skal hedde, men navnet må dog ikke støde nogen. (Foto: Shutterstock)

Der er ikke lagt nogen faste rammer for, hvad den fjerntliggende planet skal hedde, men navnet må dog ikke støde nogen. (Foto: Shutterstock)

03 juni 2019

Har du nogensinde drømt om at få lov til at navngive en planet? Så skal du snart til at lægge hjernen i blød.

Danmark har netop fået æren af at navngive en exoplanet - en planet i et andet solsystem - der på nuværende tidspunkt går under det knap så fængende navn ‘HAT-P-29b’. 

Det sker i forbindelse med fejringen af den Internationale Astronimiske Unions 100 års jubilæum, hvor alle nationer har fået tildelt en planet, som de kan give et valgfrit navn.

LÆS OGSÅ: Sådan finder forskere nye planeter

Danmark får derudover også æren af at finde et navn til den sol, som HAT-P-29b kredser omkring.

Alle danskere har derfor muligheden for at indsende deres bud på et navn til både planeten og solen ved at klikke sig ind på www.danmarksplaneten.dk, fra torsdag 6. juni.

Hvis du drømmer om at besøge en planet opkaldt efter dig selv indenfor en overskuelig fremtid, kan du dog godt komme til at vente længe. HAT-P-29b befinder sig nemlig i stjernebilledet Perseus, som er 1.050 lysår væk fra Jorden.

Planeten består derudover primært af gas, og så har den en temperatur på omkring 1.150 grader, hvilket ikke ligefrem udgør ideelle forhold for menneskeliv.

Til gengæld flyver tiden afsted på planeten, hvor et år, det vil sige den tid det tager for planeten at kredse rundt om sin egen stjerne, kun varer 5 døgn og 17 timer.

Muligheden for at indsende dit bud på et navn kører indtil 11. oktober, hvorefter en komite af personer indenfor astronomien vil vælge det bedste navn.

LÆS OGSÅ: Ny dværgplanet fundet i jagten på Planet 9

LÆS OGSÅ: Kan den nye generation af rumteleskoper finde liv i universet?

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.