To undersøgelser af klitter på Mars viser interessante forskelle på den røde planet. Mindst et sted på planeten har klitter flyttet sig på kort tid, mens klitter andre steder på Mars har ligget stille i mere end 100.000 år.
Undersøgelserne er baseret på billeder af Mars, optaget af NASA-sonden Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Optagelserne er lavet med MRO’s superkamera, HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment).
Kameraet, der er bygget af University of Arizona, er det største af de seks videnskabelige instrumenter på MRO.
Mineraler kan holde sand på plads
Den ene undersøgelse har set på HiRISE-billeder af det samme område på Mars (Nili Patera), optaget 30. juni og 13. oktober 2007. Ved at lave en omhyggelig sammenligning har forskerne afsløret, at nogle af klitterne har flyttet sig op til to meter.
Den anden undersøgelse har set på klitter i området Meridiani Planum, hvor Mars-robotten Opportunity siden januar 2004 har kørt rundt. Her har klitterne efter alt at dømme ikke flyttet sig i mere end 100.000 år – måske helt op til 300.000 år.
Det er vind, der flytter klitterne, men det blæser også i Meridiani Planum. Forskerne formoder, at klitterne her ikke har flyttet sig, fordi området er rigt på små klumper af mineraler – såkaldte blåbær, der er for tunge til at blive flyttet af vinden.
HiRISE-kameraets billeder er således med til at give forskerne større viden om de processer og mekanismer, der har formet og stadig former den røde planets overflade.
Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Plantarium