Meget tyder på, at den japanske rumsonde Hayabusa-2 har sprængt et kæmpe hul i asteroiden, som den kredser om.
Hvis det er sket, vil det være et stort gennembrud i rumsondens mission, skriver BBC.
Siden sommeren 2018 har Hayabusa været i kredsløb om den yderst interessante asteroide, Ryugu.
Ryugu er en såkaldt C-type asteroide, og den er stort set uændret, siden Solsystemet blev skabt for 4,6 milliarder år siden.
Hayabusa-2’s mission er at indsamle materialeprøver fra asteroiden, der kan gøre os klogere på Solsystemets oprindelse og dermed fortælle os noget om, hvordan Jorden blev skabt.
Det skal blandt andet ske ved at sprænge et hul i asteroiden, så Hayabusa-2 kan indsamle friske stenprøver fra Ruygus kerne, da asteroidens overflade har forandret sig over tid på grund af kosmisk stråling.
LÆS OGSÅ: Rumsonde ankommer til asteroide: Den kan give svar på kilden til liv på Jorden
Tidligere i dag, fredag 5. april, blev rumsondens sprængstofanordning Small Carry-on Impactor (SCI) frigjort fra Hayabusa-2 og sendt i retning af Ryugus overflade omkring 500 meter fra asteroiden.
Siden fløj Hayabusa-2 i skjul på den anden side af asteroiden, så den ikke risikerede at tage skade af eksplosionens følgevirkninger.
Det er endnu usikkert, om eksplosionen har været en succes, og vi ved det sandsynligvis nok først i slutningen af april, skriver BBC.
Det hele er blevet filmet med et kamera deroppe, men det er svært at sige, hvor lang tid det tager at få transmitteret filmen tilbage til Jorden.
Hvis eksplosionen har været en succes, vender Hayabusa-2 tilbage til det dugfriske krater, der gerne skulle have en omkreds på cirka 10 meter, for at indsamle stenprøver om et par uger.
LÆS OGSÅ: Endelig! Rumsonden Hayabusa 2 er landet på vanskelig snurretop-asteroide
LÆS OGSÅ: Minedrift på asteroider: Første skridt bliver rumtankstationer
fghs