Kinesisk rumfartøj skal lande på bagsiden af Månen

Annonce:

Indtil nu har det været umuligt at lande et rumfartøj på bagsiden af Månen. Månen vil simpelthen blokere for signalet fra Jorden, og rumfartøjet vil komme ud af kontrol.

Men nu har det kinesiske rumprogram China National Space Administration, CNSA, fundet en løsning. De har sendt en satellit ud i rummet, som skal fungere som mellemmand mellem signaler fra et kontrolrum på Jorden og et rumfartøj, som skal lande på bagsiden af Månen. Det skriver CNSA i en pressemeddelelse.

Satellitten, som allerede er sendt ud i rummet, hedder Queqiao. Ifølge planen skal den sætte sig i en position, der hedder L2, hvor den vil blive holdt fast af Jordens og Månens tyngdekraft, så den ikke flyver ud i rummet.

Her skal den modtage signaler fra et kontrolrum på Jorden, som den så skal sende videre til Chang’e-4. På den måde kan CNSA styre landingen af rumfartøjet Chang’e-4, uden at Månen blokerer for signalet.
Senere på året vil CNSA så sende Chang’e-4 af sted, hvor det ifølge pressemeddelelsen skal lande på bagsiden af Månen og måle stråling fra rummet, der forhåbentligt kan give os mere viden om Big Bang.

Med i lasten hos Chang’e-4 har forskerne pakket kartoffelplanter og silkeorme for at se, om de kan overleve på Månens bagside.

agr

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts