Kønsforskere: Piger opdrages til at fravælge højtlønnet IT-branche
Folk, der kan programmere computere, er i høj kurs på arbejdsmarkedet. Alligevel uddanner piger sig sjældent til de højtlønnede IT-jobs. Hele livet lærer pigerne, at datalogi er for drenge, siger forskere.   
it uddannelsesvalg kønsforskelle software job uddannelse computere kodning datalogi

Piger opfatter sig selv som mindre kompentente til teknologi end drenge, viser forskning. Derfor går de udenom fremtidssikrede IT-uddannelser. (Foto: Shutterstock)

Piger opfatter sig selv som mindre kompentente til teknologi end drenge, viser forskning. Derfor går de udenom fremtidssikrede IT-uddannelser. (Foto: Shutterstock)

Computernørder, geeks, gamere og hackere, som sidder hele natten foran skærmen, mens de spiser pizza og drikker cola. Altid drenge eller mænd.

Sådan ser computerprogrammører oftest ud på film, i nyhederne og i reklamerne.

Mediernes stereotype billede er med til at give unge en forkert opfattelse af, hvordan man skal være for at blive god til IT. Mange tror for eksempel, at kun drenge dur til at udvikle software, viser kønsforskning.

»Vi lever i en verden, hvor folk bliver overraskede, hvis en kvinde er god til at programmere,« siger Linda Sax, der er professor på University of California, USA.

it uddannelsesvalg kønsforskelle software job uddannelse computere kodning datalogi

»The more you play with it, the harder it gets,« – altså joysticket. Der er en lang tradition for, at teknologi bliver markedsført til mænd. Det kan være en af grundene til, at piger har svært ved at se sig selv i IT-branchen, siger forskere. Se flere sexistiske reklamer i en artikel på Kotaku. (Foto: Adam Mathews/Kotaku)

Piger opfatter sig som mindre kompetente

Linda Sax leder et forskningsprojekt, som undersøger, hvorfor kvinder er underrepræsenteret på videregående IT-uddannelser. Hun var for nyligt i Danmark til en konference om emnet arrangeret af IT-universitetet i København.

Piger opfatter generelt sig selv som mindre kompetente end drenge, når de bliver spurgt om deres evner inden for matematik og IT, viser hendes forskning.

»Både drenge og piger bliver konstant op gennem deres barndom socialiseret til at tro, at matematik og datalogi er et mandligt domæne. Sejlivede kulturelle stereotyper præger unge, når de vælger uddannelse,« siger Linda Sax.

Forskellen er blevet større

Børn af begge køn vokser i dag op med en iPad eller en smartphone som deres forlængede arm. Alligevel er teknologiudvikling og programmering stadig i høj grad forbeholdt drengene.

På IT-universitetet i København er der kun 11 procent kvinder på det hold, der studerer softwareudvikling.  

I USA opfatter piger i stigende grad sig selv som dårligere end drenge til matematik og den tekniske del af IT, viser Linda Saxs forskning.

»Man skulle tro, at forskellen på drenge og pigers forestillinger om egne matematiske og teknologiske evner var blevet mindre med tiden, men siden 1970’erne er den blevet større, ser vi. Det er et problem, for vi har brug for kvinder i IT-branchen,« siger professoren, som gennem flere årtier har spurgt tusindvis af studerende om, hvordan de opfatter deres egne evner.

IT-branchen mangler kvalificeret arbejdskraft. Ifølge Linda Sax og de øvrige oplægsholdere på konferencen i København er det derfor problematisk, at piger fravælger IT-uddannelserne, ikke fordi de mangler evnerne til at programmere, men fordi de er blevet opdraget til at tro, at drengene er bedre til det. 

Kønsforskellen er et vestligt problem

Linda Sax afviser, at kvinder fra naturens hånd er dårligere til at udvikle teknologi og løse matematiske opgaver end mænd. Kvinders dårlige teknologiske selvtillid skyldes nok snarere, at de indirekte har lært af medier, forældre og lærere, at de er mindre kompetente.

Den betragtning genkender Valeria Borsotti, der er antropolog og forsker i kønsforskelle på IT-universitetet i København.

Piger er ikke født til at være dårligt egnede til softwareudvikling og programmering, men i den vestlige del af verden bliver de socialiseret til at tro, at drenge er bedre til det, siger hun.

Andre steder i verden er der ikke de samme kønsforskelle.

»I Dubai er halvdelen af dem, der studerer computervidenskab, kvinder. Andre steder, for eksempel i Malaysia, er 60 procent kvinder,« siger Valeria Borsotti og fortsætter:

»Tallene viser, at der må være kulturelle grunde til, at piger i den vestlige del af verden fravælger de tekniske IT-uddannelser.«

Lær skoleelever at kode

Valeria Borsotti har lavet undersøgelser blandt studerende, som viser, at både piger og drenge er mere tilbøjelige til at vælge en uddannelse inden for softwareudvikling, hvis de i forvejen har erfaring med at kode. Og det er især drengene, der har erfaring med det.

Alle folkeskoleelever bør derfor få kodning på skemaet, foreslår Valeria Borsotti. På den måde kan man sikre, at begge køn får kendskab til området.

Piger identificerer sig ikke med teknologi

IT-uddannelser giver gode fremtidige jobmuligheder og ofte en høj løn. Alligevel er det ikke mærkeligt, at unge piger i Danmark fravælger dem, siger Jo Krøjer, der er kønsforsker på Roskilde Universitets Institut for Mennesker og Teknologi.

Piger går uden om uddannelserne, fordi de kan have svært ved at identificere sig med det køn og den type mennesker, datalogi bliver forbundet med.

»Valget af uddannelse og fremtidigt arbejde er forbundet med den måde, man skaber sin identitet. I vores samfund hænger identitet uløseligt sammen med køn,« siger Jo Krøjer og fortsætter:

»Man er optaget af at være kulturelt genkendelig for sig selv og andre. Man ønsker at blive genkendt som enten dreng eller pige. Derfor er der en tendens til, at man vælger en uddannelse, der er domineret af det køn, man identificerer sig med.«  

Børn ser kvindejobs og mandejobs

Det danske arbejdsmarked er et af de mest kønsopdelte i verden, siger Jo Krøjer.

»Alt, hvad der har med maskiner og teknik at gøre, bliver betragtet som mandlige jobs. Sygepleje, børnepasning og andre omsorgsjobs er derimod udpræget kvindeligt kønsmærket,« siger hun.  

kønsforskelle it kodning software computer gaming datalogi it-branchen

Endnu et par eksempler på reklamer for videospil målrettet drenge/mænd. Fra en artikel om historien bag sexistiske videospil bragt på Kotaku. (Foto: Adam Mathew/ Kotaku)

Når børn vokser op, danner de en opfattelse af verden og af, hvordan man skal være, ved at se på deres forældre, lærere, medier og omgivelser i det hele taget, siger Jo Krøjer.

Når børn ser, at arbejdsmarkedet er kønsopdelt, bliver de socialiseret til at tro, at visse jobs mest er for mænd, mens andre jobs egner sig bedre til kvinder.

Lønforskel

Softwareudviklere får i gennemsnit 49.630 kr. om måneden. IT-konsulenter får i gennemsnit 49.711 kr.

Til sammenligning får en specialuddannet sygeplejerske i gennemsnit 33.524 kr. om måneden.

(Kilde: IT-Branchen og Dansk Sygeplejeråd)  

»Børn kigger ud i samfundet og ser, hvad de voksne – for eksempel deres forældre – laver. I skolen oplever de, at flest matematiklærere er mænd, mens sproglærere oftest er kvinder.«

»Voksne præger på den måde børn i en bestemt retning. Forskning viser i øvrigt, at lærere, forældre og uddannelsesvejledere ofte har stereotype opfattelser af, hvilke fag piger og drenge er interesserede i,« siger Jo Krøjer.

Flere forbinder datalogi med kreativitet

Selv om den tekniske del af IT-branchen i Danmark stadig er domineret af mænd, er der spæde tegn på, at flere piger har fået øjnene op for fagene. Ihvertfald har IT Universitetet i København i de senere år oplevet en svag stigning i antallet af kvindelige ansøgere.

Linda Saxs forskning viser, at et stigende antal amerikanske unge med årene er begyndt at forbinde kodning og softwareudvikling med kreativitet.

Noget tyder på, at en lignende tendens gør sig gældende i Danmark. Det kan være en grund til, at flere piger søger, gætter Valeria Borsotti. 

»De datalogistuderende, jeg har interviewet, siger, at de er interesserede i programmering og softwareudvikling, fordi det er kreativt, og fordi de kan lide at løse problemer,« siger hun.

Softwareudvikling er ikke kun for nørder

Forestillingen om, at kun nørdede typer med en usund livsstil, uddanner sig inden for softwareudvikling, holder i øvrigt ikke, viser Valeria Borsottis forskning.     

»De datalogistuderende er meget forskellige. Mange dyrker sport, og mange kan lide kunst og musik. Det, de har tilfælles, er, at de kan lide at løse problemer, er vilde med matematik og opfatter sig selv som kreative,« siger hun.

IT-universitetet tilbyder introduktionskurser – såkaldte bootcamps – til både kvindelige og mandlige studerende, der ikke tidligere har prøvet at programmere for at sikre, at alle kommer på samme niveau før semesterstart.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk