Er edderkopper bange for kastanjer?
Vores læser Cecilie tager sine to ben på nakken, når hun ser et ottebenet kryb. Heldigvis har hun hørt, at edderkopper er bange for kastanjer. Men kan det passe? Er der (også) andet, der virker?

Synet af edderkopper kan for nogle være skrækindjagende, og derfor er det heller ikke alle, der anser krybene som de hyggeligste husgæster. Videnskab.dk-læseren Cecilie har hørt, at man kan få edderkopperne på flugt ved at lægge kastanjer rundt i huset - om det passer, har videnskaben naturligvis svaret på. (Foto: Colourbox)

Synet af edderkopper kan for nogle være skrækindjagende, og derfor er det heller ikke alle, der anser krybene som de hyggeligste husgæster. Videnskab.dk-læseren Cecilie har hørt, at man kan få edderkopperne på flugt ved at lægge kastanjer rundt i huset - om det passer, har videnskaben naturligvis svaret på. (Foto: Colourbox)

Hvis du er en af dem, som ikke føler sig helt tryg, når en edderkop kigger på dig med sine mange øjne - ja, så er du ikke alene. Videnskab.dk-læseren Cecilie Cederstrøm er krøbet til Spørg Videnskaben med dette spørgsmål:

»Jeg lider selv af en slem angst for edderkopper, og derfor blev jeg meget glad, da jeg fik dette råd: 'Edderkopper er bange for kastanjer, så gem kastanjer rundt i dit hus, så forsvinder alle edderkopperne.' Mit spørgsmål er derfor dette: Er rådet sandt, og hvis ja, hvorfor er edderkopper så bange for kastanjer?«

For at få et svar i nettet, kontakter Videnskab.dk edderkoppeekspert og professor ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, Trine Bilde.

Den lodne sandhed skal imidlertid vise sig at være barsk.

Angst for edderkopper ligger i vores kultur

Før vi kigger nærmere på, om vi skal krydse fingre for en ekstra stor kastanjehøst i år, skal vi først en tur forbi Institut for Psykologi på Københavns Universitet. Her kan lektor Jesper Dammeyer nemlig gøre os klogere på, hvorfor så mange går rundt og er bange for edderkopperne.

»Der er en evolutionær forklaring på, hvorfor man er angst for edderkopper, for de kan jo for så vidt være farlige. Og så er der en social indlæringsmodel, hvor det handler om, at mor, far eller kammerater reagerer på edderkopperne, og så indlærer man den frygtreaktion. Der er studier, der viser, at små børn egentlig synes, at edderkopper er meget søde og rare, indtil de ser voksne eller større børn skrige op,« siger Jesper Dammeyer.

Forældres og venners smittende frygt er altså en del af forklaringen på, hvorfor det er så almindeligt at lide af fobi for edderkopper, såkaldt araknofobi.

»Det er noget, der videreføres i vores kultur. Vi lærer det tidligt og også meget entydigt gennem forældre og kammerater. Der er en kulturel tradition for angst for edderkopper, rotter og andre dyr,« siger Jesper Dammeyer.

Edderkopper er ikke bange for noget ...

Tilbage på Aarhus Universitet sidder Trine Bilde med svaret på, om noget så enkelt som et par kastanjedyr kan få edderkopperne på flugt. Udmeldingen er dog ganske klar:

»Det er ren overtro. Jeg tvivler meget på, at det har noget på sig,« siger Trine Bilde.

»Det er ikke realistisk, at man kan skræmme edderkopperne væk ved at lægge ting rundt i huset, for det har ikke noget at gøre med deres biologi. Hvis de lever i et beskyttet miljø, som et hus kan give, og der er mad i huset - det vil typisk være andre edderkopper eller insekter, som de spiser - så bor edderkopperne der, og så er der ikke meget, man kan gøre ved det,« siger Trine Bilde.

Så er der slet ikke noget, edderkopperne er bange for?

»Nej, det er der ikke. Ikke den slags, som hun tænker på.«

... og så alligevel!

Men hov! Ikke den slags, hun tænker på? Så er der måske alligevel noget, edderkopperne ikke er så trygge ved?

Kunne det have noget at gøre med det gamle ordsprog om, at edderkoppen er mere bange for dig, end du er for den, tænker vi straks og afkræver Trine Bilde et endeligt svar.

»Edderkopper er bange for store dyr - inklusive mennesker - fordi de kan være rovdyr. Mange dyr viser ikke frygt, fordi det er farligt at afsløre, hvor man er, hvis der er rovdyr på spil, men det er hævet over enhver tvivl, at en edderkop har langt mere grund til at frygte mennesker end omvendt. Så ja, edderkopper er givetvis ‘bange’ for mennesker, der kommer for tæt på, og de vil forsøge at flygte, hvis det overhovedet er muligt,« siger Trine Bilde.

Edderkopper er et nyttedyr

Edderkopperne er altså mere bange for os, end vi er for dem, men de er ikke til at skræmme ud af huset med kastanjer eller andre genstande. Og det bør man heller ikke arbejde så meget på, mener Trine Bilde.

»Jeg tror hellere, man skulle arbejde med sig selv og tænke over, at edderkopper er nyttedyr, som spiser fluer og myg og den slags ting, der kan sprede sygdomme og parasitter. Så det er måske mere én selv, man skal bearbejde end den vilde natur,« lyder udmeldingen fra Trine Bilde.

Angsten kan behandles

Men selvom det lader til at være svært at slippe af med edderkopperne, så er det ifølge Jesper Dammeyer muligt at slippe af med angsten. Der findes nemlig flere måder at behandle den på.

»Det, man ofte benytter sig af, er den gradvise eksponering. Først ser man for eksempel et billede af en edderkop, og når man så har ro på sig selv i forhold til kropslige reaktioner og tanker, så kan man kigge på den i et bur eller kigge på små edderkopper på to meters afstand. Og så kan man til sidst prøve at holde dem. Det er en effektiv måde at behandle fobier på,« siger Jesper Dammeyer.

Alle kan slippe af med angsten

For nogle kan det måske virke voldsomt selv at gå i gang med projektet, og til dem findes der såkaldte fobiskoler, hvor man kan få hjælp og støtte til at gå i gennem processen.

Vil man helst ikke udfordre angsten for meget, findes der også terapiformer, hvor man ikke behøver at udsætte sig selv for sin fobi.

»Ved samtaleterapi undersøger man de irrationelle tanker og fysiske reaktioner, man har, i forhold til angsten. Og så lærer man gennem samtalen at håndtere de tanker og fysiske reaktioner, angsten for edderkopper giver. Vejrtrækningsøvelser eller at gentage for sig selv, at man kan slappe af, er også en effektiv metode for mange. Alle kan få styr på angsten, men nogle skal øve sig mere og have mere hjælp end andre,« siger Jesper Dammeyer.

Vi takker forskerne for svar og sender en Spørg Videnskaben-T-shirt af sted til Cecilie. Den kan ikke skræmme edderkopperne væk, men den vil være udmærket at have på, når hun skal tømme huset for kastanjer. Har du også et spørgsmål, som videnskaben skal svare på, så skriv til sv@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.