Fremtiden er ankommet: Nye robot-shorts gør det lettere at gå og løbe
Det nye exoskelet er med sin beskedne størrelse ret diskret

Det nye exoskelet er med sin beskedne størrelse ret diskret. (Foto: Wyss Institute at Harvard University)

Det nye exoskelet er med sin beskedne størrelse ret diskret. (Foto: Wyss Institute at Harvard University)

Kilde: 
16 august 2019

Et nyt såkaldt exoskelet, en robotdragt, der assisterer med fysisk bevægelse, er blevet udviklet af forskere fra Harvard og University of Nebraska.

Exoskelettet kan - som det første af sin slags - være behjælpeligt i både løb og gang.

Og det er en bedrift, som har været svær at opnå, grundet de store forskelle, der ligger i biomekanikken bag de to former for bevægelse.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Wyss Institute på Harvard.

Dragten vejer omkring 5 kg, består af blødt materiale og er så beskeden i sin størrelse, at den også bliver kaldt 'robot-shorts'. Den hjælper helt konkret med at strække låret, der er en energikrævende bevægelse, som både indgår i løb og gang.

LÆS OGSÅ: Træningsrobotter hjælper folk med lammelser

Undersøgelser lavet af forskerne bag dragten har vist, at man bruger 9,3 procent mindre energi i løb samt 4 procent mindre energi i gang, når man bærer dragten.

Selvom det ikke lyder som en voldsom energibesparelse, er forskerne bag projektet alligevel meget tilfredse.

»Selvom reduktionerne er beskedne, så viser vores studie, at det er muligt at lave en bærbar robotdragt som denne, der kan hjælpe med mere end bare en enkelt aktivitet,« siger Conor Walsh, der er grundlægger af Harvard Biodesign Lab, og som ledede studiet.

»Det kan bane vejen for, at teknologier som denne bliver mere udbredte i vores hverdag,« fortsætter han.

Forskerne har tidligere udviklet en lignende dragt med flere led og en dragt, som kan hjælpe folk, der på grund af slagtilfælde har svært ved at gå.

Dragten, der består af en blanding af tekstiler og et elektronisk system, der sættes fast på ryggen, og som styret af en algoritme, som opfanger, hvornår man skifter fra gang til løb eller omvendt.

En af de største udfordringer bag tilblivelsen af dragten var netop, at dragten selv skulle kunne adskille løb fra gang, da mængden og formen for assistance, som dragten udøver, er stærkt afhængig af, hvorvidt man løber eller går.

Studiet kan læses på det videnskabelige tidsskrift Science.

I videoen herunder kan du se, hvordan exoskelettet ser ud i aktion.

LÆS OGSÅ: Hjerneskadede i Frederikshavn udvikler deres egne robothjælpere

LÆS OGSÅ: Fremtidens kirurger oplæres i at styre de nyeste robotter

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.