I over en måned har rumobservatoriet ASIM (The Atmosphere-Space Interactions Monitor) suset rundt om Jorden.
ASIM er det hidtil største danskledede rumprojekt under det europæiske rumagentur, ESA, og danske forskere har netop præsenteret ASIM’s første data på et møde i Holland.
Konklusionen er, at det nye rumobservatorium indtil videre fungerer (næsten) helt efter bogen.
»Alle sensorer virker som forventet, vi modtager data, og vi er meget begejstrede,« siger Torsten Neubert, som er chefkonsulent ved DTU Space og videnskabelig leder af ASIM.
Rumobservatoriet ASIM har til opgave at jagte lyn og andre vilde tordenvejrsfænomener, som forskerne endnu ikke rigtigt forstår.
De to kameraer på ASIM har fanget billeder af lyn over Sumatra i Indonesien. Ifølge det europæiske rumagentur ESA er der tale om billeder og data fra lyn "med en hidtil uset nøjagtighed 400 kilometer over Jorden." (Foto: DTU Space/ESA)
ASIM studerer vilde fænomener
De første billeder af lyn fotograferet fra rummet er allerede begyndt at tikke ind på forskernes computerskærme – øverst i denne artikel kan du se et udpluk af billeder af et tordenvejr, som ASIM for nyligt fangede over den indonesiske ø Sumatra.
»Indtil videre har vi ikke haft tid til at kigge på vores billeder og data med mere videnskabelige briller. Vi har kun fået set på, om udstyret virker rent teknisk,« understreger Torsten Neubert.
ASIM er da også helt ny i rummet. Den blev sendt afsted fra Jorden 2. april 2018, og det 314 kilo tunge rumobservatorium er nu monteret uden på Den Internationale Rumstation (ISS).
Herfra skal ASIM studere vilde fænomener såsom blå jets, elvere (en slags nordlys som kan opstå ekstremt kortvarigt, højt oppe over jorden), jordiske gammaglimt og giganter – disse fænomener kan du læse mere om i denne artikel.
ASIM’s instrumenter tager optiske, synlige billeder af lyn, tæller fotoner (lyspartikler) og måler røntgenstråling fra tordenvejr. Herudover indsamler ASIM’s instrumenter også data om skyer, som indgår i et komplekst samspil med jordens klima.
ASIM et rumprojekt under den europæiske rumfartsorganisation ESA.
DTU Space har den videnskabelige ledelse for projektet og står for dele af instrumentudviklingen.
Den danske teknologivirksomhed Terma er teknisk hovedansvarlig for ASIM, mens Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) deltager i den videnskabelige fortolkning af data.
Herudover er ASIM udviklet i samarbejde med spanske, norske, polske og franske forskere.
Kilder: DTU Space / Torsten Neubert
Røntgendetektor kan kun bruges om natten
Indtil videre virker alle ASIM’s instrumenter efter bogen – bortset fra et af instrumenterne, som har til opgave at fange røntgenstråling, fortæller Torsten Neubert.
»Den ene røntgendetektor bliver forstyrret af dagslys, så vi kan kun bruge den om natten. Vi havde håbet, at vi også kunne bruge den om dagen, men det betyder mindre, for vi får masser af data fra den om natten,« siger Torsten Neubert og tilføjer:
»Vi ved ikke, hvad problemet er endnu; om der er sket noget under opsendelsen, eller om der er en indbygget fejl, som gør, at den tager dagslys ind. Men det afgørende er, at alt andet virker.«
Røntgendetektoren er en del af ASIM’s såkaldte MXGS-instrument – du kan læse meget mere om de enkelte instrumenter ved at klikke dig rundt i grafikken nedenfor.
ASIM' S INSTRUMENTER: Klik på de røde i-ikoner for at få information om de enkelte instrumenter på ASIM - eller på foto-ikonet for at se billeder af instrumenterne. (Grafik: Videnskab.dk/asim.dk)
De danske forskere præsenterede tirsdag de indledende data fra ASIM på et møde hos ESA’s Teknologicenter, ESTEC, i Holland.
»Bestyrelsesmedlemmerne var meget tilfredse, og vi er selvfølgelig også rigtig glade,« siger Torsten Neubert.
Fredag eftermiddag bliver ASIM’s første data fejret ved et arrangement på DTU Space.