Mega-investering skal give Danmark en fuld funktionel kvantecomputer i 2034

Professor Peter Krogstrup Jeppesen (th.) fra Niels Bohr Institutet skal stå i spidsen for et stortstilet forskningsprogram i kvantecomputere. (Foto: Ola J. Joensen)

Professor Peter Krogstrup Jeppesen (th.) fra Niels Bohr Institutet skal stå i spidsen for et stortstilet forskningsprogram i kvantecomputere. (Foto: Ola J. Joensen)

22 september 2022

På grund af sin enorme regnekraft vil en computer baseret på kvantefysik revolutionere forskning i medicin, den grønne omstilling, materialer og meget andet. 

Men verden mangler stadig at se en fuldt funktionel kvantecomputer, der kan bidrage til at løse den slags problemer. 

Nu har Novo Nordisk Fonden meldt sig ind i kampen om at gøre det til en realitet med en mega-investering, der ifølge planen skal få en fuld funktionel kvantecomputer op at køre i 2034.

Novo Nordisk Fonden investerer 1,5 milliarder kroner i et 12 år langt forskningsprogram på Niels Bohr Institutet under Københavns Universitet. Professor Peter Krogstrup Jeppesen fra Niels Bohr Institutet vil stå i spidsen for kvanteprogrammet.

»Udfordringen ved at udvikle en brugbar kvantecomputer er enorm og minder på nogle måder om udfordringen ved månelandingsprogrammet i 60’erne,« siger professoren i en pressemeddelelse. 

Forskerne skal mere konkret udvikle hardware til en kvantecomputer og dertilhørende kvantealgoritmer, der blandt andet skal hjælpe med at finde og udvikle ny medicin. 

Der er flere måder at udvikle kvanteteknologiplatforme på. Til forskel fra andre forskningsprogrammer i kvantecomputere vil det danske kvanteprogram sideløbende udvikle tre af de mest lovende kvanteteknologiplatforme, inden de vælger den bedste platform.  

»Vi vil bruge syv år på at finde den platform, der giver den største mulighed for at bygge en brugbar kvantecomputer. Vi skal have is i maven for at lykkes med projektet,« siger Peter Krogstrup Jeppesen.

De sidste fem år af projektet dedikeres til at skalere den valgte platform op til et niveau, hvor den kan få en bred anvendelse inden for forskningen og industrien. 

Forskningsprogrammet er ikke udelukkende dansk, men vil blive udført i samarbejde med universiteter og industrier i blandt andet USA, Canada og Holland.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.