Mærkelig galakse udfordrer vores forståelse af universet
Den har to ringe, og det har forskerne svært ved at forstå.

Se videoen her, hvor astrofysikeren Burçin Mutlu-Pakdil fortæller om fundet af en mærkværdig galakse. (Video: TED Talk)

Se videoen her, hvor astrofysikeren Burçin Mutlu-Pakdil fortæller om fundet af en mærkværdig galakse. (Video: TED Talk)

Der er mere end en trillion (en milliard milliarder) galakser i universet.

Nogle er helt almindelige, og dem kender vi godt – for eksempel Mælkevejen, der huser vores solsystem. Vi ved med overvejende stor sikkerhed, hvordan den er opstået, og hvordan den agerer.

Andre er mere mærkværdige og sværere at blive kloge på, og de stiller grundlæggende spørgsmål til, hvordan vi kan forstå universet.

En af de virkeligt sjældne er Burcins-galaksen – en dobbelt-ringet galakse opdaget af og opkaldt efter astrofysiker Burçin Mutlu-Pakdil fra Minnesota University.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Udfordrer vores forståelse af universet

Burcin-galaksen adskiller sig ved ikke bare at have en ydre ring, som de fleste galakser har, men også at have en ekstra ring i midten.

»Der er på nuværende tidspunkt ingen mekanismer, der kan forklare eksistensen af den indre ring,« fortæller Burçin Mutlu-Pakdili TED Talken og tilføjer:

»Opdagelsen af Burcin-galaksen understreger, hvor stort et hul, der i vores viden om galaksers tilblivelse og udvikling.«

Se galaksen og se Burçin Mutlu-Pakdil fortælle om galaksen, som hun sammen med sit forskningshold har fundet og studeret, i videoen foroven.

TED Talks på ForskerZonen
  • ForskerZonen håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk