Det er måske lykkedes at finde ud af, hvordan asteroiden Ryugu er opstået. Den japanske rumfartsorganisation, Space Agency JAXA, sendte i 2014 rumfartøjet Hayabusa2 til asteroiden og tog nogle stenprøver.
I slutningen af 2020 kom rumfartøjet forbi Jorden igen for at aflevere forskningsresultater og prøverne fra Ryugus overflade, og det skulle vise sig at være meget interessant for forskerne fra Nagoya City University i Japan.
Det nye studie viser, at asteroiden ikke er en solid sten, men i stedet er en sammensætning af en masse mindre sten. Asteroiden Ryugu er derfor måske ikke en asteroide. Det er muligvis en gammel komet.
Siden Ryugus opdagelse i 1999 har forskere troet, at den har været en asteroide. Men allerede dengang var der elementer, som pegede i en anden retning. Der er nemlig en stor sandsynlighed for, at Ryugu har en høj koncentration af organisk materiale.
Spørgsmålet, som forskerne stillede sig selv, var derfor: Hvis Ryugu praktisk talt er en bunke sten, der blev skabt, ved at to mindre asteroider kolliderede, hvordan kan der så være så meget organisk materiale på den?
\ Hvad er forskellen på en asteroide og en komet?
Asteroider er faste objekter i Solsystemet i størrelser, der varierer fra 457 kilometer i diameter til langt under én kilometer i diameter. Asteroiderne opstod sammen med resten af Solsystemet for 4,5 milliarder år siden.
Kometer er små objekter i rummet, der bevæger sig i elliptiske baner om Solen. Kometers sammensætning er cirka 50 procent flygtige stoffer, såsom vand, kuldioxid og methan, og cirka 50 procent stenmateriale. De bliver derfor også kaldt ‘beskidte snebolde’.
Når kometer nærmer sig Solen, begynder det flygtige materiale på kometen at fordampe. Det omgiver kometen af en støv- og gassky, og det er derfor, at kometer får deres karakteristiske haler. På et tidspunkt vil alt den flygtige materiale på en komet være fordampet, fordi den har passeret Solen tilpas mange gange.
Forskernes teori er, at Ryugu i et tidligere liv var en komet, men hvis is er smeltet, fordi den er fløjet forbi Solen for mange gange.
Det kan også forklare den høje koncentration af blandt andet kulilte, kuldioxid, methanol og formaldehyd. Der vil nemlig være spor fra kometers organiske materiale på de stenede overflader, selvom meget af materialet er fordampet, skriver Universe Today.
Noget andet, der indikerer, at Ryugu engang har været en komet, er det faktum, at den roterer meget hurtigt om sin egen akse. Hvis den tidligere har bestået af meget is, der stille og roligt er fordampet, har den også tabt masse og er krympet ind.
Det har accelereret rotationshastigheden, og det kan derfor forklare, at den roterer så hurtigt.
Det kan tilmed forklare, hvorfor Ryugu har form som en snurretop. En hurtigere rotation påvirker nemlig også objekters form som følge af centrifugalkraften, skriver Universe Today
Når legemer roterer, vil en kraft trække legemet væk fra centrum, og den kaldes centrifugalkraften. Centrifugalkraften som følge af Ryugus rotation har altså overgået tyngdekraften som følge af dens masse, og det har skabt dens form som en snurretop.
Forskerne konkluderer, at de tre karaktertræk – at Ryugu ikke er solid, at den har organisk materiale, og at den har form som en snurretop – viser, at den er en gammel komet.
De mener derfor, at deres resultater er et godt argument for, at andre asteroider med samme karaktertræk formentlig også er kometer, der er blevet til asteroider. Derfor er der nu igangsat nye missioner til andre asteroider, der ligner Ryugu, skriver Universe Today
jso