Vand er så lang tid om at koge, når man bare gerne vil have et skud kaffe nu og her. Så hvorfor ikke bare springe over, hvor gærdet er lavest og hjælpe kedelen lidt på vej?
»Er det ok at koge te af varmt vand?« skriver Mathias Willerup i en mail til Spørg Videnskaben.
En kyndig køkkenhaj ved, at man skal bruge koldt vand til madlavning. Men hvis man koger vandet op, er der ikke risiko for at få farlige bakterier med i teen - eller er der?
Tap ikke varmt vand til din madlavning
Vi har spurgt en forsker, som tidligere har hjulpet os med et at afklare spørgsmål om hygiejne og håndvask – nemlig Jan Pravsgaard Christensen, lektor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet.
»Jeg kan godt følge folk i, at når man tapper varmt vand fra hanen, så går det hurtigere. Men nej, jeg vil ikke umiddelbart anbefale det, fordi man løber en risiko for at blive syg. Det er en lille risiko. Men hvis vi alle sammen gjorde det, ville en del af os blive rigtig syge af det,« siger han.
LÆS OGSÅ: Må man koge vand to gange?
Varmtvandsbeholdere kan være forurenede
Det varme vand kommer nemlig fra en varmtvandsbeholder, mens det kolde vand kommer direkte fra vandværket, hvor det er blevet renset.
Dit kolde vand bliver endnu mere velegnet til madlavning, hvis du lader den kolde hane løbe lidt, inden du tapper vand.
Det sikrer dig i højere grad mod tungmetaller, men også mod rester af skæreolie og nikkellegeringer, som kan følge med, når installationerne er nye.
Kilde: Jan Pravsgaard Christensen.
I varmtvandsbeholderen kan der en sjælden gang være bakterier, som gør os alvorligt syge – enten ved egen kraft eller via de giftstoffer, som bakterierne producerer.
»Giftstofferne, som bakterierne laver, inaktiverer man ikke nødvendigvis, fordi man koger vandet,« siger Jan Pravsgaard Christensen.
Problemet kan for eksempel opstå, hvis varmtvandsbeholderen ikke er blevet ordentligt vedligeholdt eller ikke holdes varm nok. Der kan være kommet bakterier ind, og hvis ikke vandet er varmt nok, så dræber det varme vand ikke bakterierne.
Lektoren understreger dog kraftigt, at man ikke skal gå i panik, hvis man har haft uvanen med at tappe vand fra den varme hane til teen. Vandet fra din varme hane er nemlig højst sandsynligt uskadeligt. Men hvis det går galt, så kan du altså blive rigtig syg.
Kog varmt vand i lang tid
Hvis man alligevel vil tage chancen, er en elkedel lige så god til at koge vand som en gammeldags kedel på komfuret.
Elkedelen når dog typisk kun lige op på kogepunktet, før den stopper. Og jo længere tid vandet koger des bedre. En kort opkogning af vandet ødelægger nemlig ikke de giftstoffer, som bakterierne kan have udskilt i varmtvandsbeholderen.
Derfor er det lidt bedre at lade vandet koge op i en gammeldags kedel, som man har en tendens til at lade koge længere.
Og alt i alt er det altså mest sikkert at bruge det friske vand fra den kolde hane, mener Jan Pravsgaard Christensen.
LÆS OGSÅ: Kan vand blive for gammelt?
Er det ok at bruge varmt vand til rengøring?
Forskeren bemærker, at der selvfølgelig er forskel på at indtage en væske og bruge den til at gøre en overflade ren med.
»Når du gør rent, så har du jo også sæbe med i væsken. Hvis du giver sæben tid til at virke, når du vasker dit gulv, så dræber du bakterierne. Det er de færreste bakterier, som overlever varmt sæbevand.«
Derudover er det rigtig svært at gøre rent med koldt vand, da varmen er med til at løsne skidtet fra overfladen, mens sæben binder det, så det ikke sætter sig igen.
Videnskab.dk siger tak til Jan Pravsgaard Christensen for de gode husråd. En tak skal også lyde til Mathias Willerup for hans undren - vi kvitterer som altid med en T-shirt.
Husk, du selv kan stille spørgsmål til Spørg Videnskaben ved at sende en mail til sv@videnskab.dk.
LÆS OGSÅ: Varme drikke kan give kræft
LÆS OGSÅ: Køler det at drikke varme drikke, når solen skinner?
LÆS OGSÅ: Hvorfor brænder stærk mad mere, når jeg drikker vand?