Den 25. maj 1961 holdt den amerikanske præsident Kennedy en tale for kongressen. Her udstak han det mål, at USA skulle sende folk til Månen inden 1970. Det lykkedes som bekendt.
Den 14. januar 2004 holdt præsident Bush en tale med et lige så ambitiøst budskab: Der skal amerikanerne til Mars, og første skridt på denne tur skal være at komme tilbage til Månen senest i 2020. Det kommer til gengæld ikke til at ske.
For fire måneder siden bad præsident Obama et hold eksperter om at finde ud af, hvad der egentlig kunne lade sig gøre i forhold til amerikanske bemandede rumrejser i de kommende årtier.
Nu er ekspertpanelet kommet med en foreløbig rapport, og det ser ikke alt for lyst ud for rumprogrammet.
Hvis NASA ikke får flere penge, er der nok råd til at bygge videre på de raketter og det rumfartøj, som kan afløse rumfærgerne og bringe amerikanere ud i rummet. Men ak – der er ikke penge til et landingsmodul, så det bliver ikke muligt at landsætte folk på Månen. I hvert fald ikke før engang sent i 2030erne.
\ Fakta
LÆS OGSÅ
Eksperterne skriver lige ud, at det ikke giver nogen mening at satse på bemandede rummissioner, hvis politikerne insisterer på, at budgettet skal holdes.
ISS bør ikke skrottes i 2015
Men hvad så, hvis der bevilges tre milliarder dollars ekstra om året til NASA? Ja, så ser det en smule lysere ud, skriver eksperterne. Så kan der faktisk godt være råd til at sende folk til Månen omkring 2025.
Med lidt god vilje kan der endda være penge nok til at sende astronauter i omløb om Mars inden 2030. Men ligefrem at lande på Mars bliver der ikke tale om i en overskuelig fremtid – selv ikke med de tre milliarder dollars ekstra om året.
Ekspertpanelet anbefaler i øvrigt, at USA i højere grad satser på internationalt samarbejde. Og det understreges, at det ville være en rigtig dårlig idé at skrotte den internationale rumstation ISS i 2015, som NASA ellers har lagt op til. ISS bør være i drift til 2020, mener eksperterne.
Og dermed er bolden så sparket tilbage til de amerikanske politikere.