Går kamelen sin egen gang?
Kan det virkelig passe, at alle dyr går på samme måde? spørger flere læsere. Hvad med kamelens pasgang?

 

Tidligere på ugen kunne vi her på videnskab.dk konkludere, at alle firbende dyr går ens. Elefanter såvel som mus bevæger først det venstre bagben fremad, så venstre forben, hvorefter de gør det samme på højre side,

Men kan det nu også passe, spørger flere læsere, og Ole Kjeldgaard fra Randers undrer sig over, om det også gælder for en kamel, som er kendt for at gå i pasgang?

Her på redaktionen må vi melde... pas - vi aner det ikke. Så vi er gået i kamelens fodspor i jagten på et svar.

Kamlene flyver gennem luften

Zoolog Katrine Friholm fra København Zoo fortæller, at kameler nogle gange går som de fleste andre dyr. Men de kan også gå i det, man kalder ægte pasgang. Det er en totakts gang, hvor begge ben på den ene side af dyret samtidigt bevæger sig fremad, efterfulgt af begge ben på den anden side.

»Ikke alle pattedyr har samme mønster, og kamelens mønster er anderledes end andre firbenede pattedyr,« fortæller hun.

Det illustreres smukt på denne video:

 

Pasgangen er en vuggende gangart, der kan benyttes i flere tempi: gående eller løbende.

Løbende pasgang kaldes også for flyvende pas. Her løfter begge ben på højre side af dyret sig fremad samtidig, mens dyret svæver i luften uden at røre jorden, hvorefter de to ben rammer jorden et kort øjeblik, alt imens benene på den anden siden bevæger sig frem, og dyret svæver osv. Det ser man tydeligt i videoen.

Ikke alene om pasgang

Det er ikke kun kamelen, der går pasgang. Andre dyr som dromedaren, den brune bjørn, okapien og den islandske heste benytter også gangarten.

Kamelen er sin egen: 'Ørkenens skib' går ikke som andre dyr, men vugger derudaf i pasgang. (Foto: Colourbox )

Man har i mange år ment, at giraffen også gjorde det. Men videooptagelser i slow motion af giraffer har vist, at benene ikke bevæges fuldstændig simultant, og derfor går den ikke det, man kalder ægte pasgang.

 

Lange ben er godt

At kamelen overhovedet går i pasgang, skyldes ifølge evolutionærbiolog Per Christiansen fra Zoologisk Museum ved Københavns Universitet at den har effektiviseret sin kropsbygning til omgivelserne:

»En kamel er kendetegnet ved at have meget lange ben og en kompakt krop. Ved at gå pasgang har dyret en bedre balance og mere stabilitet i kroppen. Det giver mindre svaj i kroppen og for kamelen er det mere effektivt at være bygget på den måde,« siger Per Christiansen.

Kamelen lever naturligt steder, hvor der er lidt mad og skal derfor gå langt for at finde det. Selvom det lyder underligt, er det faktisk en fordel at være stor, når man skal gå langt efter maden.

»Hvert eneste skridt, man tager, kræver energi. Ved at have lange ben, skal kamelen tage færre skridt for at nå frem til maden og bruger derfor mindre energi,« fortæller Per Christiansen.

 

Spørg løs

Vi takker for gode svar og spørgsmål - og må med røde ører konstatere, at ikke alle firbende dyr går helt ens. Kamelen er på mange måder sin helt egen.

Stil selv et spørgsmål til Spørg Videnskaben. Ugens spørgsmål belønnes med en flot rød videnskab.dk-t-shirt, som nu er på vej til Ole i Randers.

Mennesket kan også gå pasgang:

 

 

 

 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.