Hvorfor er koldt vand bedst til madlavning?
CLASSIC: Hvad er meningen med at bruge koldt vand til madlavning for at undgå bakterier, når man alligevel vasker op i varmt vand?

I modsætning til koldt vand, kan varmt vand opløse bakterier i vandrørene, som ender i vores mad. Hvis man koger det vand, man skal bruge, dør bakterierne, og så er infektionsfaren overstået. (Foto: Matthew Bowden)

I modsætning til koldt vand, kan varmt vand opløse bakterier i vandrørene, som ender i vores mad. Hvis man koger det vand, man skal bruge, dør bakterierne, og så er infektionsfaren overstået. (Foto: Matthew Bowden)

Koldt vand i madlavningen mindsker risikoen for at blive syg af bakterier, men er det i virkeligheden nytteløst, når vi laver og spiser maden af ting, der er vasket op i varmt vand?

Det spørgsmål undrer vores læser Casper Trapp, der spørger:

»Hvordan kan det være, at vi altid lærer at bruge koldt vand til madlavning, af frygt for bakterier, men samtidig bruger det varme vand til vores opvask af det service, vi spiser af?«

Koldt vand trækker ikke bakterier ned i maden

Meningen med galskaben søgte vi hos VIFFOS, Det Nationale Videnscenter for fødevarer og sundhed. Her svarede centerleder Gitte Gross på spørgsmålet:

»Varmt vand opløser fedt og skidt. Det er derfor, man bruger det til opvask. Men når man har tørret af, er der ikke ret mange af de uhensigtsmæssige bakterier og stoffer tilbage,« forklarer Gitte Gross.

Fakta

SPØRG VIDENSKABEN CLASSIC
Hver søndag 'genudsender' vi en Spørg Videnskaben fra arkivet.
Denne artikel blev bragt første gang den 16. august 2010.

Hun anbefaler, at man bruger koldt vand til madlavning, fordi det kolde vand - i modsætning til det varme - ikke opløser de bakterier, der kan sidde i vandrørene.

»Varmt vand fra hanen kan opløse de kemiske forbindelser, der er i vandhanen. Det kan også opløse mikrobiologien omkring mundingen, og på den måde overføre nogle ting, som man nødigt vil have ned i maden, hvis man skal spise den med det samme. Det er derfor, vi anbefaler det kolde vand,« forklarer hun.

Rester fra varmetanken og pakningsgarn

Det varme vand bliver opbevaret i en varmtvandsbeholder, og stoffer fra beholderen kan trække ud i vandet. Samtidig kan der sidde bakterier i vandrørene, forklarer Gitte Gross.

»De rør, som vandet ledes igennem, inden det kommer ud af hanen, er sat sammen med pakningsgarn og smøremiddel. Det varme vand kan være med til at opløse rester fra de samlinger og fører det med sig ud af hanen og ned i vores mad,« forklarer hun.

Kogt vand er ufarligt

Faren ved bakterierne er reel nok, men det er ikke noget, man normalt bliver alvorligt syg af, forsikrer Gitte Gross. Problemet er, at man ikke ved, hvor meget der gemmer sig. Derfor er det bedst at være på den sikre side.

Fakta

PAS PÅ LEGIONELLA

  • I Danmark er der omkring 100 årlige tilfælde af den såkaldte Legionær-syge, der skyldes legionella-bakterien.
  • Legionella bakterierne kan sprede sig i vandrørerne, hvis vandet er lunkent.
  • Vandet, du tapper af din varme hane, skal derfor være over 50 grader, og temperaturen skal opnås, inden for 10-20 sekunder
  • Vandet i din kolde hane skal være under 12 grader.
  • Temperaturen i din varmtvandsbeholder skal være over 60 grader.
  • Lad vandhanen løbe et par minutter, hvis du f.eks har været på ferie.
  • Kilde: mst.dk

Hvis det vand, som man bruger til madlavning, varmes op til kogepunktet, dræber det bakterierne.

»Infektionen er ikke noget, man falder om af næste morgen. Men ud fra en helhedsbetragtning er der ingen grund til at indtage mere af de skadelige rester og bakterier end nødvendigt. Det er ikke direkte farligt, men det er heller ikke sundt,« fortæller Gitte Gross.

Det gælder altså om, at dit kolde vand i vandhanen er koldt nok - under 12 grader - og at dit varme vand er rigtig varmt - over 50 grader - men samtidig ikke varmere end 60-65 grader. For det første risikerer du skoldningsulykker, hvis det varme vand er for varmt - og samtidig vil du få problemer med kalkaflejringer i vandrørerne.

Vi takker for spørgsmål og svar og sender en Videnskab.dk-t-shirt til Casper. Husk, at du kan læse flere spørgsmål og svar i vores arkiver eller sende en mail med dit eget spørgsmål til sv@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk