Hvor højt kan fugle flyve?
CLASSIC: Fugle kan flyve forbasket hurtigt, men hvor højt kan de egentligt komme op?

Normalt flyver fugle ikke højere end 150 meter, men ved Himalaya har man set en flok gæs flyve i en højde af ikke mindre end 10.000 meter. (Foto: Shutterstock)

Normalt flyver fugle ikke højere end 150 meter, men ved Himalaya har man set en flok gæs flyve i en højde af ikke mindre end 10.000 meter. (Foto: Shutterstock)

 

Solsorte er som regel godt tilfreds med at sidde på hustage og synge.

Jo højere, de sidder, jo større er chancen for at få succes med hunnerne. Men hvad hvis der en dag var en solsort, som fik øje på Månen, og tænkte 'Hvis bare jeg kan komme derop, kan jeg få alle hunnerne'?

Nu er vores læser John Rasmussen ikke den solsort, men han har dog undret sig:

»Er der en begrænsning på, hvor højt fugle kan flyve?«

Godt spørgsmål. Vi tog det videre til Jon Fjeldså, professor ved Statens Naturhistoriske Museum.

Han har en bred ekspertise indenfor ornitologi, og fokuserer især på fuglenes evolution.

Flyvning og vindforhold

Vinden bliver hårdere, jo højere man kommer op. Derfor flyver fugle højere op, når de har medvind.

Når fugle flyver i modvind, flyver de tættere på jorden, hvor vinden ikke er nær så hård.

»Ved Himalaya har man, fra fly, set gæs flyve i 10.000 meters højde. Normalt flyver gæssene gennem de lavere bjergpas, men man har set dem i den højde,« siger han.

De fleste fugle flyver ikke højere end 150 meter, men det ændrer sig, når fuglene tager på træk.

Fugle på træk starter, som regel i en højde af 1.500 meter og det ser ud til, at den højde langsomt stiger, jo længere de flyver, så de til sidst findes i en højde på 6.000 meter.

Teorien er, at fuglene flyver højere oppe i den kolde luft for at undgå at blive dehydrerede i den varmere luft tættere på jorden.

Gåsedun holder på varmen

Luftens iltindhold bliver mindre, jo længere man kommer op. Men har det betydning for, hvor højt fuglene kan komme op og stadig trække vejret?

»Hos mennesker er det, der sætter grænsen, iltbalancen. Fugle har et langt bedre åndedrætssystem end mennesker, og det betyder, at de bedre kan klare den tyndere ilt, der er i den højde,« siger Jon Fjeldså.

Spørg Videnskaben Classic

Dette er en Spørg Videnskaben Classic, som har været bragt tidligere.

Det skete første gang 6. februar 2011.

Fuglenes åndedrætssystem er bedre, men dét, der sætter begrænsningen for fuglene, er temperaturen. Jo højere, du kommer op, jo koldere bliver luften også.

Temperaturen i 10.000 meters højde er 50 kuldegrader. Gæssenes dun gør, at de kan holde til de ekstreme temperaturer, og deres størrelse gør, at man kan se dem fra fly.

Gribbe har verdensrekorden

Efter at have læst artiklen, supplerer Mogens Trolle, zoolog ved Zoologisk Museum, med, at gribbe er dem der kommer allerlængst op. På udkig efter føde flyver de afrikanske gribbe normalt i 200-500 meters højde, men når de skal rejse længere afstande, kan de gå op i langt tyndere luftlag. Så højt, at det er gribbene, som besidder verdensrekorden i højdeflyvning blandt fugle.

»En Rüppels grib blev fløjet ned af et passagerfly over Elfenbenskysten i 1973 i ikke mindre end 11.300 meters højde. Udover at temperaturen i denne højde er omkring -50°C, er der stort set ikke nogen ilt. Undersøgelser af blodet hos Rüppells grib og munkegribben har vist, at de har en særlig slags hæmoglobin, det ilttransporterende protein i blodet, der gør, at de kan overleve det lave lufttryk, der er så højt oppe i atmosfæren,« fortæller han.

Vi takker for svaret og sender en Videnskab.dk-t-shirt til John Rasmussen. Husk, at du kan læse flere spørgsmål og svar i vores arkiver eller sende en mail med dit eget spørgsmål til sv@videnskab.dk.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.