Kæmpe meteoreksplosion er ikke blevet opdaget – før nu

Det er formentlig en røgsky fra et af meteorens fragmenter, der er synligt på billedet, skriver meteorologen Simon Proud fra Oxford University på Twitter. Foto: HIMAWARI/JMA/Oxford University

Annonce:

Selvom der nærmest ikke blev skrevet om det i medierne, eksploderede en kæmpe ildkugle i Jordens atmosfære i december 2018.

Det skriver BBC på baggrund af information fra NASA.

Eksplosionen gik stort set ubemærket hen, fordi den fandt sted højt oppe over Beringhavet ud fra Ruslands Kamchatka-halvø.

Braget var det næststørste af sin slags i 30 år, da meteoren eksploderede med en energi, der var ti gange så stor som atombomben, der sprang over Hiroshima i 1945.

Asteroiden fløj med 32 km/s., og den eksploderede 25,6 km over Jordens overflade med en energi på 173 kiloton.

Eksplosionen er den største siden 2013, hvor en asteroide eksploderede over Chelyabinsk i Rusland. Den tog form som en gigantisk ildkugle og sårede cirka 1.000 mennesker.

Annonce:

LÆS OGSÅ: Hvordan kan jeg vide, om jeg har fundet en meteorit?

Planetarisk forsvarsofficer hos NASA, Lindley Johnson, fortæller til BBC, at en ildkugle i denne størrelse kun ses omkring 2 eller 3 gange hvert 100. år.

»Denne her (eksplosion, red.) rummede kun 40 procent af energien fra Chelyabinsk, men den fandt sted over Beringhavet, så den havde ikke den samme effekt eller dukkede op i nyhederne,« siger Kelly Fast, der er programchef i NASA, til mediet.

LÆS OGSÅ: Kan man standse en asteroide med kurs mod Jorden?

LÆS OGSÅ: Forsker: »Vi er blevet ramt af asteroider før – og vi vil blive ramt igen«

mho

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts