Russisk rumdirektør: Rusland melder sig ud af ISS-projektet efter 2024
officielt rusland forlader international rumstation iss efter 2024

ISS blev sendt op i 1998, hvor man efter den kolde krigs afslutning havde store forhåbninger til det internationale samarbejde i rummet. Nu ser det ud til snart at være forbi. (Foto: NASA/Bill Ingalls)

ISS blev sendt op i 1998, hvor man efter den kolde krigs afslutning havde store forhåbninger til det internationale samarbejde i rummet. Nu ser det ud til snart at være forbi. (Foto: NASA/Bill Ingalls)

27 juli 2022

Opdatering: Rusland har meddelt NASA, at landet ikke trækker sig efter 2024 som annonceret. I stedet venter man med at trække sig til, at Rusland har bygget sin egen rumstation først.

Med krigen i Ukraine og nedfrysningen af forholdet mellem Rusland og Vesten har mange spekuleret over, hvilke konsekvenser det vil få for rumfarten.

Og nu, efter at have varslet det længe, har Rusland officielt meldt ud, at de vil forlade samarbejdet om Den Internationale Rumstationen (ISS) ‘efter 2024’.

Det skriver ScienceAlert på baggrund af en historie fra AFP.

»Vi vil selvfølgelig indfri alle vores obligationer til vores partnere, men beslutningen om at forlade rumstationen efter 2024 er blevet truffet,« lød det fra Roscosmos’ nye chef, Yury Borisov, til Vladimir Putin, ifølge en officiel gengivelse af et møde mellem dem, skriver AFP.

»Jeg tror, at når vi er kommet så langt, vil vi begynde arbejdet på en russisk kredsløbsstation,« tilføjede Yury Borisov, som har besiddet sin nuværende stilling siden 15. juli i år, hvor han afløste Dmitry Rogozin.

Hvad det reelt får af betydning er endnu usikkert. Rusland står for eksempel for at justere rumstationens bane, så den holder sig i kredsløb og ikke styrter til Jorden. De russiske Soyuz-fartøjer fragter også tit astronauter til rumstationen.

Men det annoncerede opbrud falder faktisk sammen med ISS’ planlagte pensionering, som også er sat til ‘efter 2024’, selvom rumstationen ifølge NASA kan holdes kørende indtil mindst 2030.

Det forventes dog, at Ruslands udmeldelse vil være et slag mod landets egen rumsektor.

»Hvis ISS ophører med at eksistere i 2024, har vi ingen andre steder at flyve hen,« beklager den russiske rumekspert Vadim Lukashevich til AFP.

»Det, der er på spil, er selve bevarelsen af bemandede opsendelser i Rusland, kosmonautikkens fødested.«

I en officiel reaktion melder talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, Ned Price, ud, at beslutningen kommer som en overraskelse.

»Det er en uheldig drejning i betragtning af det vigtige videnskabelige arbejde, som bliver udført på ISS, og det værdifulde professionelle samarbejde, vores rumagenturer har haft gennem årene.«

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.